Egyéb kategória

Tudtátok, hogy a felnőtt lakosság közel negyede írástudatlan?

Habár számunkra lehet, hogy alapvető tudás, és olyan, mint az 1x1, mások számára mégis nehézséget okozhat az írás vagy az olvasás. Nem véletlenül tartják számon már ötven éve az írástudatlanság elleni küzdelem napját.

vous - 2015.09.07.
Tudtátok, hogy a felnőtt lakosság közel negyede írástudatlan?

Minden évben szeptember 8-án tartják az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi világnapját. Ennek köszönhető mai napunk témája is itt a VOUS-n: A tudás hatalom.

Fontosnak tartjuk, hogy említést tegyünk azokról az emberekről, akik nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint mi. Az írástudatlanság ugyanis nem egy választás, hanem egy következmény, mégpedig annak a következménye, hogy az emberek olyan szegény országokba születnek, ahol esélyt sem kapnak a tanulásra.

A TheRichest nevű oldal adatai szerint a Föld felnőtt népességének 22%-a írástudatlan, az UNESCO becslései szerint pedig évente 30 és 50 millió emberrel bővül a lista. A CIA The World Factbook mérései azt mutatják, hogy körülbelül 775 millió írni és olvasni nem tudó ember él a Földön, ebből összesen 122 millió gyermek.

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy habár nehéz az iskolatáska, utáljuk a matekórákat, mégis milyen jó az, ha az ember iskolába járhat!

Forrás:
Pixabay

Ha pedig írás és olvasás, akkor ne feledkezzünk meg a mai, szeptember 7-én lévő másik fontos világnapról sem! 2012 óta ezen a napon tartják ugyanis a Buy a Book Day nevű napot, ami nem másra buzdít, minthogy vegyetek egy könyvet.

A Vegyél egy könyvet!-nap kezdeményezőinek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvekre, amik az internetnek és a tévének köszönhetően kezdenek háttérbe szorulni. Gyorsan fejlődő világunkban a gyerekek talán már soha nem is fogják megtudni, milyen, amikor az ember egy esős napon kinyit egy jó könyvet, vagy amikor az újonnan vásárolt könyv illata megcsapja az orrunkat.

Ahogy a kampány nevében is benne van, nincs más dolgotok, mint venni egy könyvet, és élvezni az olvasást!

Ajánlott cikkek