Aki nem eszik gombát, az egy bolond(gomba) Pádár Detti

Aki nem eszik gombát, az egy bolond(gomba)

A gomba sokáig mellőzött alapanyag volt részemről, csak rántott formában ettem. Utóbbi években nyitottam a gombapaprikás, sült vagy töltött gomba és az ezekhez hasonló, egyszerűbb változatok felé. De rájöttem, hogy egy csomó évet elpazaroltam az életemből e nélkül a zseniális és szuperegészséges finomság nélkül.

Manapság az egészségtudat sokszor előrébb való, mint az íz. Persze, szeretjük, ha valami finom, emellett jó tudni, hogy milyen pozitív hatással van szervezetünkre, amit éppen fogyasztunk – szerintem így szívesebben megesszük, még akkor is, ha nem is ízlik annyira. Az csakis rajtunk múlik, mennyire tesszük ízletessé.

A gomba egy vitaminbomba

Forrás:
istock

A gomba tele van B-vitaminokkal, káliummal, szelénnel és más antioxidánsokkal. A szelén az immunrendszert erősíti, csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét. A gomba kiváló húspótló, laktat. Emésztése nem a legkönnyebb a szervezet számára, ezért érdemes lassan és alaposan megrágni. Tisztításánál elég lehet víz alatt alaposan átmosni, a héját az ízanyagok miatt érdemes rajta hagyni, de van, aki ettől idegenkedik, mert piszkosnak tartja. Én magam rajta hagyom, időspórolás miatt is.

Gombás rizs – recept egy gombamód boldog vacsihoz

Forrás:
Pádár Detti

A következő recept ugyan a gombapaprikásból ered, de valójában teljesen más lett. Felfedeztem, hogy a gomba a zöldfűszerekkel milyen jól harmonizál, ráadásul az emésztés is könnyebben megy, ha az őrölt pirospaprikát ezekre cserélem. Kedvenc hagymáim, a póré és a zsenge újhagyma adják a szaft alapját, valamint egy paradicsom és néhány gerezd fokhagyma. Körete illatos jázminrizs. De van még több hozzávaló is:

  • fél kg barna (vagy fehér) csiperkegomba szeletekre vágva
  • 2 csomag újhagyma apróra vágva
  • 1 kis póréhagyma félkarikára vágva
  • 1 paradicsom apró kockára vágva
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 csomag petrezselyem
  • néhány bazsalikomlevél
  • 1 csipet rozmaring
  • frissen őrölt bors

Így készül a rizs

A rizst felteszem főni a következőképpen: Kis vajat olvasztok, belerakok egy csésze átmosott rizst, fehéredésig pirítom. Másfélszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, sózom, megkavarom, és ha bugyborékol, takarékra veszem a lángot. Fedő alatt 15-20 perc alatt puhára párolódik a rizs. Amikor elkészült, hagyom pihenni 5-10 percet, attól függően, mennyire vagyok éhes. Ez idő alatt a gombaszószt is elkészítem.

Most jön a java!

A pórét és az újhagymát vajon megpirítom. A fokhagymát későbbre hagyom, különben megkeseredhet. Az őrölt koriandert és a rozmaringot a hagymákkal átforgatom, így kiadják illatukat. A gombát találomra rusztikusra vágom, majd a paradicsommal együtt a hagymákhoz adom. Fedő alatt hagyom, hogy a gomba kieressze levét, bár egy kis víz azért jól jön még alá. Nagyjából egyszerre fognak elkészülni a rizzsel, a gombának is elég 15 perc. Szeretem, ha nem málik szét, hanem még roppanós, rágható. Persze csak a friss gomba ilyen. A legvégén a vágott petrezselymet a gombához adom.

A tálalásnál a rizst mélytányérba szedem, rákanalazom a gombaszószt és egy nagy kanál tejfölt. Isteni ebéd, vagy amolyan comfort food, ami ízélményt ad és megnyugtat. Időhatékony is, úgyhogy fogjatok csak neki!