Egyéb kategória

Égető kérdés: hogyan kerüld el a napégést?

A napégés nemcsak a vízparton nyaralókat veszélyezteti, az erős UV-sugárzás éppúgy jelen lehet egy hegyvidéki kiránduláson is. Bőrtípustól függően a napégés különböző mértékben károsíthat és okozhat tüneteket. Hosszú távon senkinek sem kedvez, mert a sokszor ismétlődő bőrégés nyomán akár melanóma is kialakulhat.

vous - 2020.08.10.
Égető kérdés: hogyan kerüld el a napégést?

A napégés veszélyei

A napon való leégés sajnos elég könnyen megtörténhet. Még csak a tengerparton sem kell órákat feküdnünk hozzá. A skandináv típusúak bőre már egy napsütötte  túrázás alkalmával is komolyan megpirulhat, de nem ritka az sem, hogy valakinek az arca síelés közben ég rákvörösre.

Még a kreolosabb bőrűek is komoly tüneteket szenvedhetnek el, ha a kritikus órákban napoznak, ami 11-15 óra közé tehető.

A napégés tünetei a bőrpír, fájdalomérzet, viszketés, a bőr felhevülése, hámlás, de jelentkezhet akár fejfájás, hányinger és hólyagos égés is a bőrön. Ez utóbbi már nem játék, komoly szövődményei is lehetnek!

Gyermekekre nézve kifejezetten veszélyes a napégés, ha rajtuk tapasztalunk tünetet, rosszullétet, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Hogyan kerüld el a napégést

Hogyan kerüld el a napégést?
Forrás:
123rf.com

Mit tegyünk, ha megtörtént?

A leggyorsabban kezdjük el hűteni a károsodott bőrt, ez lehet hűs borogatás, vagy kellemes, éppen nem langyos zuhany is. A hűtésnek legalább 1-2 órán át javasolt tartania.

A bőrpírt ne kezeljük illatanyagot tartalmazó kencékkel, mert marni fogja. Az aloe vera gél, a lenolaj, vagy direkt erre fejlesztett napozás utáni hidratáló, panthenol segíthet.

Ha hólyagosra égtünk, javasolt orvoshoz fordulni, mert el is fertőződhet, és szövődményként más bőrbetegségek is kialakulhatnak.

Igyunk sok folyadékot, ha enyhe fejfájásunk van, hűtsük a homlokunkat is, és vehetünk be fájdalomcsillapítót.

Hogyan kerüld el a napégést

Hogyan kerüld el a napégést?
Forrás:
123rf.com

Így előzheted meg

Megelőzésként egyértelműen nem kellene a napra menni a déli órákban, és az érzékeny bőrűeknek kötelező a magas faktorszámú naptej. Üljünk félárnyékba, viseljünk kalapot!

Ha szeretnénk bronzbarna, egészséges bőrt, nem árt szoktatni is magunkat a napozáshoz, nem hirtelen kifeküdni az UV alá!

Ajánlott cikkek