Egyéb kategória

A leggyengédebb fogamzásgátló módszer: hormonmentesen, tabletta nélkül

A női ciklus alatt lényegében csak öt-hat nap az, amikor a teherbe esés a legvalószínűbb. De mi van azokkal, akik nem szeretnének gyereket, és még egy dologra mondanak nemet? Van, aki elvből utasítja el, más egészségügyi állapota miatt nem is szedhet hormontartalmú fogamzásgátlót, így keresi az alternatív megoldásokat a nem kívánt terhesség megakadályozására.

vous - 2015.10.03.
A leggyengédebb fogamzásgátló módszer: hormonmentesen, tabletta nélkül

Természetesen számos kedvelt fogamzásgátló eszköz létezik a fogamzásgátló tablettákon kívül is, mi most az egyik leghatékonyabb módszert, a saját test megfigyelésén alapuló, tüneti hőmérőzésnek ismert módszert mutatjuk be. Az eredeti kifejezés, a fertility awareness talán termékenységtudatnak fordítható a legpontosabban, de ez sem fedi le egészen jól a kifejezést.

„Teljesen mindegy, mi áll egyébként a háttérben, a saját testünk megfigyelése nemcsak a fogamzásgátlás szempontjából hasznos, de egészségi állapotunk változásai is remekül megfigyelhetőek, ha ezen a területen tudatosak vagyunk” – mondta Cserháti-Herold Janka, a hormonmentes.hu blog írója, cikkünk szakértője.

Mi kell a hatékony módszerhez?

„Fontos, hogy a módszer bevezetése előtt legalább három hónapot adjunk magunknak arra, hogy az esetleges hormonoktól megszabaduljon a szervezet. Közben sem kell tétlenkedni azonban, ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy felismerjük és MEGTANULJUK saját testünk nyelvét. Mikor, miről és mit üzen.

Ugyanakkor nem feltétlenül kell egyedül kísérletezni, inkább képzett fertility awareness tanárral kezdjük el a tanulást, mert akkor biztos alapokat, pontos ismereteket szerzünk, és mindig lesz valaki, aki tud válaszolni a kérdéseinkre, és hiteles információkat kaphatunk.

A módszer NEM azonos a naptármódszerrel, mert amíg a naptárra alapuló fogamzásgátlás az egyféle statisztika mentén próbál védelmet biztosítani, e módszer a magabiztos testismeretre épül, és figyeli, feljegyzi a szervezet működését.

A méhnyakváladék, valamint a testhőmérséklet változásai a legfőbb „kapuőrök”

„A termékeny időszakban – ez havonta hat nap – a nyák állapota megváltozik: sűrűbb lesz, nyúlós, a tojásfehérjéhez hasonló állagú – ezek a tünetek biztosan mutatják, hogy veszélyes időszakot élünk át, ha szerelmeskedni szeretnénk (és szinte biztos, hogy igen, mert a szervezet felserkent libidóval is üzen), akkor kiegészítő megoldásokhoz, óvszerhez, pesszáriumhoz kell folyamodjunk.

A hónap többi napján a nyák (egészséges állapotban) víztiszta, illetve alig érezhető, száraz az érzés a hüvelyben.”

Forrás:
iStock

A másik riasztócsengő a hőmérséklet

Minden reggel ugyanabban az időpontban kell megmérni, legalább 3 óra alvás után, még mielőtt felkelnénk vagy bármit csinálnánk. Mindig ugyanott (a legjobb szájban), és lehetőleg 2 tizedest jelző hőmérővel. Így kapjuk meg az alap-testhőmérsékletet.

Az egészséges ciklus kétfázisú. A peteérés előtt a hőmérséklet alacsony. Peteérés után a progeszteron hormon hatására megemelkedik, és magasan is marad a menstruációig. Ebben az időszakban szabad a pálya. Fontos tudni, hogy a nyák előre jelzi a termékeny időszakot, a hőmérséklet pedig utólag, vagyis hogy vége van a termékeny időszaknak.

Nem hagyatkozhatunk azonban az emlékezetünkre. Fontos, hogy már a három hónapos tanulóidő alatt is, de utána mindenképp vezessük grafikonon a szervezet működésének jelzéseit, valamint vezessünk 'naplót', amiben minden tünetet fel tudunk jegyezni.

Nem kell megijedni a feladattól

Alig vesz el időt a napból: reggel fél perc egy jó digitális hőmérővel. Pár másodperc, amíg felírjuk ezt az adatot. Utána pedig napközben valamikor újabb fél perc, míg mondjuk egy pisi előtt csekkoljuk a nyákot, a méhnyak állapotát, és ezt is felírjuk ugyanabba a táblázatba vagy applikációba. Összesen maximum 2 percet jelent a napból, de cserébe tudni fogjuk, hogy mi történik a testünkben, mikor kell védekezni, mikor nem, és nem kell többé aggódni.

Magabiztos testtudat

A magabiztos testtudat mellett érzékelni fogjuk a kísérő tüneteket is. Peteérés alatt például fellobban az a „hú, de szexi vagyok” érzés, szépnek érezhetjük magunkat, csábításra késznek. Szép a bőrünk, fényesebb a hajunk, kívánjuk az együttlétet, míg a hónap többi napján ezek a tünetek egyáltalán nem vagy csak halványabban jelentkeznek.

Fontos tünet lehet a méhnyak változásainak nyomon kísérése is. Ennek módja a tapintás, amelytől sokan idegenkednek, pedig a belső önvizsgálat (természetesen megfelelő körülmények és higiéniás viszonyok mellett) nagyon fontos eszköze lehet az egészség megőrzésének. Aki ismeri a hüvely és a méhnyak tapintásának érzését, az a legkisebb eltérést is észreveszi, időben tud lépni, ha esetleg elváltozást tapasztal.

Ajánlott cikkek