Egyéb kategória

Az időseknek igenis jár a tisztelet! – elmondjuk, miért

Az idősek tisztelete minden kultúrában elfogadott, sőt, elvárt feladat. Kínában például törvény írja elő a család egységét és annak öregebb tagjainak tiszteletét. És bár az idők változnak, Japánban és Koreában külön ünnep van az öregek megért koráért.
vous - 2016.04.10.
Az időseknek igenis jár a tisztelet! – elmondjuk, miért

A nyugati országok a maguk kortárs világával sokkal inkább előrébb helyezik a fiatalabb generációt, mondván bennük van a jövő. Viszont nem szabad elfelejtenünk az idősebb korosztályt sem, akiknek köszönhetően mi magunk is élhetünk. Jöjjön néhány dolog, amit figyelembe kell vennünk az idősebbekkel szemben, akiknek igazán hálásak lehetünk!

Tovább éltek, mint mi

Nos, ezt tudjuk, nyilván. De ha megállunk egy kicsit gondolkodni ezen, és megpróbáljuk az ő útjukat járni, rájövünk, hogy mennyi tiszteletet érdemelnek. Az élet nehéz! Legyünk türelemmel és tekintéllyel az időre, amit már eltöltöttek a földön.

Többet tudnak, mint gondolnánk

Ha még nem éreztetek késztetést arra, hogy leüljetek beszélgetni a nagyszüleitekkel vagy az idős szomszédaitokkal, akkor itt az ideje néhány kérdést feltennetek nekik. Tiszteljük a világot, amit átéltek, a történelmet, amit túléltek. Egy élethossznyi tudás lakozik bennük.

Forrás:
pixabay.com

Máshogy látják a világot

A saját élettapasztalataikkal és az időn keresztül, amit eddig megéltek egy teljesen más, saját perspektívából látják a világot. Éppen ezért érdemes sok időt eltölteni velük, szélesíthetik a saját látásmódunkat!

Tapasztalatok, amikről mi csak álmodunk

Soha nem fogjuk tudni, hogy milyenek voltak a dolgok abban az időben, mikor még nem éltünk. Nekünk csak elképzeléseink vannak arról, hogy milyen lehetett modellnek lenni a ’80-as években, vagy milyen lehetett átélni a világháborúk időszakát. Ők viszont tudják.

Ők a mi családunk

A nagyszülők döntéseinek eredménye mi magunk vagyunk! Ha ők nincsenek, sem a szüleink, sem mi nem lennénk. Legyünk hát türelemmel és tisztelettel feléjük, az életük és a tapasztalatuk iránt. Az idő előrehaladtával változik a sorrend, most rajtunk a sor, hogy bizonyítsunk és tanítsunk nekik valamit.

Ajánlott cikkek