Test

Méregtelenítsünk helyesen!

Először is tisztázzuk mi a méregtelenítés. A méregtelenítés olyan folyamat, amelynek célja a szervezetből a toxinok, azaz a káros anyagok eltávolítása. A toxinok lehetnek például a környezetszennyező anyagok, a nehézfémek, a szerves vegyületek, a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol és a dohányzás által keletkező anyagok, valamint a szervezet saját anyagcseréjének melléktermékei.
vous - 2023.04.12.
Méregtelenítsünk helyesen!

Egészséges életmód mellett a szervezetünk, leginkább a máj, a vese és a bélrendszer végzik a méregtelenítést, ugyanakkor nem mindenkinél magától végbemenő folyamat ez, van, hogy szükséges besegíteni. A máj folyamatosan feldolgozza, átalakítja és közömbösíti az ételek által bevitt káros vagy éppen a test számára nem hasznosítható anyagokat, eldönti, hogy melyiket tartsa meg és melyiket nem. Gyakran előfordul azonban, hogy a máj és a többi méregtelenítési útvonal behúzza a vészféket, és akár normál laborértékek mellett is tapasztalunk tüneteket, mint amilyen a túlsúly, máj- és epehólyag-betegségek, fejfájás és migrén, emésztési problémák, különféle allergiák, immunrendszer problémák (szénanátha, asztma, bizonyos élelmiszerekre és vegyi anyagokra érzékenység), székrekedés, megmagyarázhatatlan eredetű fáradtság, viszkető bőr és irritáció, PMS és egyéb menstruációs problémák.

Mi minden idézheti elő ezeket a tüneteket?

A túlzott mennyiségű, illetve rossz minőségű élelmiszer fogyasztása, környezeti terhelés, túl sok munkából vagy érzelmi stresszből származó nyomás. Ezek mind túlterhelik a májat, ami ahhoz vezet, hogy csökken annak képessége a toxinok és hormonok eltávolítására és az epetermelésre. Ahhoz, hogy a méregtelenítés útvesztőjében ne tévedjünk el, érdemes a méregtelenítés egyik legfontosabb alapelvével kezdeni: meg kell tisztítani a bélrendszert a kórokozóktól és visszaállítani annak normális flóráját a jó baktériumok visszatelepítése révén.

A méregtelenítést segítő, és ezáltal a máj egészségét védő élelmiszerek a következők:

  • Sárgarépa, lilahagyma, padlizsán: flavonoidokat és béta-karotint tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok
  • Cékla és articsóka: segíti az epe ürítést
  • Brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, kínai kel, kelkáposzta és más keresztesvirágú zöldségek: glükozinolátokat tartalmaz, melyek segítenek a májban a méregtelenítéshez szükséges enzimeket előállítani
  • Hagymafélék családjába tartozó zöldségek: fokhagyma, hagyma, lilahagyma – allicint és szelént tartalmaznak – antioxidáns hatású anyagok, segítik a nehézfémek májból történő eltávolítását
  • Retek, vízitorma, tarlórépa: kénben gazdagok
  • Keserű zöldségek, mint pl. keserűdinnye, a pitypang zöldje, a cikória: elősegítik az epetermelést és az epe áramlását
  • Alma: pektint tartalmaz, ami segít megkötni és kiüríteni a nehézfémeket a belekből
  • Grapefruit: antioxidánsokban gazdag és segít a máj természetes méregtelenítésében
  • Magas rosttartalmú élelmiszerek, útifűmaghéj, lenmag, gyümölcsök és zöldségek: a rost megköti a toxinokat és kivezeti őket a gyomor-bél traktuson keresztül
  • Tojás, barnarizs, teljes kiőrlésű gabonák, spenót: B- vitaminokat tartalmaz, melyek javítják a májműködést és elősegítik a máj „kidugítását”, a B12-vitamin segít a zsírok metabolizmusában és javítja a máj egészségi állapotát

Azonban, hogy mely élelmiszerek kinek jótékonyak és kinek nem, abban érdemes szakértő, táplálkozási tanácsadó segítségét kérni, aki személyre szabott élelmiszerlistát és étrendet állít össze nekünk. Az egészséges, helyes táplálkozás alapja, hogy mindenki egyedi, egyénileg változó, kinek milyen élelmiszerek tesznek jót, és melyek nem.

Ha szeretnél eligazodni a megfelelő életmód labirintusában, Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó segíthet: www.oleticsniki.hu

Ajánlott cikkek