Egyéb kategória

VOUS-fotó – Forrasztott fétisek a nyolcker közepén

Ipari forradalom, fogaskerekek, beöltözős bulik, szexuális fetisizmus. Mangák, Lara Croftok, konzoljátékok, extremitás. Néhány kifejezés, ami átvillant az agyamon, amikor megtudtam, steampunk tematikájú fotóriportot fogok készíteni.

vous - 2015.06.24.
VOUS-fotó – Forrasztott fétisek a nyolcker közepén

A steampunk egy ma divatos stílus és tematika, ami a formatervezéstől a cosplay (beöltözős) rendezvényekig mindenhol jelen van. Jellemzi az elképzelt technikai vívmányok szerepeltetése, fogaskerekek, gőz és mechanikus gépek hangulatát idéző modern eszközök megjelenése, fa és fém társítása, alkatrészek díszítőelemként való használata. Annak ellenére, hogy külföldön sokkal ismertebb ez a szubkultúra, a hazai fantasyrendezvényeken is nyomon követhető a steampunk stílus, ami elérheti a 6000 fős látogatottságot is.

Forrás:
Coolgear Steampunk

Zackary (Cool Gear Steampunk) ékszerek és kiegészítők tervezésével foglalkozik egy nyolcadik kerületi műhelylakásban, emellett a magyar cosplay versenyek fő zsűritagja. A beöltözős szubkultúrával tíz éve találkozott először, akkor még lelkes cosplayerként nyerte sorra a versenyeket.

Forrás:
Hámori Zsófia

A legfiatalabb versenyzőt, akivel rendezvényen találkozott, 3 évesként egy karakter miniverziójának öltöztették be. A legidősebb egy 60 év feletti szamuráj harcos volt. Zacket a szárnyas kulcsok tették híressé, a mai napig ilyeneket rendelnek tőle a legtöbben. Sokan már megrajzolt, kész terveket küldenek neki.

Forrás:
Coolgear Steampunk

Saját elképzeléseit ritkán van ideje megvalósítani, ugyanis leginkább megrendelésre dolgozik. Meglepő, de ügyfeleinek legnagyobb része nem cosplayer – inkább fotózásokra, klipforgatásokra, fellépésekre és hétköznapi viseletre, esetleg egyedi kézműves ajándék céllal készülnek a kiegészítők.

Forrás:
Coolgear Steampunk

Legextrémebb megrendelései között szerepelnek komplett laptopok, elektromos gitárok, fluxuskondenzátoros falióra és egy művégtag is.

Forrás:
Hámori Zsófia

Műhelyében (ahová eddig senkit nem engedett be) kiderült, hogy az ékszertervezés előtt börtönőrként dolgozott.

Forrás:
Hámori Zsófia

Zack apja és nagyapja is órákkal foglalkozott, így őt nem tölti el csodálattal a fogaskerekek látványa, mint legtöbbünket. Azt állítja, hogy ami neki már tetszik is, az a közönségből mindenképp elismerést vált ki.

Forrás:
Hámori Zsófia

Egy-egy kiegészítő elkészítése néhány órától több hétig is eltarthat, de Zack fantáziájában minden alkatrész adja magát, hogy azokat hová és hogyan kell elhelyezni. Elmondása szerint az alkotások magukat alakítják és valósítják meg a kezein keresztül.

Forrás:
Hámori Zsófia

A cosplay lényege a srác szerint az a részegítő érzés, amikor a kedvenc karakterednek öltözve a játékszereplő kilép a valóságba, és 3D-ben személyesíthet meg más emberek által is imádott személyeket.

Forrás:
Hámori Zsófia

A beöltözős bulik és a szexuális fetisizmus keveredése onnan ered, hogy az ázsiai játékok alulöltözött karakterei nagyon jó visszacsatolást kaptak a rendezvényeken, így rengetegen azt a következtetést vonták le, hogy vetkőzéssel érhetnek el még több sikert a szubkultúrán belül.

Forrás:
Hámori Zsófia

A beöltözés igazi értelme nem a versenyeken való szponzori díjak megszerzése, sokkal inkább az internetes szféra elismerése, az extázist pedig a közösségi élmény adja.

Forrás:
Hámori Zsófia

Zackary szerint a cosplay és a steampunk csodája az, hogy akár háztartási hulladékoknak is új értelmet adhatunk némi kreativitással.

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek