Világ

„A giliszta elől gyorsabban futok, mint az ausztrálok világbajnok gátfutója”

A fene se érti, miért éppen a piknik nemzetközi napjára tették a Nagy Pánik Napot. Pánik nap ugyanis lehet bármelyik nap az életünkben, embere válogatja, ki miért pánikol.
vous - 2015.06.18.
„A giliszta elől gyorsabban futok, mint az ausztrálok világbajnok gátfutója”

Én például tolatás közben és akkor, ha a közelembe lopakodik egy földigiliszta. Az első esetben lever a víz és kapkodok, a másodiknál üvegpohár-repesztő hangon sikítok is. A fiaim már óvodásként átlátták a szitut, és ha igazán nagy csibészséget akartak ellenem elkövetni, akkor földigilisztát lengetve támadtak rám. Tudták és tudják, se béka, se hernyó, se vízisikló nem hoz ki a sodromból, de ha horror-giliszta kényszerít menekülésre, akkor gyorsabban futok, mint Jana Pittman, az ausztrálok világbajnok gátfutója, csak nem ugrok akkorákat.

De nem vagyok egyedül a pánikfronton, hiszen más a póktól pánikol, esetleg attól, ha új szomszéd költözik mellé, és az lelkesen barátkozni akar. Megint más az órákig tartó macskanyávogástól kap rohamot, vagy ha sorba kell állnia a postán. A VOUS által összeállított pániklistán magasan vezet a döglött hal szeme, a darázs, a kötélre teregetett lepedő, a gardrób sötétje, az összecsukható kempingszék, a fekete-fehér mozaikpadló (a sötét kocka alatt mérhetetlen mélység lapul), valamint a szárnyas tükör is. Az meg bekap.

Egy barátomat a nyitva hagyott WC-tető kergeti fel a pánik legmagasabb csúcsaira, szerinte ugyanis a csészéből milliószámra másznak ki a baktériumok. És nincs különbség egy közillemhely és az otthoni, fertőtlenítő szagú, csillogó porcelán között: a nyitott szájú ülőke rémületes látvány volt gyerekkorában, és máig nem szabadult a fejbőrzsibbasztó érzéstől. 

A fenti példák persze meghökkentőek, de egy cseppet sem betegek. (Remélem!) Van ilyen, ezerszínű életünk elbírja az ilyen furcsaságokat is, főleg, ha megtanulunk együtt élni ezekkel. Néha persze vicces kis helyzetek döntenek dugába reményteli randit, finom vacsorát vagy napsütötte kirándulást.

Ám a legfurcsább az, hogy egy pánikra hajlamos ember jellemzően akkor nem pánikol látványosan, amikor valódi oka lenne rá. Vagy ledermed, és semmilyen reakciót nem produkál, egy jajszó nem hagyja el a száját, vagy ellenkezőleg, robotpilótára kapcsol.

Néhány éve például egy ismerős srác, aki egyébként pánikol attól, hogy víz megy az orrába – és ezért sose tanult meg tisztességesen úszni –, fejest ugrott a Balatonba, hogy a csónakból vízbe pottyant hároméves öccsét kimentse. Gondolkodás nélkül, azonnal ugrott, eszébe se jutott a parája.

De hallottam már vériszonyos emberről, aki balesetnél roncsolt ütőeret csípett össze két ujjal, hogy el ne vérezzen a barátja, és csak akkor ájult el, amikor a mentők átvették a terepet. És olvastam magasságtól pánikoló lányról is, aki égig érő fáról mentett bajban lévő kismacskát. Megsajnálta szegény pánikban nyivákoló kis párát, hát felmászott érte.

Szóval ha pánikoltok is bármitől, mit is tanácsolhatnánk? Csak semmi pánik!

Ajánlott cikkek