Egyéb kategória

Forma–1-es biológia – Túl korán érnek a gyerekek, de a lélek nem siet

Én engedem az időt haladni. Nem ellenségem, nem is ellenfelem. Érzem és élvezem ritmusát, haladását. Megbékéltem munkájával. Ritkán érzem, hogy megállítanám, hogy ráripakodnék, vagy hajánál fogva húznám vissza: hékás, ne már, ne ilyen gyorsan.

vous - 2015.08.10.
Forma–1-es biológia – Túl korán érnek a gyerekek, de a lélek nem siet

De van az úgy, hogy azért megtenném. Mert én is érzem, Forma–1-es rohanás az élet, és látom, a biológia is bekapcsolódott ebbe a nemtelen versenybe. Túl korán érik be a gyümölcs, korán érnek a gyerekek. 

Különösen a kislányok, akik kopogós cipős tündérkirálylányból hirtelen a pubertáskor elvarázsolt földjére érkeznek. Érnek. Beérnek. Megérnek. Nem értenek semmit. Nem tudják, mi történik bennük, körülöttük. Honnan és miért ilyen hirtelen a nagy cici, a zaklatott lelkiállapot, a görcsök, a pattanás.

Fél kézzel még mesekönyvet színeznek, másik (körömlakkos) kezük meg tiltott szexoldalakat lapozgat. Vakon tapogatóznak a saját testükön. Aztán másén is. Mert a felgyorsult nemi érés nem áll meg a menstruációnál, a hormonok teszik a dolgukat: vágyak is születnek. Csak a lélek érése halad a maga komótos tempójában, a lélek nem siet. Elmarad, meghökken, sérül. Tiltakozik. Jön a baj.

Mert sokszor a szülő sincs erre felkészülve, csodálkozik a jeleken, és jelekből legerősebben a gyerek pimaszságát érzékeli. Arculcsapás a korai menstruáció, a felvilágosítás kényszere, amely vagy korrektül megvalósul, vagy csak téblábol a szülő, mit is mondjon a valóságról. Amíg olyan húsz évvel ezelőtt a 12–14 éves korban bekövetkező érésre felkészült a szülő, a manapság egyre gyakoribb 9–10 éves korban bekövetkező hormonrobbanás váratlanul ér szülőt, gyereket egyaránt. Mit lehet mondani egy kilencéves kislánynak a hormonokról, szexről, a szex veszélyeiről, a védekezésről, nemi szerepekről? 

Sokkhatás ez az egész Forma–1-es száguldás, és nagyon úgy tűnik, nem lehet kitérni előle.

Szakemberek szerint az okok ugyanis a környezeti hatásokban keresendők. A táplálékkal együtt a hormonháztartásra súlyosan ható anyagok is a szervezetbe kerülnek. Egy másik feltételezés szerint az egészségtelen táplálkozás miatt megemelkedett a gyerekek testtömegindexe, és a túlsúlyos gyerekek érnek be korán. Ezt a feltételezést egy amerikai kutató, Frank Biró tanulmánya is megerősíti. E szerint az azonos korú, ám túlsúlyos kislányok többségénél jóval korábban jelentkeztek a nemi érés jelei, mint normál vagy alacsony testtömegindexszel rendelkező társaikon.

Forrás:
Pixabay

A fent említett tanulmány kitért a nemi érés menstruáción túli jeleire is, mint például a fanszőrzet és a mellek növekedése. A vizsgálatba bevont kislányok több mint 10 százalékánál hétéves korban indult be a mellek növekedése, a fanszőrzet megjelenése pedig a vizsgált kislányok 20 százalékánál volt tapasztalható már nyolcéves korban.

A már fentebb is említett hormonhatások mellett, és hogy a lélek nincs felkészülve az erős hormonkavargásra, a túl korán érő lányok személyisége sem fejlődhet a maga természetes, kiegyensúlyozott ütemében. Az ártatlanság veszik oda.

Utánkövetéses vizsgálatok számolnak be arról, hogy a korai érés súlyos károkat okozhat. Egyrészt a kislányok összezavarodnak, tényleg nem értik, mi történik velük, másrészt igyekeznek viselkedésben felvenni a tempót a ostoba koránbeéréssel és életkorukat messze meghaladó tevékenységekbe kapnak. 

Inni és dohányozni kezdhetnek, nagyon korán kipróbálják a szexet és végső soron önpusztító életvitelbe csaphat át a zavar. Megfelelő szülői segítség vagy szakmai támogatás nélkül súlyos problémákkal kell szembenézniük. Túl korán. Időnek előtte. Ártatlanul.

Ajánlott cikkek