Egyéb kategória

Pár tipp, hogyan motiváld magad a futásra

A nyár azért a többségünk számára mégiscsak aktívabb sportéletet, a családdal  vagy a barátokkal együtt mozgással töltött napokat, heteket jelent. Ilyenkor még egy-egy sportrendezvényen is hajlamosak elindulni az arra év közben nem nagyon jelentkezők is. Ezek kapcsán vetődhet fel joggal a kérdés, hogy milyen az egészséges, egy hosszabb kihíváshoz energiapótlás szempontjából is kívánatos étrend? Hangold össze az evést az edzéssel!

vous - 2021.07.18.
Pár tipp, hogyan motiváld magad a futásra

Fontos a folyadék

A legfontosabb a megfelelő mennyiségű, az egyébként elvárható napi két-három liternél is több folyadék (leginkább víz) fogyasztása. Folyadékháztartásunk egyensúlyban tartása érdekében érdemes már reggel öt-hat deciliter zöld teával, narancslével indítani. Előbbi tisztítja is szervezetünket, utóbbi jelentős mennyiségű vitaminnal tölt fel.

A nap folyamán állandóan legyen kezünk ügyében egy félliteres ásványvizes flakon, amelyből folyamatosan kortyolgatunk. Ez nem divatkérdés és nem a női magazinokon szocializálódott hölgyek kiváltsága, hanem alapvető igénye a melegben könnyen kiszáradó szervezetünknek.

Aktív sporttevékenység előtt-után és közben különös figyelemmel legyünk a folyamatos frissítésre anyagcserénk zavartalanságának fenntartása érdekében. A legtöbb rosszullét a strandokon és a sportpályákon is egyszerűen folyadék hiányból adódik.

Laktató reggelivel kezdjünk!

Étkezésünk nem lehet a hétköznapihoz hasonlatos a nagy fizikai kihívások idején. Komolyabb edzésre vagy sportversenyre készülve fontos, hogy reggel laktató, fehérjedús ételek (tojás, sajt, felvágottak) mellett elegendő rostanyagot tartalmazó müzlifélét is fogyasszunk. Utóbbiak – mivel hosszabban felszívódó tápanyagokat is tartalmaznak – gondoskodnak legalább a nap első felére a megfelelő energiaszint fenntartásáról.

A nap folyamán aztán – függően a megcélzott sporttevékenység időzítésétől – többször, kisebb adag ételeket fogyasszunk, hogy ne terheljük feleslegesen a meleg és a mozgás által amúgy is igénybe vett szervezetünket. A mérkőzés vagy a verseny előtt legfeljebb két órával együnk utoljára.

Egy-másfél óránál hosszabb kihívás esetén viszont gondoskodjunk előre megfelelő könnyen emészthető, nagy szénhidráttartalmú táplálék utánpótlásról. Ezek jellemzően csokoládé, esetleg kisebb müzliszeletek, banán, szőlőcukor lehetnek. Mindezek fogyasztása mellett – felszívódásuk megkönnyítése érdekében is – fontos a folyamatos folyadék utánpótlás. Mindig öblítsük le az elfogyasztott falatokat némi vízzel, vagy még inkább izotóniás itallal. Utóbbiak sótartalma is fontos az intenzív izommunka során távozott ásványi anyagok pótlása érdekében.

A fogyókúra egyik legnagyobb tévhite

Együnk, rögtön az edzés után!

Talán a legfontosabb, amiről a fárasztó edzés végén, vagy a célba érkezve sokan megfeledkeznek, hogy tizenöt-húsz percen belül könnyen felszívódó, fehérjetartalmú ételt fogyasszanak, mert ez biztosítja, hogy a nagy megterhelés következtében kiéhezett szervezet ne saját fehérjetartalékát (az izomrostokat) kezdje leépíteni, hanem a frissen beérkező tápanyagot építse be, ezzel máris a fejlődés irányában hasznosítva a nagy energiafelhasználással járó sportmozgást.

Mindehhez persze intenzív pihenés és regenerálódás is kell – sose feledkezzünk meg ennek biztosításáról szervezetünk egészséges fejlődése érdekében!

Jó sportolást!

Címkék: #sport #sportolás
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.