És akkor apa elindul a boltba, és bogarássza a joghurtos polcok kínálatát, vajon melyikre van ráírva az a fránya szó? Itt nincs egy sem, ki van fosztva minden, miféle élőflóra-zombisereg él itt a környéken, hogy ezt mind felzabálták?
Pedig amúgy ezt is megsúgta a dietetikusom, vegyek nyugodtan bármilyet, merthogy MINDEGYIK élőflórás. Ha kicsit belegondoltok, logikus. Az élőflórás azt jelenti, hogy hemzseg a bacilusoktól a kaja. Tudom, nem kellemes olvasni, nekem pont akkor mondták el, mikor nagyban falatoztam egy ilyen, amúgy iszonyú finom joghurtból. Na, azért ne ijedjetek meg, bennünk is hemzsegnek a bacik bőven, de ez teljesen normális dolog, mindössze akkor van baj, ha felborul az egyensúly. A joghurtok pedig segítenek az emésztésben, ha a stressz vagy antibiotikum szedése galibát okoz odabent.
Viszont nem árt tudnotok, hogy a joghurt hogyan készül. Még házilag is könnyen megcsinálhatjátok, mindössze 1 literes biotejet kell 40 percen keresztül kb. 80-85 fokon tartani, majd visszahűteni 40 fokra. Ezután pedig egy teáskanál probiotikus baktériumokat tartalmazó keveréket kell hozzátennetek, ami lezárva, 42 fokos vízfürdőben fejti ki a hatását. Tehát, igazából, minden joghurt élőflórás, kivéve a tartósított tejtermékeket, melyek erősen hőkezelve vannak, azokban ugyanis nem maradnak meg a bacilusok.
Hogy mégis miért az a nagy megkülönböztetés, hogy rájuk van írva, élőflórás? Mert egy kicsivel többet tesznek hozzá. Ennyi a lényeg.