Otthon

Recept tesztelve! Itt az igazi menzás piskótakocka csokiöntettel

Amikor megtudtam, hogy a menza lesz a nap témája a VOUS-n, egyetlen étel villant fel a lelki szemeim előtt: a jó öreg piskótakocka csokiöntettel. Konkrétan nem ismerek olyan embert, aki kóstolta, és ne imádná. Az egyetlen, amiből sosem kaptunk repetát. Egészségesen táplálkozók nyugalmát megzavaró képsorok következnek.

vous - 2021.12.11.
Recept tesztelve! Itt az igazi menzás piskótakocka csokiöntettel

Kezdjük ott, hogy a neten kismillió receptet találunk, mindegyik mást ír. Többször próbáltam már reprodukálni, de az íze valahogy sosem lett az igazi, nem adta meg a menzaélményt egyik sem. Most viszont sikerült megszereznem a tökéletes receptet, amit megosztok veletek. Már az elején bevallom, hogy csaltam, de amit az élmény adott, azért megérte.

A piskóta

Ezerszer próbáltam már jó piskótát készíteni, de valahogy mindig összeesett, kiszáradt, morzsolódott, odaégett, valami baja mindig volt. Nemrég költöztem és az új sütőmet még nem tapasztaltam ki eléggé, ezért azt már a kísérlet elején elvetettem, hogy a piskótát is saját kezűleg sütöm meg. Ennek az ételnek a titka ugyanis a csokiöntet tökéletes színén, állagán, ízén és menzaélményt idéző hatásán múlik. Bárhol kapható a legegyszerűbb vizes piskóta, ebből szereztem be egy csomaggal, de nyugi, nem hagylak titeket félinformációk között vergődni, a receptet a cikk végén találjátok.

A csokiöntet

Forrás:
Hámori Zsófia

Akkor jöjjön a kemény dió. Ezen áll vagy bukik az étel sikeressége. Menzaételek kapcsán nincs olyan, hogy "kicsit jó", "majdnem menzás" vagy "ez már egészen hasonlít arra a rég elfeledett ízre". Vagy menzás, és akkor felelevenít a konyhás néni arcától kezdve a Cooper-futáson át a matektézé előtti szünetekben izzadó tenyerek érzetéig mindent, ami a sulihoz köthető. Vagy nem menzás, és akkor nincs semmi értelme… Ettől még persze lehet finom, de ez a kérdés egy menzás étel elkészítésénél nem releváns.

A főszerkesztőnk szerint a menzás ételek varázsát a nagy adagos főzés adja, ezért megdupláztam a receptben írtakat, elővettem a legnagyobb lábasom (ez a retroérzet miatt is szükségszerű volt), és mintegy menzás-kondéros jelleggel nekiálltam a titokzatos csokiöntet megfőzéséhez a gáztűzhely legkisebb fokozatán.

Forrás:
Hámori Zsófia

Az eredmény

Az elkészült ételt nem csak én kóstoltam meg, egyrészt mert szükségem volt egy objektív véleményre, másrészt pedig mert a barátom imádja az édességet. Attól nem tartottam, hogy elfogult lesz velem, mivel adatelemző, a fél életem pontozva van.

Az első falat után meglepő dolog történt. Őszintén megmondom, az általános iskola befejezése óta nem hittem benne, hogy valaha egyszer még újra átélhetem azt, amit akkor a menzán. Először azt hittem, hogy csak a védekezési mechanizmus érezteti velem menzaízűnek a piskótát csokiöntettel, de a fizikai és lelki ízlelgetés közepén csak annyit hallottam,

Zsófi, ez AZ.

És akkor tudtam, hogy nem csak képzelődöm. A recept tehát átment a Nagy Menzakísérleten. Mind küllemre, mind ízvilágát tekintve tökéletesen egyezik a menzás piskótával (jó, küllemre talán nem 100%-ig), de ami a legfontosabb, hogy egyértelműen és stabilan hozza a menzaérzést. Mi más bizonyítaná ezt jobban annál, mint hogy rohamtempóban habzsoltuk ezt az 1.0-s édességet. Szigorúan kanállal. Egy üres vizes piskótát egy kis cukros csokiszottyal. És közben nosztalgiától átszellemülten szidtuk a konyhás néniket a "csak az öntetből van repeta, tudod, hogy a piskóta darabszámra jön" szövegeik miatt.

Forrás:
Hámori Zsófia

Amellett, hogy tökéletes barátnős vagy randis program együtt megfőzni és megenni valakivel, nagyon sok érdekes érzetet keltenek az illatok, a látvány, és igen, az első falat. Mindenképpen próbáljátok ki!

A vizes piskóta receptje

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • margarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tepsit kikenem a margarinnal, majd beszórom egy kis liszttel. A tojásokat különválasztom, a fehérjét felverem, majd hozzáadom a cukrot, utána a sárgákat, a vizet és végül a lisztet. A tésztát beleöntöm a tepsibe, kicsit megütögetem az alját. A sütő hőfokát visszaveszem 160 fokra és beteszem a tésztát. Kb. 25 perc után ránézek, innentől kezdve tűpróbával ellenőrzöm és ha kész, kiveszem a sütőből.

Az igazi menzás csokiöntet receptje

Hozzávalók:

  • 1 csomag csokis pudingpor (főzős)
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 8 dl tej

Elkészítés:

Kb. 7 dl tejet felteszek kis lángon főni. A kakaóport, a cukrot és a pudingport összekeverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet, és csomómentesre keverem őket. Ehhez az én személyes trükköm egy kézi habverő használata, enélkül szerintem nem lehet jó pudingot készíteni.

Amikor már gőzölög a tej, akkor hozzáöntöm a pudingporos keveréket, és folyamatosan (a habverővel) kevergetve, kis lángon addig főzöm, amíg el nem éri a kívánt állagot, ami ennek az ételnek az esetében a "majdnem teljesen folyós, de azért valamennyire krémes-zselés-szottyos" állagot jelenti.

Címkék: #1.0 #desszert #recept
Ajánlott cikkek