Egyéb kategória

Nincs lehetőség a szigetelésre? Spóroljatok a fűtésszámlán alternatív praktikákkal!

A tél egyik legnagyobb kiadásával járó rezsink a fűtés. Egyre korszerűbbek a szigetelőanyagok, és elérkezett az egyedi mérős panelek ideje is, de azért korántsem tartunk még ott, hogy minden ideális legyen. Összeszedtem pár olyan praktikát, amivel javíthattok a helyzeten.

vous - 2015.12.29.
Nincs lehetőség a szigetelésre? Spóroljatok a fűtésszámlán alternatív praktikákkal!

Kőlevesfőzés helyett süssetek téglát!

Régi, de jól bevált módszer, hogy a sütőben felmelegített téglát, cserepet, követ bevitték abba a szobába, ahol tartózkodtak, és ezzel fűtötték fel a teret. Ellenben a tűzhellyel, sütővel ne fűtsetek soha, mert azzal elhasználjátok az oxigént a lakásban, és egyszer csak azt veszitek majd észre, hogy fáj a fejetek. Viszont akkor azonnal szellőztessetek ki, mert az oxigénhiányos fejfájás nem éppen a legegészségesebb állapot, és nem múlik el azzal a módszerrel sem, amiről itt írtunk.

A téglás praktika ráadásul nincs a konyhához kötve, oda rakhatjátok a meleg téglát vagy követ, ahol éppen vagytok; jó lehet, ha hideg a fürdőszobátok, vagy csak ha az esti kuckózásnál jólesne valami kis melegség a 3 kedvenc teánkon kívül.

Vigyázzatok, ne égessétek meg magatokat, és olyan tartóra rakjátok rá az előmelegített követ, téglát, ami nem gyúlékony és nem olvad meg.

Nem szép, de jól elrejthető módszer…

…ha fűtőtest mögé hővisszaverő fóliát raktok, de ha nem tudtok venni, az alufóliával bevont kartonlap is megteszi. Ez visszaveri a falról a meleget, így nem (csak) az melegszik, hanem a szobába is több hő áramlik vissza.

Párásítsatok!

Forrás:
Karácsonyi Panka

A párásítástól nemcsak nő a hőérzetünk, de száraz levegőben könnyebben leszünk torokfájósak és hamarabb is száradunk ki. De ezt sem szabad túlzásba vinni, mert a túl sok pára viszont kedvez a penészgombának, és a poratka is jobban érzi magát a magasabb páratartalomban.

Bőven elég, ha a radiátorokra raktok egy csinosabb cserepet vízzel, de praktikusabb, és szebb is, ha vesztek rá lógatható kis edénykéket, illóolajat belecsepegtetve pedig jó illatot csempészhettek a falak közé.

Vagy másik praktika, amit én gyors segítségnek szoktam alkalmazni, mert melegít is és párásít is, ez a vízforralás.

A vízbe ha tengeri sót is tesztek, kitisztítja a levegőt, és nyákoldó hatású is, ami náthás időkben sokat tud segíteni, plusz penészesedés ellen is hatásos, ami túl párás vagy beázó lakásoknál fordulhat elő.

Ha barnás, szürkés foltot láttok a falon, azonnal irtsátok ki onnan, mert komoly betegségeket okozhat a penészgomba.

A sós vízbe is rakhattok illóolajat, eukaliptusszal a fent említett nátha hamarabb elmúlik, és az arcüregünk is meghálálja, ha kicsit megkönnyítjük a dolgát. Dohányosoknak kötelező a sós párologtatás, hogy ki tudjon tisztulni a tüdejük.

Huzat: off, szellőztetés: on

A másik ellenségünk a huzat, amely becsapja a hőérzetünket is. Könnyedén készíthettek huzatfogót egy már nem használt, régi takaróból vagy sűrű szövésű ruhákból. Nem a legszebb, de ha nincs másra pénz és lehetőség, ez is megteszi. Az ajtó és az ablakok elé is tegyetek.

Viszont télen is fontos a szellőztetés, hogy oxigéndús levegő jusson az élettérbe. Nem kell túl hosszú ideig szellőztetni, bőven elég egy maximum 5 perces kereszthuzat, hogy felfrissüljön a levegő, különben kihűl a lakás. Plusz a növényeknek sem fog jót tenni a túl hosszú frissítés, de én erre az öt percre is ki szoktam venni őket a közvetlen szélcsatornából.

Bevetésen a pukifólia

Az ablaküvegre, ha amúgy is függöny van előtte, ragasszatok fel buborékfóliát (pukifólia) – amíg még lehet kapni –, olyan módszerrel, hogy könnyedén le tudjátok majd szedni, ez légréteget képez az ablak előtt. Láttam már olyat is, hogy hővisszaverő fóliát tettek az ablaküveg elé. Ezzel csak az a baj, hogy sötétít is, de ha ez nem gond, akkor olcsón be tudtok szerezni ezüst autószélvédőt, amit ráapplikálhattok az ablakra, és kint tarthatjátok a hideget.

Öltözzetek fel!

Alapdologról beszélünk, de fontos tudnotok, hogy a túl meleg szoba nem a legegészségesebb, aludni pedig kifejezetten hűvösben kell. Inkább legyen rajtatok egy pulóver, mint hogy bugyiban lehessen otthon rohangálni.

Ha nem vagytok betegek, és nincs gyerek vagy idős a lakásban, átlagosan 21 és 24 fok közötti az ideális tartomány, ezt akkor érezhetitek kevésnek, ha a fenti okok valamelyike közrejátszik, a huzat, a kevés páratartalom több fokot is képes rontani a hőérzetünkön.

Ajánlott cikkek