Ezeket biztos nem tudtátok a balkezesekről

Ezeket biztos nem tudtátok a balkezesekről

Valószínűleg ti is ismertek balkezeseket, sőt, lehet, hogy ti is azok vagytok. Azonban most összegyűjtöttem pár érdekességet, amit nagyon kevesen tudnak róluk.

Mitől lesz valaki balkezes?

Egy svéd tanulmány kimutatta, hogy akik depressziósak vagy stresszesek voltak a terhesség alatt, nagyobb valószínűséggel hoznak balkezes gyereket a világra. Más vizsgálatok szerint azok a babák, akik kis súllyal születnek, valamint azok, akiket idősebb korukban hoz világra az édesanyjuk, szintén nagyobb eséllyel lesznek balkezesek – írja a Huffingtonpost.

Másképp gondolkoznak a jobb- és balkezesek

A balkezesek egészen máshogy gondolkoznak, mint a jobbkezesek. Egy 2009-es kutatás során különböző képeket mutattak jobb- és balkezeseknek és arra kérték őket, hogy válasszák ki, melyik kép tűnik szebbnek, boldogabbnak és őszintébbnek. Míg a jobbkezesek inkább az illusztrációkat választották a jobb oldali oszlopból, addig a balkezesek a rajzokat találták szebbnek a bal oldali oszlopból.

Forrás:
pixabay.com

A balkezesek jobb harcosok

Egy francia tanulmány megállapította, hogy a balkezesek jobb harcosok, ennek pedig – amellett, hogy a meglepetés erejével hatnak – egyetlen egyszerű és nyomós oka van: a balhorog.

A balkezesek nem isznak többet

Bár jó néhány vizsgálat utal arra, hogy a balkezesek jobban tudnak inni, egy 2011-es kutatás kimutatta, hogy egyáltalán nem isznak többet, mint jobbkezes társaik.

Az ikreknél gyakoribb a balkezesség

A balkezesség nagyjából kétszer gyakoribb az ikreknél. Egy 1996-os tanulmány szerint mintegy 21 százalékuknál mindenkét testvér balkezes.