Egyéb kategória

11 ok arra, miért vagytok mindig leégve a húszas éveitekben

Pénz: kifolyik a kezemből, eltűnik, megeszi a kutya, elvesztem, nem találom, pedig nagyon keresem, de nincs sehol. Azt hiszem, akkor kezdi el értékelni az ember a pénzt igazán, amikor saját magának kell megdolgoznia érte. Van 11 oka annak, hogy a húszas éveitekben miért vagytok állandóan leégve. Attól függetlenül, hogy mondjuk nincs munkátok.
vous - 2015.09.28.
11 ok arra, miért vagytok mindig leégve a húszas éveitekben

1. A legújabb iPhone kell


Tudom, hogy milyen érzés. Bár nem cserélem évente a telefonomat, azért az Apple okosan kitalálta, hogy nagyjából semmit ne változtasson az új modelleken, mégis jóval drágább legyen, mint amennyit valójában ér. Biztos, hogy minden évben új iPhone-nal akarsz szaladgálni, miközben kajára a kocsi hátsó ülése alól szeded ki a 200-asokat?

2. Nem tudsz tervezni


Hagyján, hogy nem tudod beosztani a pénzt, de azzal igazából nem is számolsz, hogy bármi megtörténhet. Egy autóbaleset, nyilván biztosítás nélkül, amit aztán fizethetsz. Vagy egy autóvontatás, egy elromlott laptop, ami kell a munkádhoz. Súlyos tíz-, de sokszor inkább százezrek repkedhetnek, amire sem te, sem a pénztárcád nincs felkészülve. Pedig az ilyen esetekre is gondolnod kell! Tudod, ami megtörténhet, az meg is történik.

3. Mindent ruhákra költesz


Fizetést kaptál, hurrá. Az első dolgod, hogy elvásárolod a lelkedet is a legközelebbi ruhaüzletben, majd otthon az ágyadra borítva a rengeteg újdonságot befekszel közéjük és bámulod a plafont, miközben lelkiismeret-furdalással fűszerezve gondolkozol el azon, hogy minek vettél még egy ugyanolyan pólót, mint egy hónapja az előző fizetésedből? Igen, ilyenkor jön a magyarázat, hogy nem pont ugyanolyan, meg a régi már amúgyis régi és természetesen kellett egy új. NAGYON kellett.

4. Nem tudsz spórolni


Hiába van meg az üveg, amibe gyűjtöd az aprókat vagy az ötszázasokat, valamiért mindig kiürül. Mert hirtelen kell az apró egy kávéra és csak húszezresed van, abból meg nem tudnak visszaadni. Még ha meg is telne egyszer az a ládika egy csomó fémmel, akkor is elköltenéd.

5. Egy nap kétszer jársz a Starbucksba


Jó, bevallom, előfordul, hogy én is beleesek ebbe a hibába. De ahogy most végiggondoltam a dolgot, elég nagy luxus húszévesen naponta kétszer ezer forintos kávét szürcsölgetni.

6. Új köröm, új haj


Állandóan meg kell csináltatni, mindig kell az új és mindig kell a más. A köröm lenő, ahogy a hajunk vége is tönkremegy. Egyértelműen le kell vágni. A jól megszokott körmös és fodrász persze nem veszi fel a telefont, ezért kénytelen vagy a belvárosban elmenni a legdrágább szépségszalonba, mert neked AZONNAL kell az, amit kitaláltál.

7. Pazarolsz nagyjából mindennel


De legfőképpen a kajával. Kidobod, odaadod a kutyának, mert nem kell. Kibontod, megromlik és a kukában landol. A gondolat a fejedben: “ez csak egy 300 forintos zacskós kenyér”. Igen, na de sok háromszáz forint már háromezer… Az meg már három kávé egy nap a Starbucksban. Kávé vagy kenyér, kenyér vagy kávé? Kávé.

8. Felesleges ruhákban úszik a szekrényed


A “nincs mit felvennem” szindróma következtében imádsz vásárolni, a szekrényed pedig tele van olyan ruhákkal, amiket nem is hordasz és nem is fogsz. Tudod, amibe nem szeretsz bele egyből a boltban, azt nem is nagyon fogod háromnál többször felvenni. Amit meg egy évig nem hordasz, már soha nem is fogod. Magától értetődik, hogy vagy el kell adományoznod őket, vagy el is adhatod, amin még kereshetsz is. Helló, eBay!

9. Nem tudsz nemet mondani


Kihagyni egy bulit, egy mozit, egy ebédet a csajokkal vagy a barátaiddal? Nem, szégyenletes dolog lenne! Persze a többiek háromszor annyit keresnek, mint te, sőt, még spórolni is tudnak, de nem baj, mert a kötelező közös program akkor sem maradhat el, ha fagyit esztek ötezerért.

10. Nem érdekelnek a kuponok és az akciók


Minek a kupon, csak a baj van vele, meg el sem fogadják és a 100 forintos termékeknél a 10% már úgysem számít, ergó tök felesleges szenvedés az egész. Akció? Ugyan, azok már régi cuccok, amiket kiselejteztek, hibásak és amúgy sincs a megfelelő méretben. Időpocsékolás az előző kollekció között turkálni, ha megjött az új és sokkal szebb, na meg sokkal drágább! Ismerős? Mert nekem nagyon.

11. Az ellen védekezel, ami nem történhet meg

Zabálod a fogamzásgátlót, pedig pasid sincs már évek óta. A futó kalandjaidhoz bőven elég az óvszer, felesleges a méregdrága tablettákkal mérgezni magad, ha ott a nagycsaládos óvszerkiszerelés a Tesco polcain.

Legszívesebben elbújnék, nagyon magamra ismertem.

Ajánlott cikkek