Egyéb kategória

Fogyassz halat minden mennyiségben!

Az életmódváltás, az egészséges táplálkozásra való áttérés kapcsán legtöbben csak a zöldség-gyümölcsfélék nagyobb arányú fogyasztására gondolnak. Néha még a liszttartalmú ételek fogyasztásának kérdése is előkerül, de, hogy a vörös húsok helyett más egészségesebb fehérje forrás is létezik, az ritkábban kerül szóba

vous - 2021.06.21.
Fogyassz halat minden mennyiségben!

Márpedig például a halfélék fogyasztása különösen fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából. A tengerekben és az édes vizekben úszkáló élőlények ugyanis nagyon sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ez pedig kulcs fontosságú a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos elváltozások megelőzése szempontjából.

A rendszeres omega-3 fogyasztással (akár kapszula formájában is) megelőzhetjük az agyi katasztrófákat, a stroke-ot, a trombózist, de elengedhetetlen az agy és a szem megfelelő fejlődéséhez, működéséhez is. A halak pedig nagyon sok omega-3-at tartalmaznak, így természetes úton juthatunk hozzá, ehhez a nagyon fontos nyomelemhez. Nem lebecsülendő az sem, hogy e vízi lények ezenkívül rengeteg A-, D- és B- vitamint is tartalmaznak, de a cink, a vas, a jód, a magnézium, a kalcium tartalmuk is jelentős.

A hal könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot és a legtöbb fajtája egyáltalán nem zsíros. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, s mivel gyorsan, hamar megsül, megfő, ezért törekedjünk rá, hogy hétköznapokon is minél többször kerüljön a tányérunkba.

Száz évvel ezelőtt folyóink, tavaink még dúskáltak a változatosabbnál, változatosabb halfajtákban, de ma már a hétköznapi ember alig néhány fajta édesvízi halat ismer. Jó, ha havonta egyszer hal kerül a tányérunkba, pedig az egészségünk megőrzése szempontjából, különösen fontos lenne a rendszeres halfogyasztás.

A felmérések szerint az Európai Unióban az átlagpolgárok évente 22 kilogramm halat és más tengeri állatot (rákot, kagylót, polipot, teknőst stb.) fogyasztanak. Ezzel szemben hazánkban alig három kilogramm ez a szám. Pedig nem is olyan régen, a hal nemcsak karácsonykor és különleges alkalmakkor került a magyar háztartások konyhájába, hanem heti rendszerességgel fogyasztottuk.

Sajnos ma már a magyarok leginkább a karácsonyi pontyot, vagy a nyári strandszezonban a rántott hekket ismerik leginkább. Pedig hazánk még most is dúskál a változatos halfajtákban és a piacok halas standjain hozzá is juthatunk ezekhez. Ahogy a tengeri halakhoz, herkentyűkhöz is, de ezekhez inkább a nagyobb bevásárló központokban.

Ajánlott cikkek