Gyógyítás zenével és vízzel – minden a zenés fürdőterápiáról

Gyógyítás zenével és vízzel – minden a zenés fürdőterápiáról

Modern világunkban, ahol a technológia nap mint nap újít valamit, egyre fontosabb feladattá válik elcsendesíteni az elménket és új módokat találni a relaxációra. Ez az igény a wellness egy új típusát hívta életre, mely olyan alternatív gyógyulási módokat kínál fel relaxációs környezetben, melyek már nagyon hosszú ideje elérhetőek – csak épp nem gondoltunk rájuk.

Az egyik olyan ősi praktika, ami újra kezd népszerűvé válni, nem más, mint a zenés fürdőterápia. A módszert, mely során hangok manipulálásával történik gyógyítás, egészen a görög Pitagoraszig visszavezethetjük, aki számos kórt gyógyított hangok segítségével. A zenés fürdőterápia nagyszerű módja annak, hogy újra összhangba kerüljetek önmagatokkal, továbbá stresszcsökkentő hatású is. Íme tehát egy kis lista, amiből ti is eldönthetitek, hogy ez az alternatív praktika megfelelő-e nektek, valamint hogy megismerkedhessetek a hang gyógyító erejével.

A zenés fürdőterápia nem a szórakozás legújabb formája

A terápia élő zenével történik, fontos tehát leszögezni, hogy akik életre keltik a hangokat, nem előadóművészek. Feladatuk az, hogy több hangszert úgy hozzanak egymással összhangba, hogy a hangzás elősegítse a résztvevő tudatalattiba merülését. A zene strukturális tulajdonságait, mint a ritmus vagy az előjegyzés, elhagyják, így egy áradó, véget nem érő hangzás jön létre, mely hasonló a meditatív zenékhez.

Hatására lelassulnak a páciens agyhullámai, és az aktív állapotból (béta) lassan egy passzív, álomszerű állapotba sodródik át (alfa). Így kicsit kikapcsolódhatunk a valóságból, és új perspektívák nyílhatnak lelki szemeink előtt, valamint jobban ráláthatunk arra, hogy mi is történik velünk mostanában. Tehát ez nem olyan élményt nyújt, mint amit egy koncertteremben szereznétek. Ha azzal a szándékkal kezdtek bele, hogy egyenként megfigyelitek és analizáljátok a különböző hangszereket, sokkal hosszabb ideig tart majd ellazulnotok.

Forrás:
Pexels

Nem kell profi meditálónak lennetek

Az egyik legjobb ebben a módszerben az, hogy olyanon is kifejti pozitív hatásait, aki még semmilyen relaxációs technikát nem próbált ki. A hangokkal ugyanis mindenkinek van valamilyen kapcsolata, hiszen közvetlenül hatnak egész lényünkre. Inkább úgy tekintsetek rájuk, mint a relaxációs folyamatok előszobájára – nagyszerű első alkalom arra, hogy megtapasztaljátok, milyen, ha a csend kitölti az elméteket, és az összes aggodalmat vagy rossz érzést félretehetitek egy kicsit.

Vibráló hangokkal a megtisztulásért

A testünk, lelkünk és elménk energia formájában hordozza élettapasztalataink lenyomatát, a vibráló hangok pedig előtérbe hozhatják ezeket. Ezért egyik pillanatban boldogságot, a következőben pedig nyugtalanságot kelthetnek a páciensekben. Azért törnek ránk ezek az érzések, mert a speciális környezet azt igyekszik elérni, hogy elengedjük a felgyülemlett negatívumokat, szóval lélegezzetek mélyeket, koncentráljatok a ki- és belégzésetekre, és ne hagyjátok, hogy ezek az érzések felülkerekedjenek rajtatok!

Szánjatok időt arra, hogy megtaláljátok a megfelelő szakembert

Ez a terápiás módszer akár életetek egyik meghatározó tapasztalata is lehet, ezért mindenképpen győződjetek meg arról, hogy akit felkerestek, tanult hanggyógyászatot korábban. Habár a legtöbb zenész vagy DJ a lehető legjobb indulattal használ olyan kifejezéseket, mint „a zene gyógyító ereje”, ez még nem azt jelenti, hogy alkalmasak is a feladatra. Fontos megérteni, hogy a zenés fürdőterápia nem az individuális kifejezésről és a közönség lenyűgözéséről szól, hanem a gyógyulásról. Egy professzionális szakember tudja, hogyan teremtsen meg egy nyugodt és biztonságos atmoszférát, amiben a zene egy teljesen új oldalát mutathatja be nektek.

Forrás:
Pexels

Csináljátok rendszeresen a maximálisan pozitív hatásért!

Egyszeri tapasztalatnak is tanulságos, ha kiürül az elménk, azonban ha rendszeresen kezelitek magatokat a terápiával, az fizikai és lelki téren is pozitív hatással lesz rátok. Minden egyes alkalommal többet fogtok megtudni félelmeitekről és érzéseitekről, tehát valami újat tanulhattok önmagatokról. Lehet, hogy egyik alkalommal vizuális élményt nyújt majd, máskor pedig megváltoztatja az időérzéketeket, esetleg az érzelmeitekre lesz valamilyen nem várt hatással. De egy biztos: ezek mind hozzájárulnak lelki fejlődésetekhez.