Egyéb kategória

„Kétgyerekes anyaként is kezdőnek számítottam a szoptatás terén” – friss anyukák, merjetek segítséget kérni!

Friss anyaként is merjünk segítséget kérni. Hogy kitől? Például a védőnőtől vagy éppen egy szoptatási tanácsadótól.
vous - 2016.03.31.
„Kétgyerekes anyaként is kezdőnek számítottam a szoptatás terén” – friss anyukák, merjetek segítséget kérni!

A felnőtté válásnak nagyon sok lépcsőfoka van, például, amikor egyetemre megy az ember, amikor először összeköltözik a párjával, na és ilyen hatalmas lépés az is, amikor gyerekünk születik. Gyerekként megszokjuk, hogy a felnőttek mindenben segítenek, aztán nagy arculcsapás, mikor olyan korba lépünk, hogy azzal szembesülünk, ez mégsincs mindig így. Ez persze nem azt jelenti, hogy felnőttként nem kérhetnénk segítséget, és egy olyan, teljesen új élethelyzetben, mint amit egy gyermek születése okoz, miért is ne kérhetnénk? Na de kitől?

Jó esetben ott vannak a szüleink, nagyszüleink, a már gyerekes barátnőink, akik elláthatnak tanáccsal, de a kismamák és babák segítésére szervezték meg például a védőnői hálózatot. A védőnőn kívül az édesanyák egyik leggyakoribb nehézségével, a szoptatással kapcsolatban kérhetünk szakavatott segítséget például szoptatási tanácsadóktól is.

Védőnők

Forrás:
iStock

Már a családtervezéskor kapcsolatba léphetünk a területi védőnőnkkel, hiszen a családtervezési tanácsadás és az anyaságra való felkészülés is a feladatkörükbe tartozik. Fontos, hogy a tényleges (nem számít, ha nem egyezik meg a bejelentettel) lakhelyünk szerinti területi védőnőhöz tartozunk, akihez már a várandósság idején is rendszeresen járnia kell a kismamának. A terhesség során felmerülő problémákkal, kérdésekkel is kereshetjük a szakembert, így már a várandósság alatt kialakulhat egy közvetlenebb viszony.

Tapasztalatból mondom (a költözéseink miatt 4 év alatt 4 védőnőm volt), nagyon fontos a személyes, bizalmi kapcsolat. Én például a mai napig mindenféle kérdéssel azt a védőnőt „zaklatom”, aki az első gyerekem első másfél évét végigkövette. Ezalatt az idő alatt annyi minden történt, a kapcsolatunk szinte baráti lett, és szakmailag is benne bízok meg leginkább. Persze, civilizált keretek között és az adott probléma súlyára való tekintettel, de tényleg bármikor felhívhatom, ha kérdésem, problémám adódik.

„Az első időszakban nekem rengeteg mindenben segítségemre volt a védőnő, a hordozástól az altatáson át a hozzátáplálásig mindenféle kérdéssel fordulhattam hozzá. A legjobb az volt, hogy mindig több ötlettel állt elő, több lehetőséget vázolt, és hozzátette, lehet, nekem egy teljesen más megoldás válik majd be.

Információval látott el, de végül a döntést én hoztam meg, ami nekem és a gyerekemnek leginkább megfelelt.

– mondta egy fiatal anyuka, Mariann.

A védőnőkre a gyerekágyas időszakban van talán a leginkább szükség (persze később is felmerülhet számos olyan kérdés, amiben a segítségünkre lehetnek), ilyenkor az egészségi állapot mellett a szoptatás és a mindennapok kialakítása a legfontosabbak. Éppen ezért a kórházból hazajövetelt követően – munkaszüneti nap kivételével – 48 órán belül meg kell látogatnia a védőnőnek a kismamát, majd az első 6 hétben hetente.

Szoptatási tanácsadók

Forrás:
iStock

A legtöbb újdonsült anyukának a szoptatással adódnak problémái. Ilyenkor érdemes szoptatási tanácsadót hívni, hiszen a legtöbb védőnő, bár tud tanácsot adni, de nem akkreditált szoptatási tanácsadó. Szoptatási tanácsadót már a szülés előtt érdemes felkeresni első gyerekesként, hiszen hazánkban a szülészetek csecsemős osztályai nem éppen jó hírükről ismertek. Amikor friss anyaként, az egynapos gyerekedet próbálod szoptatni, akkor az olyan, a csecsemősök által napi szinten használt mondatok, mint az „ezzel a mellbimbóval nem fog menni!” nem használnak. Ilyen esetben jó, ha már előre felvérteztük magunkat szakavatott véleményekkel, tanácsokkal, praktikákkal.

Az evésből nem szabad kényszert csinálni – hozzátáplálás alapfokon

Mikor kezdjünk az anyatej mellé hozzátáplálni? Mivel kezdjük? És hogyan? Ezernyi kérdés, ami minden kezdő anyuka fejében felmerül. Utánajártam és mindent kiderítettem a hozzátáplálásról egy szakértő védőnővel. A teljes cikket ide kattintva elolvashatjátok!

Itthon nincsen államilag szervezett szoptatási tanácsadói rendszer, de szerencsére működik a La Leche Liga.

„A La Leche Ligát azért alapították, hogy főképp személyes segítségnyújtással bátorítást és megfelelő információt adjon minden édesanyának, aki szoptatni kívánja gyermekét” – írják bemutatkozójukban a honlapjukon.

Fontos, hogy a ligán belül kizárólag olyan nők adnak szoptatással kapcsolatos tanácsokat, akik maguk is gyakorló, tapasztalt édesanyák, akik szoptatták, szoptatják gyerekeiket. „A LLL különlegessége éppen abban van és hatékonysága azon alapul, hogy a tanácsadók nemcsak könyvekből tanult ismereteket adnak át, hanem – mivel maguk is átélték a szoptatás minden örömét és buktatóját – együttérzéssel és megértéssel fordulnak a nehézségekkel küzdő édesanya felé és bevált gyakorlati javaslatokat tudnak adni a problémák megoldására” – vallja magáról a szervezet.

A kisfiamat nem sikerült szoptatnom, nem is kaptam segítséget, így a lányom születésénél kétgyerekes anyaként is kezdőnek számítottam a szoptatás terén. Az újszülött osztály minden volt, csak szoptatásbarát nem, de ezúttal nem hagytam magam.

Az első napokban egy védőnő tartotta bennem a lelket telefonon keresztül, majd rajta keresztül jutottam el egy szoptatási tanácsadóhoz. A tanácsadó hölgy házhoz jött, és két órán keresztül tanítgatott engem és a lányomat. Azon túl, hogy mondott pár hasznos trükköt és mutatott néhány pozíciót, a leghasznosabb mégis a végtelenül megnyugtató lénye volt, amellyel azt éreztette, teljesen alkalmas vagyok erre a feladatra. Olyasfajta női önbizalmat adott, amire akkor nagy szükségem volt, és amire később is támaszkodhattam egy-egy nehezebb időszak alatt. Nagyon hálás vagyok mindkettőjüknek, rengeteget köszönhetünk nekik a lányommal” – mesélte Barbi.

Másállapot, avagy szülés egy magyar kórházban

„Én szülés után úgy éreztem magam, mintha csoportosan megerőszakoltak volna. S mindennek tetejébe ott zengtek a fülemben a doktor úr szavai: ‘Ne aggódjon a császár miatt. Ez csak annyit jelent, hogy ma én szülök, nem maga’” – mesélte szüléssel kapcsolatos élményeit egy fiatal anyuka, aki csatlakozott a Rózsák forradalmához. Hogy mi is ez pontosan? Egy korábbi cikkemből megtudhatjátok!

Tanácsadóik nem feltétlenül tanácsokat adnak, hanem helyes információkkal látják el az édesanyákat és a családokat, akik így képesek átlendülni az adott nehézségen. Tanácsadóikat térítés ellenében házhoz is hívhatjuk, vagy igénybe vehetjük telefonos, esetleg online tanácsadásukat.

Ajánlott cikkek