Otthon

Magvas ropogtatnivaló nem csak madárkáknak

Ropogtatni jó! Rágás hatására beindul az agyműködés, a ropogtatás időnként még feszültségoldóként is kiváló, és nem utolsósorban finomak ezek a nasik. Ha a kollégáitok nem bírják hallgatni, ahogy ropogtattok, adjatok nekik is ezekből a finomságokból. 

vous - 2015.07.19.
Magvas ropogtatnivaló nem csak madárkáknak

Maga eszik magot?

A magvak a legegészségesebb ropogtatnivalók. Tele vannak fehérjével, magas a B-vitamintartalmuk, utóbbiak az idegrendszerre vannak jótékony hatással, tehát nemcsak levezetjük a feszültséget, de fel is töltjük az idegeinket, hogy rugalmasak tudjanak maradni a sűrű munkanapok során. A magvakban található olajok elengedhetetlenek a szervezet számára, azt a tézist ugye kidobtátok már rég, hogy a zsírok nem egészségesek?

Aki nem fogyaszt zsírt, lelassítja a test természetes keringését, a zsírban oldódó vitaminok nehezebben épülnek be, amik pedig szükségesek többek közt a csontok épségéhez, az egészséges hormonháztartáshoz.

Édes kis semmiség

Szükséges hozzá sokféle mag: dió, mandula, tökmag, kesudió, pisztácia, csak hogy a legfinomabbakat említsem. A kiválasztott magvakat (kb. 2–3 maréknyit) száraz serpenyőben, takaréklángon pirítsátok meg, ez akár fél órát is igénybe vehet, nyugodtan hagyjátok a tűzön. Ha ezzel megvagytok, vastag aljú edényben melegítsetek 2–3 evőkanál mézet, azaz kezdjétek karamellizálni. Amikor elkezd sötétedni, már érzitek a méz illatát, szórjatok bele egy csipet sót, fahéjat, reszelt narancshéjat és őrölt koriandert. A fűszeres mézbe adagoljátok bele a pirított magokat egészben, vagy akár össze is darabolhatjátok. 

Tepsi olajozott hátuljára vagy szilikon sütőlapra borítsátok ki, egyengessétek el laposra. A sütőpapírt felejtsétek el ehhez a finomsághoz, nekem eddig sosem működött, a papír ráragadt a finomságra, így ehetetlen lett. 

Forrás:
istock

Sürgősen egy kis sósat!

Fura mód vannak olyan emberek, akik nem szeretik az édes ízt, sőt, ha lehet, kerülik. Az én kis világomban ez ismeretlen… de! Változtam, ugyanis már én sem mindent elsöprő elánnal vetem rá magam az édességekre. Így hát éhségemet sósságokkal csillapítom, az ötórai tea mellé jólesik egy kis üzemanyag az esti teendőkhöz. 

Ennél a receptnél is javaslom a szilikonlapot, arról szépen le tudjátok emelni a korongokat.

Szükséges reszelt sajt, jöhet karakteres ízű, illetve a kedvenc, tökmag, napraforgómag, dió, egész mák, só, őrölt vagy aprított rozmaring. Rakjatok sajthalmokat egymástól kétujjnyi távolságra, szórjátok bele az apróra vágott magokat, a mákot, kevés sóval és rozmaringgal ízesítsétek, akár borsot is törhettek rá. A magok tetejére is tegyetek nagyon kevés sajtot, majd irány a 180 fokos sütő. Süssétek 10–15 percig, akár tovább is, a sajt széle kezdjen el pirulni. A sajt körbe fogja ölelni a magokat, ez lesz a "ragasztóanyag". A sütőből kivéve hagyjátok hűlni, fontos, hogy legyen már pirult rész. Ropogós lesz a végeredmény, csupa egészség, életerő a szervezeteteknek!

Ajánlott cikkek