Egyéb kategória

Játékos, huncut kis magzatok az anyaméhben – csoda videó következik

A játék fejlesztő erejéről nem lehet eleget írni, és persze mindannyian meg is tapasztaltuk már a játék fantasztikus adományát.

vous - 2019.10.16.
Játékos, huncut kis magzatok az anyaméhben – csoda videó következik

Szülőként láthattuk, ahogy a kisbabánk magát szórakoztatja, nézegeti a kezét, a lábát, rugdos, majd el kezd játszani a hangjával, gőgicsél, csalogat. Észreveszi, hogy a mozgással, játékkal kapcsolódni tud környezetéhez, képes befolyást gyakorolni arra, miközben önmaga élvezi a játékot. Jóleső érzésekkel tölti el és ez újra és újra mozgásra, játékra sarkallja.

Objektum doboz

Mindeközben a játék pozitívan hat az idegrendszerre, minél többet mozog a kicsi, annál gyorsabban és erősebben fejlődnek azok az idegpályák, amelyeknek pont akkor fejlődniük kell. Minél többet mozog és játszik, annál jobb ütemben fejlődik és érik a gyerek és mindez egy kölcsönös oda-vissza hatást eredményez. Vagyis a mozgás és a játék az egészséges fejlődés kulcsa.

De a játék már az anyaméhben elkezdődik, ahogy megfigyelhetjük ezt ebben a videóban:

Objektum doboz

Szerencsések azok a gyerekek, akik olyan családba születtek, ahol a mozgás alap. A legjobb játék. Ahol az apuka hempergőzik a kicsikkel, nem ciki a bújócskázás, nincs üvöltés akkor se, ha a csilláron lógnak a gyerekek, vagy egész nap megy a játékos bunyó. Legfeljebb, ha nagyon megvadulnak – egy idő után – a szülők igyekeznek a mérhetetlen mozgás és játékigénynek megfelelő csatornát találni. És innen egyenes az út a SPORTHOZ.

Csak együtt, csak ha mi is megmozdulunk

Még szerencsésebbek azok a gyerekek, akiknek szüleik életében a sport a mindennapok része, nem valami távoli, megfoghatatlan igény vagy vágy. Ahol a sport egyszerre játék, de közben az egészségük megóvásának eszköze is. Mert azokban a családokban, ahol a sport kézzelfogható valóság, ott a szülő egyértelműen VISELKEDÉSÉVEL nevel, nem szavakkal. Valódi tettekkel, példamutatással. És jóval többet tanulnak a gyerekek (és könnyedebben és élvezetesebben) szüleiktől, mintha egy fotel mélyéről irányítanák őket (amit Vekerdy Tanár úrtól is tudunk, úgyse működik, mert a gyerek utánzás útján tanul, a szavak leperegnek)

De mit tanul a gyerek a sportot szerető, arra időt, energiát áldozó, maga is aktívan sportoló szülőtől?

Például kitartást, önfegyelmet, kudarctűrést, a siker helyes kezelésének módját, bátorságot, együttműködési technikákat, megfelelő kommunikációt érzelmei kifejezésére, akár önfeláldozást is.

Fuss, család, fuss!

Fuss, család, fuss!
Forrás:
Tv2

Vagyis mindazt, ami egy egészséges embernek szükséges ahhoz, hogy megfelelő, sőt kiváló személyiséggé váljon és a lehető legszebb módon tudjon kötődni másokhoz: emberséggel.

Ajánlott cikkek