Egyéb kategória

Földízű zöldségeink – Ki nem találnátok, mire jók

Vannak olyan ételek, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre, ám sokaknak hosszabb időbe telik hozzászokni az ízük miatt. Ilyenek a földben nőtt zöldségek, mint pl. a cékla, répák, zeller. Ezek egyfajta „föld íze” sokakat távol tart a fogyasztásuktól, pedig vitaminjaik és élettani hatásuk miatt fontos lenne fogyasztanunk őket.
vous - 2015.10.22.
Földízű zöldségeink – Ki nem találnátok, mire jók

Édesanyánk, a föld

A Föld otthont ad nekünk, éltet és táplál. Ő maga is élő és érző „lény”, gondoljunk csak a termőföldre, ami nélkül éhen halnánk. Földanyánk életet és biztonságot ad minden nap, már csak meg kéne tanulnunk szeretni őt. Én főzés előtt gyakran adok hálát a zöldségestől kezdve a termelőknek, majd a Földnek is…

Mondhatjátok, hogy megbuggyantam, de hiszem, hogy a hála érzésének és kinyilvánításának nagy ereje van. Ha így kezdem a főzést, más állapotba is kerülök, hozzám is visszaér ez a szeretet, ami utána az ételbe kerül bele.

Keserű íz a túlélésért

A földben nőtt zöldségek kissé kesernyés ízűek, általában ezért nem annyira kelendőek. Ízlelőbimbóinkat azért gondolkodtatja el a keserű íz, mert a méregre asszociál az agyunk, így rögvest a stoptábla villog a szemünk előtt. Pedig hasznos a kesernyés íz, szervezetünk egyensúlyban tartása miatt mindenképpen, természetesen csak kis mennyiségben.

Forrás:
iStock

Az indiai ájurvéda szerint a keserű íz a szívet, a keringést és a vékonybelet erősíti, az energiát lefelé mozgatja, vagyis segíti az emésztést.

Lefelé mozgató hatása miatt is leföldel, közelebb hoz a földhöz – vagyis az elszállt gondolatokból, rózsaszín ködökből lehoz, segít a realitás talaján állni. Attól még lehetünk nyitottak az ég üzeneteire…

A keserű íz hűtő hatású, vagyis forrófejűeknek kifejezetten ideálisak lehetnek ezek a hűs étkek, valamint a keserű ízekkel ráhangolódhatunk a hideg hónapokra is. Mivel kutyaharapást szőrével gyógyítják, így például keserű hangulatra is ideális lehet egy kis keserű íz – kioltja azt. Nem feltétlenül az édes sütike a megoldás!

Már a színe is csábító

Felnőttként kezdtem el szeretni ezeket a zöldségeket, amikor a tudatos(sabb) táplálkozás felé vettem az irányt. Újfajta ízvilágot, elkészítési módokat kerestem.

A céklát elsősorban a színe miatt imádom, ez a mély lilás pink, magenta árnyalat magával ragad. Alufóliában néhány darabot sütőben megsütök, kb. egy óra alatt puha lesz. A fóliacsomagokat kinyitom és hagyom a gumókat hűlni. Közben készítek egy salátaöntetet: balzsamecet, méz, citromlé, só, bors, olívaolaj hozzávalókból. A kockára vágott céklát ebbe forgatom, ha lehetőség van rá, hagyom állni egy kicsit. Köretként, salátába remek.

Forrás:
iStock

A keserű sorsú zeller

A zellert sokszor partvonalra állítják, pedig érdemes az étrendbe bevonni. Apró kockákra vágva, olívaolajon, citromlé és só társaságában sütöm. Egyik barátnőm egy közös baráti vacsorán bátran megkóstolta, előtte még nem evett zellert, azóta szereti. Nekem okozta a legnagyobb meglepetést.

Petrezselyemgyökér

A fehérrépa legtöbbünknek a húslevesben főtt változatában jut eszünkbe. Ennél kellemesebb krémlevesként elfogyasztani. Póréhagyma és édes alma kell hozzá, amelyet vajon átforgatunk a karikára vágott fehérrépával és burgonyával, majd felöntjük vízzel, puhára főzzük, végül sóval, borssal, egy kávéskanál mézzel és néhány csepp frissen facsart citromlével ízesítjük. Tejszínnel selymesíthetünk az állagán. Pirított dióval a legfinomabb.

Ajánlott cikkek