Egyéb kategória

Üres a hűtő, és az ajtóban a vendégek? – Jöjjön egy last minute vacsi!

A félórás vacsikat nagyon szeretjük a tévéből, na de valóban elkészíthetők ennyi idő alatt? Éhségünk sokszor csak ennyit bír ki, és ugye szeretjük a gyors megoldásokat. 
vous - 2015.08.06.
Üres a hűtő, és az ajtóban a vendégek? – Jöjjön egy last minute vacsi!

A szeretet a legfinomabb fűszer

Ha csak fél órát szántok a vacsorára, akkor is tegyétek bele szíveteket, lelketeket, az összecsapott ételnek gyomrotok és kedvetek látja kárát. Mindig legyen a tudatotokban, hogy az ízeket, zamatokat meghatározza a szakács hozzáállása, szeretete.

Szeressétek az ételt, és szeressétek, akinek készítitek!

Válasszatok gyorsan sülő húsokat, csirkét vagy halat, ezeket reggel vagy előző este be is pácolhatjátok. A gabonák, mint a rizs vagy bulgur 15-20 perc alatt megfőnek, közben készíthetitek a többi finomságot. A fehér rizsek közül a basmati rizs lassú felszívódású (ahogy a bulgur is), ami azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott energiaellátást biztosít a szervezet számára, órákon keresztül jóllakottság-érzésetek lesz. A zöldségeket pároljátok, vagy tegyétek a sütőbe, ahol fajtától függően 20 perc alatt szépen megsülnek és roppanósak maradnak.

Öntet a lelke mindennek

A salátákat az öntetekkel lehet izgalmassá tenni, itt egészen elrugaszkodott ötletek is szóba jöhetnek. Az egyik személyes kedvencem az eperlekvárral készített öntet, amit úgy sikerült megalkotnom, hogy csak az volt otthon. Öntöttem hozzá balzsamecetet, kevés borsot, persze olívaolajat, néhány csepp citromlevet, majd a rukkolát és koktélparadicsomot ízesítettem vele. Fenséges! 

A másik csodálatos salátaöntet, amikor narancslevet alacsony hőfokon főzünk, amíg felére sűrűsödik, majd méz, mustár, citromlé és olívaolaj kerül bele, homogénné keverjük. Madársalátával igazán finom, és eléggé univerzális, bármihez ízletes. 

A zöldségek maguktól sülnek

A sült zöldségek közül nálam a répa a tuti befutó, vitamintartalma miatt gyakran fogyasztom, egyébként a bőröm barnább tőle és jó hírem van, egyes kutatások szerint a prosztata egészségét is támogatja, szóval a párotok tányérjára is csempésszetek belőle. A legjobb elkészítési mód, amikor vastagabb csíkokra vágjátok, összekeveritek olívaolajjal, mézzel, citromlével, esetleg borsot tekertek rá és a sütőben megsütitek 20 perc alatt – kicsit roppanós marad, de akár vajpuhára is süthetitek. Ha még turbóznátok a hatást, akkor tálalás előtt petrezselymet, bazsalikomot vagy tárkonyt szórjatok rá. 

Halpogácsa, ide vele!

Forrás:
flickr.com/woodleywonderworks

A vacsi hús része legyen változatos! A csirke közkedvelt, gyorsan megvan, finom és könnyen emészthető, de hamar unalmassá válik. Iktassatok be halas napokat is, a halpogácsa jó változat. Akár a halhúst darálva és apró fasírtként, gyömbérrel, korianderrel is elkészíthetitek, vagy konzerv tonhalat túróval és tojással keverjetek össze, adjatok hozzá petrezselymet, parmezánt, majd morzsába forgatva kókuszolajban süssétek ki pár perc alatt, amíg a morzsa színt kap.

Egy a baj vele, abbahagyhatatlan!

Ajánlott cikkek