Egyéb kategória

Merre tovább? Menjek? Maradjak? – Bízzátok a jövőtöket a könyvjóslásra!

Amióta ember az ember, a sorsa érdekli a legjobban. Hiába élnek sokan a múltban, az ismeretlen iránt mindig nagyobb volt az érdeklődés. Felsorolni sem tudnám, hogy a különböző népek, kultúrák, törzsek mennyi módszert és technikát fejlesztettek ki a jövő megfejtésére.
vous - 2016.03.08.
Merre tovább? Menjek? Maradjak? – Bízzátok a jövőtöket a könyvjóslásra!

Tenyérjóslás, tarot-kártyák, jóslás tűkkel, állatokkal, kávéból vagy akár vízből. A számtalan módszer közül én most egy kevésbé ismertet mutatok be: a könyvjóslást. A könyvjóslás vagy bibliomantia (ez utóbbi kifejezést elsősorban a Bibliából történő jóslásoknál használják) a középkorból eredő technika.

Azt szerették volna megállapítani, hogy az adott személy ártatlan-e, vagy sem, a boszorkányságban. Ehhez összemérték a templomi nagy Biblia súlyát a gyanúsítottéval, és ha ő kisebbnek bizonyult, akkor mehetett Isten hírével.

Ennél egy kicsit sorsszerűbb módszer az, amikor az adott kérdésre koncentrálva, teljesen véletlenszerű helyen kinyitva a Bibliát, ráböknek egy adott szóra vagy passzusra, majd arról azt gondolják, hogy ha nem is választ, de mindenképpen irányt adhat. De ez még mind a középkor. Akkoriban mást nem is nagyon lehetett levenni a polcról.

Forrás:
Stocksnap

Később ez változott, és kitágult híres görög eposzok (például: Vergilius Aeneise) vagy híres művek, mint például Shakespeare drámáinak váratlan felcsapására és sokatmondó gondolatainak értelmezésére. Ezt nevezték stichomantiának, viszont a felnyitott szent könyv első soraira koncentráltak, az volt a rapszodomantia jóslás.

Létezett az a módszer is, hogy véletlenszerű sorokat írtak ki a Bibliából, ezeket egy urnába helyezték, majd abból húztak egyet – utána már csak értelmezni kellett.

Miben segít az asztrológus?

„A saját nézőpontom szerint nem az a cél, hogy mások életét irányítsuk, hanem hogy segítsük felszínre hozni a saját teremtő erejét, segítsük megérteni a helyzetét, az elakadásait, segítsük az önismereti folyamatban, hogy a lehetőségeiből a legtöbbet kihozhassa” – írja szerzőnk, Németvölgyi-Nagy Renáta asztrológus ebben a cikkben.

Reni összes cikkét ide kattintva olvashatjátok, az oldalát pedig ezen a linken érhetitek el.

A Biblián kívül persze más könyvet is fel lehet ütni egy válaszért. Említettem a nagy hatású irodalmi műveket, de ott van a Ji csing (vagy Ji king), ami a konfucianizmus szent könyveiként tisztelt Öt klasszikus egyike. Konfucius tanításait négy könyvben és az Öt klasszikusban foglalták össze. Név szerint: Dalok könyve, Írások könyve, Szertartások könyve, Változások könyve és a Tavasz és ősz krónika. Ezen belül a Változások könyvét szeretném egy kicsit bemutatni nektek.

A jövőtöket ti alakítjátok, mert az még nincs kész. Közhely, de tényleg mindenki a maga sorsának a kovácsa. Ez a könyv arra tanít meg, hogy lehet a jövőtök jó. A magyar nyelv újabb kacifántos trükkje, hogy a jós szóban benne van a jó. A könyv alapja a jin és jang.

A jósláshoz szükség lesz három pénzérmére és a könyvre. Koncentráljunk a kérdésre, és dobjunk hatszor a pénzekkel. Az érmék írásos fele a jin, a másik a jang. Ennek megfelelően kell egyenes (jang) vagy szaggatott (jin) vonalakat húzni lentről felfelé haladva. A válasz pedig ott van a könyvben, és csak tőlünk függ, hogy szerencsésen vagy balszerencsésen alkalmazkodunk hozzá.

Ezt a módszert mutatja be ennél sokkal részletesebben Müller Péter a Jóskönyvben.

Hogyan dolgozik egy látó?

„Nincs üveggömböm, és direkt módon nem is mondanám el a hozzám fordulónak, hogy mit hoz számára a jövő. Nem azért, mert nem látom meglehetősen tisztán a jövőjét, hanem mert abban a pillanatban elveszem tőle a felelősséget. Fontos, hogy az ember szabad akaratból hozza meg döntéseit” – mondja Elek József látó, akivel Kassai Tini beszélgetett.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok.

Úgy döntöttem, játszom egy kicsit

Fogtam a Jóskönyvet, és kinyitottam véletlenszerűen, majd egy idézetet láttam meg legelőször: „A jó hadvezér megnyerte a csatát, még mielőtt elkezdte volna. A rossz hadvezér küzd, abban a reményben, hogy nyerni fog!”

Az idézet Szun-ce A háború művészete című könyvéből való. Úgy tartották, nem véletlenül nyílik ki ott a könyv, ahol kinyílt, és mindenképpen üzenetet hordoz magában az adott rész. Ezek után biztos, hogy elgondolkodom, milyen üzenete lehet számomra ennek a sornak. A módszer igazán egyszerű, és valóban sokat segíthet, ha éppen válságban érzitek az életeteket.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, iránymutatást adhat akkor, ha teljesen kétségbe vagytok esve azzal kapcsolatban, hogy merre tovább. Menjek? Maradjak?

Ajánlott cikkek