pumpkin-3360793_1920

Isteni borzaska, de sütőtökből

Ki ne ismerné a mátrai vagy kárpáti borzast, a krumplis bundában sült húst? Gyerekkori kedvenc, amit vagy a nagyi csinált, vagy kockás terítős vendéglők repertoárjából választottuk. A jó hír, hogy egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és krumpli helyett sütőtökkel is működik!

A borzaska tulajdonképpen a tócsni és a rántott hús házasítása, a köret tulajdonképpen maga a bunda, de jó mellé azért egy kis saláta vagy párolt zöldség is, ennél kiadósabbra nincs szükség. Fontos, hogy a bundázandó alapanyag vékony és könnyen átsülő legyen, hogy egyszerre süljön át, mire a bunda pirosra, ropogósra sül. Ez az egyetlen kihívás, épp ezért fontos az is, hogy az olaj ne túl forró, de azért kellően meleg legyen.

borzaska
borzaska
Forrás:
cookta.hu

A borzas bundába rejthetünk sertéskarajt, csirkemellet, pulykamellet, de akár halfilét is – ezek könnyen és gyorsan átsülnek. És ha már variálunk, akkor a bunda krumpli helyett lehet sütőtök is – így egyrészt változatosabb, másrészt egészségesebb, nem mellesleg a sütőtök ízesebb alapanyag, mint a burgonya. 

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.