Csuda fincsi levendulás keksz, amit nem lehet abbahagyni Pádár Detti

Csuda fincsi levendulás keksz, amit nem lehet abbahagyni

Nem, a levendula nemcsak a nagyi szekrényébe való, hanem meg is ehetjük. Az alapot némi lila illatáradattal megbolondítva csuda fincsi sütiket készíthetünk. A próbasüti a VOUS szerkesztőségében pikk-pakk elfogyott, próbáljátok ki ti is!

Olyan ez, mint egy varázspálca

A levendulás-citromos keksznek külön története van az életemben. Amikor elköltöztem a szülői házból, elkezdtem sütögetni kedvemre: este tízkor nekiálltam a finomságok készítésének, olyan ízeket használtam, amiket édesanyámnál sosem láttam. Levendulát még a gardróbban sem, mert nem bírja az illatát. A levendulás-citromos kekszet először egy csajos estére vittem, csak az a kép maradt a fejemben, hogy alig tíz perc alatt üres lett a tányér. Ízlett nekik, örültem. Innentől fogva bátran szórtam a sütikbe, manapság pedig ott tartok, hogy levendulakivonattal varázsolom el a környezetemet – tíz csepp a sütibe, kekszbe, amit sütés után körbeleng egy meghatározhatatlan aroma, senki nem tudja megmondani, mi az pontosan. Olyan ez, mint egy varázspálca.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 20 dkg vaj
  • 13 dkg cukor
  • 1 tojás
  • vanília
  • 1 csapott ek. levendulavirág 
  • 10 csepp levendulakivonat
  • csipet só
  • 1 citrom héja reszelve

Forrás:
vous

Így készítsétek el:

A vajat vegyétek ki a hűtőből fél órával a szeánsz megkezdése előtt. A hideg vajat rettentő nehéz morzsolni, ezért sokkal gyorsabb egy kicsit puhábbal dolgozni. A lisztet, a mandulát és a cukrot keverjétek el, majd adjátok hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljátok el a tenyereitek között. A levendulavirágokat késsel vágjátok apróra, a megmosott vagy biocitrom héját reszeljétek le, majd az összes többi hozzávalóval adjátok a lisztes morzsához. Egy tojás elegendő, hogy összeálljon a tészta; akár fél citrom levét még hozzá is csavarhatjátok. Ha túl puha a tészta ebben a nagy melegben, pihentessétek a hűtőben. A massza ruganyos, nem ragadós tészta lesz, ami könnyen formálható. Alakítsatok belőle két hengert a konyhapulton, tegyétek egy tálcára, és irány a hűtő – amíg meg nem dermed, akár egy napra is.

Amikor kemény a tészta, vágjatok belőle fél centiméteres korongokat, és fektessétek sütőpapíros tepsire. Előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsülnek. Akkor vannak készen, amikor a szélük aranybarna. A sütőből kivéve úgy tűnhet, még sütnétek – hagyjátok pihenni, hűlni. Remek, gyors vendégváró, limonádé mellé varázslatos harapnivaló!