Egyéb kategória

Csajbulikban is bevethetitek! – 5 kreativitást ébresztő gyakorlat

Talán meglepő, és sokan nem is sejtitek, hogy elképesztő kreativitás bújkál bennetek. Megosztunk veletek néhány ütős módszert, ami a gyakorlatban is könnyedén alkalmazható, hogy felébresszétek az alkotóerőtöket. Némelyikük szinte már okkult szeánsz, míg vannak csajbulikban is hasznosítható ötletek: a lényeg azonban, hogy felfedezzétek, mi minden van bennetek!

vous - 2016.04.11.
Csajbulikban is bevethetitek! – 5 kreativitást ébresztő gyakorlat

Reggeli lapok

Nem elsősorban az írásról szól ez a gyakorlat, hanem inkább a tudatalattink feltérképezéséről, ami önmagában véve rengeteg kreatív energiát szabadít fel, de közben segít az önismeretben, valamint mentális blokkjaink legyűrésében is. Az ötlet Julia Cameron kreativitás-gurutól származik, és számos híres író és művész él vele.

A feladat egyszerű: reggel, közvetlenül ébredés után – mielőtt még bármi egyebet tennétek – teleírtok 3 db A4-es oldalt, kézírással.

Mindenképpen 3 oldal szülessen, méghozzá kézzel írva, se több, se kevesebb, és mindenképpen ez legyen a nap legelső rituáléja. A gyakorlat kb. 25 percig tart, tilos közben szerkeszteni, gondolkozni: a lényeg, hogy kijöjjön belőlünk mindaz – bármi és minden –, ami bennünk van. Sokszor ezek zseniális, kreatív ötletek, de még ennél is fontosabb, hogy terápiás hatásuk van, mert ebben a tudatállapotban sok olyasmi is a felszínre jön, ami eddig előttünk sem volt világos.

A „Morning Pages” fantázianéven futó gyakorlat általában a 21. naptól hoz változást az életünkbe: Oliver Burkeman, a Guardian szerzője szerint ettől a ponttól garantáltan kreatívabbak leszünk az élet minden területén.

A kreativitás blokkjairól és azoknak feloldásáról már beszéltünk itt a VOUS-n, az erről szóló írást itt találjátok. Most viszont arról lesz szó, hogyan tudjátok mindezeket feloldani.

ABC-írás

Az ABC-írás metódusával egy kreatív írás kurzuson ismerkedtem meg, amit egy állatira szexi amerikai drámaíró tartott.

Amikor elmondta, hogy a feladat az, hogy írjunk egy karcolatot úgy, hogy kizárólag az ábécé betűit használjuk kezdőbetűként minden mondatunkhoz, méghozzá sorrendben, kivert a víz.

Például: A lány zavartan mosolygott. Bátorsága hirtelen inába szállt. Cili, mert így hívták, régóta szerette volna megszólítani a fiút. De hogyan is találhatna apropót erre?, stb.

Azt hittem, lehetetlen ilyen durva korlátozás mellett érdekes, összefüggő írást letenni az asztalra. Végül kellemesen csalódtam, mert nemhogy kirajzolódott egy színes kis történet Z betűvel záruló csattanóval a végén, de bónuszként még kimondottan választékos is lett az anyag nyelvileg, hiszen muszáj volt a megfelelő szinonimákat, hangutánzó szavakat és a megszokottól eltérő szórendet megtalálnom, amivel egyébként aligha bajlódtam volna.

Plusz tipp: kezdjetek a latin ábécével, ha – a magyar ábécé 40 betűje kapcsán – nem akarjátok a dzsihádot is bevonni a történetbe…

Forrás:
iStock

Notesz és napló

A notesz arra jó, hogy ha ötlet jön, lejegyezzük. Az ötletek a lehető legváratlanabb pontokon jönnek, ezért muszáj felkészülten várni őket… a lehetőségekhez mérten. A napló a másik titok: a reggeli lapokhoz hasonlóan megmutatja, mi van épp bennünk, és segít abban, hogy korlátok és az ítélkezés veszélye nélkül meg tudjuk fogalmazni azt a számunkra leginkább kedvező módon.

Dadaista versek, előre megadott szavakkal, kalapból húzva

Versünk alapanyagát többféle módon is begyűjthetjük. Egyszerű módszer, ha mindenkit megkérünk a társaságból, hogy írjon néhány szót egy cetlire, de akár a vakvéletlenre is bízhatjuk a dolgot: találomra felütünk néhány könyvet (például a 92. oldalon, ha ’92-ben születtünk, ha május 9-én, akkor az ötödik sor kilencedik szava tökéletes lesz), és az így kapott szavakat kis fecnin gyűjtjük egy kalapba.

Csukott szemmel húzunk, sorba állítjuk a szavakat, hogy mondatokat formáljanak, így születik meg a végén a versünk… ami néha ijesztően összefüggő és értelmes tud lenni.

Plusz tipp: vannak, akik a módszert jóslásra is használják, ebben az esetben egy kérdéssel indítanak, amire várják a véletlenszerű (?) választ… (Bővebben itt olvashattok róla.)

Forrás:
Pixabay

7 x 7 x 7

Vegyétek le a 7. könyvet a polcról, nyissátok ki a 7. oldalon, olvassátok el a 7. mondatot. Írjatok egy verset bármilyen témában, ami azzal a mondattal kezdődik, de ügyeljetek arra, hogy a vers csupán 7 sorból álljon.

Ez a móka akár bohém csajbulikban is bevethető, néhány pohár pezsgő segítségével, hogy a végén aztán mindenki felolvashassa a saját művét. Ez a gyakorlat más egyéb számmal, de akár betűvel is eljátszható, attól függően, hogy épp milyen apropóból ültünk le alkotni.

Híres író feat. én magam

A módszer egyszerű: fogunk egy verset, mesét, novellát, amit még nem olvastunk.

Attól függően, hogy épp mennyi időnk van, eljutunk a feléig… aztán letesszük a művet, és megírjuk a folytatást az eredeti szerző stílusában, de a saját szájunk íze szerint.

Ennek két előnye is van: egyrészt remek stílusgyakorlat lekoppintani egy mestert, másrészt a kreativitásunkat is alaposan megdolgoztatja a saját ötlet. Ha jól sikerül, fan fictionként még akár ki is adható az alternatív folytatás/befejezés…

Nektek vannak esetleg hasonló kreativitást fejlesztő gyakorlataitok? Ide velük!

Ajánlott cikkek