Egyéb kategória

Ígérem, leteszem! – Hogyan szokhattok le a cigiről

A szilveszteri bulin – ha nem is épp az idein – ti is biztosan hallottatok már fogadkozókat, akik azt vállalták, leszoknak a dohányzásról. Sőt, sokan fogadásokat is kötnek, mert úgy talán nagyobb a motiváció. De vajon mi az, ami tényleg segíthet? Utánajártunk.

vous - 2016.01.05.
Ígérem, leteszem! – Hogyan szokhattok le a cigiről

Őszinte leszek, soha nem voltam dohányos. Pedig a szüleim azok, ráadásul sokáig a lakásban is füstöltek. Az édesanyámnak a terhessége idején még az akkor szokásos módon azt javasolta az orvosa, hogy ne is próbáljon leszokni épp gyermekvárás idején. Az elvonás miatt feszült lehet a kismama, ami sokkal rosszabb a magzatnak, mint napi egy-két szál cigi. Igaz, hogy azóta ezt nem ajánlják, hiszen sok baba épp emiatt koraszülötten jön a világra. Hogy ez mit jelent, arról itt írtunk nektek.

Ilyen problémám sem nekem, sem a testvéremnek nem volt, bár ő később szintén dohányos lett.

Akinek az édesanyja a várandóság alatt dohányzik, annak elég erős hajlama van arra, hogy maga is szenvedélybeteg legyen, hiszen már ekkor kialakulhat nála a nikotinfüggőség.

Nálam ez sem játszott, mert a bulik idején való particigizés után minden reggel az éreztem, hogy egy hamuzó költözött az orromba és a számba. Szóval, én így nem lettem dohányos.

Forrás:
iStock

Káros szenvedély

Azt mondják, a legjobb módszer a leszokásra az, ha rá sem szokik az ember. Vagy ha nagyon beteg lesz és eszébe sem jut rágyújtani. Ha egy-két hét így eltelik, már csak arra kell figyelni, hogy gyógyult állapotban se nyúljon az illető megszokásból a cigaretta után.

Hogy magától a dohányzástól mennyi baja lesz az embernek, arról már mi is sokat írtunk. Nemcsak a bőrünknek és a fogunknak, de tüdőnknek és egy sor belső szervünknek is komoly károkat okoz a cigaretta.

A dohányzás számlájára legalább 13 különféle rákbetegség is írható.

Mi az, ami segíthet?

Az édesapám egy durva influenza után tette le több évtized után a cigarettát, a bátyám pedig már többször próbálkozott megválni káros szenvedélyétől főként a sport miatt, de ezt már olyan sokszor megtette, hogy sohasem tudom, épp dohányzik-e.

Vannak, akik másoktól várják a motivációt és azt kérik, szóljunk rájuk, ha cigarettázni látjuk őket, ám ez valójában nem működik.

Fejben dől el

Az egyik kollégánk is azt mondja, neki csak akkor sikerült leszoknia, amikor tényleg igazán akarta. Saját maga miatt. Egyszer fogadásból nem dohányzott néhány hónapig. Akkor még egy titkos Facebook-csoportot is létrehozott, aminek tulajdonképpen csak két tagja volt, ő és a barátja. Ide írta a motiváló üzeneteit saját magának. Azt mesélte, hogy a nikotintapaszt is bevetette már, akkor eszébe sem jutott rágyújtani, ám mikor e nélkül próbálkozott, erős elvonási tünetei lettek, szédült, hányingere volt és aludni sem tudott rendesen.

Forrás:
iStock

Módszerek, amik segíthetnek

Az egyes leszoktató módszerek mind-mind csodát ígérnek, de akaraterő és valódi elhatározás nélkül mit sem érnek. A legtöbbjük egyébként csak 20-30 százalékos hatékonysággal dolgozik, míg mások ennél többel biztatnak. Miután azonban ezek nem hivatalos számok, a méréseket pedig sokszor csak néhány napos vagy hetes időintervallumban végzik, a statisztikák becsapósak.

A legerősebb elhatározást is kikezdhetik viszont a környezet káros hatásai, így anélkül, hogy ezektől függetlenedni tudnánk, nem bízhatunk tartós eredményben.

Érdemes tehát a barátokat, kollégákat is megkérni, hogy ne csábítsanak még egy-egy slukk elszívására sem.

A tuti módszer helyett következzen két, sokaknak bevált segítség:

Gyógyszeres támogatás

Mivel a dohányzásról való leszokást az akaraterő mellett a nikotinfüggés mértéke is befolyásolja, az elvonási tünetek csökkentéséhez segítséget nyújthatnak olyan patikában kapható szerek, amelyek nikotint tartalmaznak. Ezekből különböző erősségűeket találhattok az épp aktuális sóvárgásotoknak megfelelően.

A vareniklin alapanyagú szerek viszont épp a nikotinnak az agyban kiváltott kellemes érzetét blokkolják, így segítve a leszokni vágyót a küzdelemben.

Elvonási tünetek

  • A nikotin utáni vágy általában a 2-4 napon a legerősebb és nagyjából 2 hét alatt megszűnik.
  • Az ingerlékenység vagy a szorongás leküzdéséhez viszont ennek nagyjából a duplája kell, csakúgy, mint az emésztés rendeződéséhez.
  • Sokaknál jelentkezik állandó éhségérzet, ami gyakran csak 2-3 hónap múltán csökken. Éppen ez tart vissza többeket a leszokástól, hiszen meghízni sem szeretnének.

Biorezonancia

A gyógyszeres kezeléseknél sokkal eredményesebb leszokást ígérnek a biorezonanciás módszerek, ahol a páciens által részben elszívott cigaretta csikkjének vizsgálatából kiindulva egy bő félórás, mágneses rezgésekkel végzett kezeléssel megszüntetik a testben azokat a károsanyag-lerakódásokat, amelyek a nikotinfüggést okozzák.

Természetesen ennél az eljárásnál sem elegendő a külső behatás.

Életmód- és szemléletváltás nélkül semmilyen módszerrel sem lehet eredményt elérni.

Azt se felejtsétek el, hogy bár a biztos sikert ígérő hirdetések mind-mind üzleti vállalkozások – akik nyilván bevételre szeretnének szert tenni –, ti is csak nyerhettek a leszokással. Nemcsak azt, amit a cigaretta árából megspóroltok, hanem egy jobb és egészségesebb életet.

Ajánlott cikkek