Egyéb kategória

Megoldunk egy rejtélyt: miért buborékos a kávé?

Megmondom őszintén: kávéimádóként nem igazán gondolkoztam rajta, hogy miért is buborékos a kávém teteje. Kicsit szégyellem is magam. Persze feltűnt, hogy apró kis levegőbuborékok úszkálnak rajta, de a valódi okát sosem firtattam különösebben. Egészen idáig.
vous - 2015.06.22.
Megoldunk egy rejtélyt: miért buborékos a kávé?

A kávészemekbe pörköléskor szén-dioxid kerül, amit azok egyenletesen ki is eresztenek magukból. Ezt a kémiai folyamatot az angol nyelvben “bloom”-nak nevezik, mi leginkább virágzásként emlegetjük. A szén-dioxid helyére víz kerül, amikor forró vízzel öntjük le. Így lesz az igazi energiabombánk teteje habos. Emellett pedig a kávé ízére és frissességére is következtethetünk a buborékokból.

Ajánlott cikkek