Egyéb kategória

Futás: Vigyázat! Az egészség a legfontosabb, csak a határokat betartva terheljük magunkat!

Futás? Persze, kocogjunk, de fussunk jól! Felmérések szerint csak minden harmadik kocogó sportol az egészségesnek megfelelően.

vous - 2019.08.10.
Futás: Vigyázat! Az egészség a legfontosabb, csak a határokat betartva terheljük magunkat!

A túlterhelés sérülésekhez vezet

Egyre többen járnak futni. Nem csak a maratonokra edzők, hanem a kezdő kocogók is mindinkább nagyobb számban használják a futóutakat. Habár orvosi szempontból semmi sem szól a szabad levegős gyakori mozgások ellen, de aki csak „ész nélkül” futni kezd, nem feltétlenül egészségesen teszi azt. Az ok: sok futó terheli túl testét, ami edzetlen állapotban fokozza a sérülések kockázatát. Ehhez kapcsolódik még, hogy nincs még egy olyan szabadidős sport, ami ennyire digitalizált lenne, mint a kocogás: számtalan alkalmazás segíti a futókat, hogy a teljesítményüket ellenőrizzék, mérjék és megosszák a közösségi oldalakon.

runner-1814460_1920 (1)

runner-1814460_1920 (1)
Forrás:
pixabay

Orvosi kontroll futás előtt

Az orvosok egyértelmű tanácsa: harmincöt éves kor felett, mielőtt „futásnak indulunk”, vizsgáltassuk ki magunkat. Egy orvosi kontroll alkalmával ízületi problémákat vagy egyéb megbetegedéseket szűrhetnek ki, ahogy a személyes rizikófaktorokkal is tisztába kerülünk: van-e magas vérnyomás vagy koleszterinszint, van-e genetikailag kódolt betegségünk vagy hajlamunk. Összességében a legfontosabb, hogy a tréningeket a reális edzettségi szintünknek megfelelően állítsuk össze és csak lassan, fokozatosan emeljük a terhelést. Sok futó túl gyorsan kezd, és emiatt a mozgást a teljes időtartam alatt túl magas pulzusszámon hajtja végre.

A cikk folytatását a sport4you.hu oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek