Egyéb kategória

Mi olvasható le egy bankkártyáról?

Egy bankkártya felülete elég sok információt tartalmaz. Annak ellenére is, hogy természetesen a design is fontos elem. Van pár érdekes információ a kártyákon, melyeket nem feltétlenül ismer mindenki, inkább csak a bankszektorban dolgozók. Lássuk, mit is rejtenek ezen kártyák az oldalukon.

vous - 2021.09.21.
Mi olvasható le egy bankkártyáról?

Mit mutat meg egy bankkártya kártyaszáma?

Amikor megnézünk egy bankkártyát, akkor természetesen rajta lesz a kibocsátó bank neve és logója. De emellett a kártyát készítő cég neve és logója is szerepelni fog rajta, valamint természetesen a tulajdonos neve is feltüntetésre kerül. Azonban a rajta szereplő különböző számok rengeteg információt tartalmaznak, csak tudni kell őket kiolvasni.

A kártyaszám a bankkártyád talán legfontosabb azonosítója. Nem csak azért, mert egyedi, hanem azért is, mert sok információt tartalmaz. 16 számjegyből áll a számsor, melyből az első hat karakter a pénzintézetet azonosítja.

A legelső karakter pedig a kapcsolódó fizetési rendszert (a mögötte álló céget) azonosítja: 3 – American Express, 4 – Visa, 5 – MasterCard. A hetedik számjegytől pedig kezdődik a te egyedi azonosításodra szolgáló számsor. Végül az utolsó szám egy úgynevezett ellenőrző számjegy.

Mi a helyzet a hitelkártyák kártyaszámával?

Természetesen a hitelkártyákon is szerepel egy kártyaszám, mely szintén sok mindent tartalmaz. Ebben is van egyedi azonosító, és a kártya típusára utaló információkat is tartalmaz. 

De sokkal inkább beszélnék arról, hogy fontos ezen kártyák megfelelő használata. Ha nem figyelsz oda a használatukra, akkor sok plusz költséged lehet. Nem csak a felszámolásra kerülő kamatok miatt, de a késedelmes fizetés miatt akár ezres nagyságrendben keletkezhetnek plusz költségeid.

Ráadásul nem is olyan egyszerű a használata, sokan nem is igazán értik, hogyan működik. Ezért is szoktuk sokkal inkább ajánlani a személyi kölcsönök áttekintését az expresszkolcson.hu oldalán, ahol könnyen összehasonlíthatod a hiteleket.

A CVC / CVV kód

Térjünk vissza a bankkártyákra, azon belül is a CVC / CVV kódokra. Ez a háromjegyű kód a hátoldalon található. Online vásárlások esetén van rá nagy szükség, mivel enélkül nem tudunk online vásárolni a bankkártyánkkal.

Ajánlott cikkek