A laktózérzékenység pont egy ilyen elhessegetni való probléma szokott lenni, ha az ember nem gyanakszik rá. Hosszú távon azonban a kiszámíthatatlannak tűnő tünetek megkeseríthetik a hétköznapokat.
Mi az a laktózérzékenység?
„A laktózérzékenység (tejcukor-érzékenység) a laktáz enzim hiányát jelenti. Ilyenkor a tejben lévő tejcukrot nem tudja megemészteni a szervezet ilyen-olyan okok miatt, amik lehetnek váltakozó intenzitásúak és változó időtartamúak. Persze van, amikor az ember génjeiben sajnos ott van a hiba, és nem lehet kijavítani, de ez ritkábban fordul elő, ennek neve az alaktázia. Egy kicsit aggasztóbb probléma viszont, ha egészében véve a tejet, tejtermékeket nem bírja valaki” – írta egy korábbi cikkében Panka, aki maga is megtapasztalta már a kellemetlen tüneteket.
Meglehet, azért sem észlelitek annyira az összefüggéseket, mert a szervezetetek bizonyos mennyiséget még tolerál, és észre sem veszitek, ha átlépitek azt a bizonyos határt. A Women’s Health magazin összedobott egy listát, hogy mely tünetek után érdemes gyanút fognotok.
Puffadás, hasmenés, görcsök
A puffadás, alhasi görcsök, bélmorajlások, hasmenés és hasfájás szinte sosem marad el, ha túllépitek a szervezet határait. Ennél ritkább tünetek a habos széklet, hányinger, hányás. Jobb, ha gyorsan orvoshoz fordultok vele, hogy kiderüljön a baj.
A tünetek hirtelen jelentkeznek
Mivel teljesen egyedi dolog, hogy mekkora mennyiségű laktózt visel el a szervezetetek, a határ átlépése után 30 perccel hirtelen támadnak a görcsök, és körülbelül 2 óra az átfutási idejük. Tehát hasznos, ha vezettek egy kajanaplót, hogy el tudjátok helyezni a tüneteket az étkezések közé.
Több fajtája van
Kétféle laktózintoleranciát különböztetnek meg: elsődlegeset és másodlagosat. Az elsődleges esetében a bél nem termel laktázt, ami segíti lebontani a tejcukrot, így nagyon nehezen emésztik meg az érintettek a tejet. A kutatások szerint az afrikai, ázsiai és latin származású embereknél ez sokkal gyakoribb.
Volt már valamilyen problémátok a pocakotokkal mostanában
A másodlagos laktózintolerancia esetében valamilyen emésztőszervi panasz áll a háttérben, és emiatt átmenetileg nem termelődik a laktáz. Ilyen betegségek például a Crohn-betegség vagy a gyomor-bél hurut. A gyógyulás után természetesen minden visszaáll a régi kerékvágásba.
Bizonyos tejtermékekre érzékenyebbek vagytok
Nincs ebben semmiféle hókuszpókusz, hiszen a tejtermékek laktóztartalma más és más. A kecsketej például 10%-kal kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej, de a savanyú tejtermékek, mint például a joghurt, könnyebben emészthetők, mivel egyúttal olyan baktériumok is vannak bennük, melyek segítik az emésztést.
Ha arra gyanakodtok, hogy érintettek lehettek ebben a problémában, váltsatok életmódot még idén, térjetek át például a tejet helyettesítő, finom italokra!