Lézeres szemműtét

Lézeres szemműtét árak a kezelés típusa szerint

Egy lézeres szemműtét ára nem aprópénz. Kérdés tehát, hogy tényleg megéri-e. Míg az egészséget nemigen lehet (vagy legalábbis nem könnyű) beárazni, a tüneti kezelések árai viszonylag egyszerűen kiszámíthatóak. Egyrészt erről fogunk néhány szót szólni, majd szóba kerül a mérleg másik oldala, ha pedig nem akar a cikk végéig várni, könnyen összehasonlíthatja egymással a különböző lézeres szemműtét kezelések árait itt.

Mennyibe kerül tehát, ha nem megyünk el lézeres szemműtétre?

A számítás alapja az, hogy ha szemproblémánk van, amelyet lézeres szemműtéttel korrigálhatnánk, mennyibe kerül az, hogy ezt nem tesszük meg.

Első eset: csak szemüveg. Ha csak szemüveget használunk, akkor attól függ, hogy mennyi idő alatt térül meg egy lézeres szemműtét, hogy milyen gyakran cserélünk szemüveget. Az utóbbi idők statisztikái szerint az emberek egyre gyakrabban vásárolnak új szemüvegeket. Átlagosan körülbelül 50.000 Ft-ba kerül egy új szemüveg, ha nincs semmi olyan szemészeti probléma, ami feljebb tornázná az alaplencse árát. Emellé jó, ha van dioptriás napszemüvegünk és ha aktívan sportolunk, akkor számolni kell a dioptriás sport-napszemüveg költségével is. A sportszemüveg drága, de cserébe gyakran sérül és szorul cserére. A normál, hétköznapi szemüveg is válhat „áldozattá”, leejtjük, rossz helyen hagyjuk és valaki rálép, esetleg a gyerek veri le a fejünkről stb.

Ha a minimummal számolunk és két évente egy 50.000 Ft-os szemüveget vásárolunk, akkor kb. 10 év kell a legolcsóbb, míg kb. 22 év egy drága lézeres szemműtét megtérüléséhez.

Azonban, ha évente cseréljük, és napszemüveget vagy sportszemüveget is vásárolunk mellé, akkor ezek az időszakok könnyen feleződnek, negyedelődnek. A költségek mellett arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy nem ugyanaz az érzés szemüveget viselni (azoknak sem, akik ezt kifejezetten szeretik), mint segédeszköz nélkül mindig, mindent tökéletesen látni.

Második eset: kontaktlencse. Itt havi, három havi rendszerességű kiadásokról van szó, és a kontaktlencséken kívül szemcseppet, tároló és tisztító folyadékot is be kell szereznünk. A higiéniára is extra figyelmet kell fordítanunk.

Harmadik eset: kontaktlencse + szemüveg. Természetesen ebben az esetben térül meg leggyorsabban egy lézeres szemműtét. Ilyenkor akár, két és fél év is elég, hogy a műtét ára visszajöjjön.

Forrás:
pixabay.com

Mennyibe kerül tehát egy lézeres szemműtét?

Az árak annak függvényében változnak, hogy milyen lézeres szemműtét típust választunk. A legolcsóbb a hagyományos, legrégebbi típus, a PRK. Bár a beavatkozás itt is fájdalommentes, a gyógyulás kezdeti szakasza igen kellemetlen. Erős fényérzékenységgel, homokszem érzéssel jár 3-4 napig. Bár a végeredmény a PRK után is a kiváló éleslátás, a gyógyulási idő igen hosszú, a teljes éleslátás csak hetekkel a beavatkozás után áll helyre, és 5 hónapig kell a szemünket szteroidos cseppekkel bombázni. Másfél-két hétbe kerülhet, mire komfortosnak érezzük a munkavégzést. Ez a beavatkozás kb. 250.000 – 300.000 Ft környékén érhető el (ez mindkét szemet jelenti, együtt).

Sokan viszolyognak attól, hogy bárki is hozzáérjen a szemükhöz.

A Zero-Touch technológia ezt oldja meg. Itt teljesen érintésmentes a beavatkozás, de a gyógyulási folyamat nagyjából megegyezik a PRK kezelésével, hisz ugyanúgy hámeltávolítás történik a kezelés részeként. Ez 340.000 Ft körül érhető el.

A lebenyes technológiák ára már magasabb, a LASIK eljárás ára 400.000 Ft körüli, ennél csak egy-két napot kell kihagynunk a munkából, és 3 hétig kell csepegtetni.

A jelenleg elérhető egyik legjobb megoldás a kétlézeres FEMTO LASIK, itt már másnap visszatérhetünk a munkába, és a látásélesség is hamar beáll, többnyire már a beavatkozást követő órákban. Az ára 550-650.000 Ft.