óra

Vasárnap óraátállítás - felkészültél a téli időszámításra?

Október 27-én, vasárnap megforgatják a kést még utoljára azokban, akik imádják a nyarat. De ki és miért találta ki az óraállítást? Van rá esély, hogy belátható időn belül eltörlik? 

Most vasárnap, azaz 2019. október 27. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. Unásig ismételt mondat ilyenkor: 

Hurrá! Egy órával többet alszunk! 

Oké, oké, ez tény... Viszont! Cserébe minden áldott nap sötétben ballaghatunk haza a munkából. Feltéve, ha hagyományos, nyolcórás munkarendben dolgozunk. Így annyira már nem is éri meg az az egy óra szunyókálás. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a hangulatunkra vastagon rányomja bélyegét, hogy 16:00-kor elkezd lemenni a nap, és 17:00-ra már szinte teljes a sötétség. Ha lenne "Utáljuk a téli időszámítást" klub, valószínűleg mi lennénk az elnökei. 

De mióta és miért van óraátállítás? 

1907-ben William Willett találta ki, hogy télen vissza kéne állítani az óra mutatóit. Az ok az volt, hogy minél tovább kitolják a nap azon szakaszát, amíg világos van, ugyanis ha korábban sötétedik, kevesebb ideig tudnak az emberek a földeken dolgozni. Az ötlet nem volt túl népszerű, de 1916-ban elfogadták. 

Meddig kell még elviselnünk?

Jó hír! Már nem sokáig. Kevés dolog van, amiben az emberek többsége egyért, de abban igen, hogy felesleges évente kétszer babrálni a mutatókkal. Az óraállítást legkorábban 2021-ben törölhetik el, addig azonban ki kell találni, hogy mi legyen helyette.

Tehát még egyszer!

2019-ben a téli időszámítás kezdete: október 27., vasárnap - hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

2020-ban a nyári időszámítás kezdete: március 29., vasárnap - hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát.

Te mit választanál állandóra? A téli vagy a nyári időszámítást?