Kerüljétek el a leggyakoribb irodai betegségeket!

Tíz tanács, hogy az irodában is fitt lehess

Legtöbben nyolc órát vagy akár ennél is hosszabb időt töltünk munkahelyünkön egy szék és egy asztal közé szorulva, nagyjából mozdulatlanul. Eközben a gerinc menti izmok elgyengülnek, a vállak és a lapockák körüli izmok görcsössé válnak, végtagjainkban pang a vérkeringés. Hogy éberek maradjunk, sorra isszuk a kávékat, munkahelyi stressz esetén pedig előszeretettel nyúlunk valami nassolnivaló után, hogy idegeinket megnyugtassuk.

Persze este a munkahelyről elszabadulva még próbálunk elrobogni valamilyen sportlétesítménybe, ahol egy óra alatt akarjuk behozni az egész napos mozgáshiányt.
A megoldás azonban inkább az lenne, hogy napközben az irodában is figyeljünk jobban magunkra, tartásunkra, étkezésünkre, iktassuk be a mozgást valamilyen módon, és tanuljuk meg jobban kezelni a stresszt. Az alábbiakban 10 olyan tanács következik, melyek segíteni fognak, hogy az irodában is fittebbnek érezd magad.

iroda-2-600x375
iroda-2-600x375
Forrás:
sport4you.hu

Figyelj a tartásodra!
Olyan magas legyen a székünk, hogy a combunk vízszintesen, a talpak pedig laposan a talajon helyezkedjenek el. Székünk támassza meg a derekunkat. A képernyőnket helyezzük szemmagasságba, vagy kicsit lejjebb, 50-70 cm távolságra. Ülés közben törekedjünk arra, hogy a gerincünk semleges, azaz egyenes pozícióban legyen, a lapockáinkat igyekezzünk lecsúsztatni, vállainkat leszorítani, köldökünket próbáljuk enyhén befelé húzni. Ez a tartás bizony először nem túl kényelmes, mivel a mélyebb has- és hátizmokat is bevonja, tehát csak izommunkával érhetjük el. Így azonban nem lustulnak el a gerinc tartásáért felelős vázizmaink. Nyakunkat tartsuk hosszan, fejtetővel a plafon irányába törekedjünk.

Egy kis mozgás és nyújtás még ülve is végezhető
Ha azt érezzük, hogy nyakunk, vállaink kezdenek megmerevedni, kezdjünk el körözni a vállakkal, a fejünkkel, ezáltal nyújtjuk és átmozgatjuk ezeket az izmokat. Kapaszkodjunk a szék karfájába és rotáló mozdulattal fordítsuk törzsünk felső részét jobbra, majd balra, megtartva a nyújtó pozíciót pár másodpercig. Kulcsoljuk össze karjainkat, nyújtsuk előre, és hátunkat domborítva jól nyújtsuk meg, majd emeljük a karokat a fejünk fölé és így is nyújtózzunk egyet. Fentről még mindig a kezek kulcsolásával egyik, majd másik könyökünket húzzuk hátra és lefelé. Majd a legvégén mindkét kézzel óvatosan húzzuk a fejünket előre, mellkasunk irányába. Székünkön ülve nyújtsuk ki és hajlítsuk be többször a lábakat, majd végezzünk bokakörzéseket. Ha sokat használjuk a klaviatúrát, időnként csuklónkat is tornáztassuk, illetve feszítsük hátrafelé a tenyerünket, ezáltal is nyújtva a csukló izmait.

A cikk folytatását a sport4you oldalán lelitek.