Egyéb kategória

Egy dolog, amit feltétlen tudnotok kell az élőflórás joghurtokról

Apa, figyelj csak, mész vásárolni? Mert akkor vehetnél nekem ÉLŐFLÓRÁS joghurtot. Tudod, van egy, ami olyan nagyobb meg kerek, azt vegyél, mert abban van bifidus essensis, és a jót tesz az emésztésnek. Ja, és apa, légyszi, kérlek, ne felejtsd el, négyet vegyél, jó?
vous - 2015.08.11.
Egy dolog, amit feltétlen tudnotok kell az élőflórás joghurtokról

És akkor apa elindul a boltba, és bogarássza a joghurtos polcok kínálatát, vajon melyikre van ráírva az a fránya szó? Itt nincs egy sem, ki van fosztva minden, miféle élőflóra-zombisereg él itt a környéken, hogy ezt mind felzabálták?

Pedig amúgy ezt is megsúgta a dietetikusom, vegyek nyugodtan bármilyet, merthogy MINDEGYIK élőflórás. Ha kicsit belegondoltok, logikus. Az élőflórás azt jelenti, hogy hemzseg a bacilusoktól a kaja. Tudom, nem kellemes olvasni, nekem pont akkor mondták el, mikor nagyban falatoztam egy ilyen, amúgy iszonyú finom joghurtból. Na, azért ne ijedjetek meg, bennünk is hemzsegnek a bacik bőven, de ez teljesen normális dolog, mindössze akkor van baj, ha felborul az egyensúly. A joghurtok pedig segítenek az emésztésben, ha a stressz vagy antibiotikum szedése galibát okoz odabent.

Viszont nem árt tudnotok, hogy a joghurt hogyan készül. Még házilag is könnyen megcsinálhatjátok, mindössze 1 literes biotejet kell 40 percen keresztül kb. 80-85 fokon tartani, majd visszahűteni 40 fokra. Ezután pedig egy teáskanál probiotikus baktériumokat tartalmazó keveréket kell hozzátennetek, ami lezárva, 42 fokos vízfürdőben fejti ki a hatását. Tehát, igazából, minden joghurt élőflórás, kivéve a tartósított tejtermékeket, melyek erősen hőkezelve vannak, azokban ugyanis nem maradnak meg a bacilusok.

Hogy mégis miért az a nagy megkülönböztetés, hogy rájuk van írva, élőflórás? Mert egy kicsivel többet tesznek hozzá. Ennyi a lényeg.

Ajánlott cikkek