ALH Vous 1200x360 10

Így zajlik a kíméletes végbéltükrözés (rectoscopia)

Valamely szerv tükrözésére akkor van szükség, amikor az orvos belülről is szeretné megvizsgálni annak az állapotát. Ilyenkor más műszeres vizsgálatok, a röntgen, az ultrahang, nem adnak megfelelő rálátást a problémás területre.

A tükrözéses eljárás során az orvosnak lehetősége adódik mintát is venni az adott területről. 

A végbél-, illetve a részleges vastagbéltükrözés során a végbélnyílástól számított körülbelül tizenöt-húsz centiméteres szakaszt vizsgálják át. Ez a beavatkozás nem összekeverendő a vastagbéltükrözéssel, ahol a vastagbél teljes hosszát nézik meg.

Mikor van szükség erre a vizsgálatra?

A vizsgálat a végbél és a sigmabél területére terjed ki, tehát ezeken a területeken előforduló bármilyen elváltozás diagnosztizálására szolgál.

A végbél leggyakrabban előforduló betegsége az aranyér, a polyp, daganatos elváltozások, a fekély, a sérülések és a gyulladás.

Előfordul, hogy terápiás céllal végzik a tükrözés beavatkozását. Aranyér esetén, például az aranyeret gyűrűvel tudják lekötni. Lehetséges a polypok eltávolítása, lefagyasztása is. Ritkábban ugyan, de szükség lehet idegen testek eltávolítására is.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen, megfelelő előkészületek szükségesek. Amennyiben Ön rendszeresen szed véralvadásgátló gyógyszert, akkor a vizsgálat előtt egy héttel a gyógyszer szedését átmenetileg abba kell hagynia. Egyéb gyógyszereit illetően a végbéltükrözést végző orvos ad tájékoztatást. 

Vizsgálat előtt három-négy nappal rost- és salakszegény étrend fogyasztása ajánlott. A tükrözés előtti napon pedig egy üres levest szabad csak enni. A gyógyszeres előkészítés során hashajtót írnak majd fel Önnek. A vizsgálat nem kellemes, de a CMC Déli Klinikán van lehetőség általános érzéstelenítést kérni bódítás, altatás vagy nyugtató gyógyszerek formájában.

A vizsgálat során a beteget a bal oldalára fektetik, majd megkérik, hogy húzza fel a lábait. Ezt követően bezselézik az endoszkópos műszert és óvatosan felvezetik a végbél és vastagbél megfelelő részeiben. Ahhoz, hogy minden apró területet jól lásson a vizsgálatot végző orvos, levegőt, illetve időnként vizet juttat be az alsó béltraktusba. Emiatt a vizsgálat alatt székelési ingert, haspuffadást, hasi görcsöket, hasi fájdalmat érezhet a páciens.

A vizsgálat haszna

A vizsgálat során az egész végbél és sigmabél egy kivetítőképernyőn keresztül jól látható és feltérképezhető. Az endoszkóp kamerája közvetíti a bél nyálkahártyájának állapotát. Az esetleges kóros eltérések megfigyelhetők, és az eljárás során azokról felvétel készíthető. Szükség esetén mintavétel is történik, amelyet szövettani vizsgálatra küldenek tovább.

A vizsgálat után

Amennyiben a CMC Déli Klinikán végeztette el a beavatkozást, a vizsgálatot követően kísérővel távozhat. A beavatkozás után a kezelőorvosa felállítja a diagnózist és felírja a megfelelő gyógymódot, esetleg további vizsgálatot javasolhat.