Egyéb kategória

„Még a hajszálaimmal is küzdöttem” – Kipróbáltam egy gerinctornát a királynői tartásért

Királynő napunknak köszönhetően úgy döntöttem, a királynői tartás nem csak az uralkodók kiváltsága! A napi, néha több mint 8 óra ülőmunka mellett ideje, hogy javítsak a testtartásomon, amiben Almásy Csilla és a SpinalDance volt a segítségemre.

vous - 2016.04.21.
„Még a hajszálaimmal is küzdöttem” – Kipróbáltam egy gerinctornát a királynői tartásért

Bevallom, nem a rendszeres testmozgás jellemezte az elmúlt négy évemet, egyetemi előadások, gyakorlatok, könyvtárba járás mellett ugyanis nehéz beiktatni a mindennapi edzést. Idén az IRONGIRL versenynek köszönhetően heti háromszor futok, a testtartásomon azonban még így is van mit javítani. A magasságom miatti görnyedésnek és az irodai munka miatt sokszor fájnak a nyak- és hátizmaim, így éppen ideje volt, hogy rátaláljak a SpinalDance nevű táncos gerinctornára.

Annával, a VOUS fotósával péntek este hullafáradtan látogattunk el a belvárosban található terembe. Bevallom, az egész hetes rohangálás után más programot képzeltem volna el péntek este, azonban olyan órában volt részem, ami hamar megváltoztatta a véleményemet. A jógastúdióban Almásy Csilla gerinctornász energikusan és lelkesen fogadott, előre leszögezte: élvezni fogom az órát és bizony így is lett!

Almásy Csilla, gyógytornász

„15 évet töltöttem íróasztal mellett, főleg jogi kiadók felelős szerkesztőjeként, majd később marketingeseként. 2008 elején marketingvezetőként hagytam el végleg a 'civil' pályát, azóta csak egészségfejlesztéssel, gerincvédelemmel és -gyógyítással foglalkozom. Másodszorra választott hivatásom nem véletlen: magam is gerincproblémákkal küzdök középiskolás korom óta. És a 15 év irodai munka is megtette hatását. Pontosan tudom, hogy a derékfájás mennyire befolyásolja a mindennapokat, rontja az életminőséget" – írja magáról Csilla a honlapján, ahol még többet megtudhattok az általa gyakorolt mozgásformákról.

Fontos leszögezni, Csilla tudta, miről beszél, 15 évnyi ülőmunka után döntött úgy, hogy gerincproblémákkal küzdő emberekkel kezd el foglalkozni. Kezdetben edzéseken és hétvégi továbbképzéseken vett részt, majd eldöntötte, elvégzi az egyetemet is.

Eljutottam egy fitneszedzőknek szánt gerinctréning-tanfolyamra, ami szerelem volt első látásra és ott dőlt el, hogy gyógytornász szeretnék lenni.

Rájöttem, hogy nemcsak a prevencióval szeretnék foglalkozni, de magukkal a már meglévő gerincbántalmakkal küzdő emberekkel is” – mesél Csilla lelkesen a kezdetek kezdetéről, aki ma már nemcsak, hogy diplomás gyógytornász, de az Almásy Mozgásakadémia alapítója is, ahol gerinctrénerként és dinamikusjóga-oktatóként tanít és adja tovább a mozgás szeretetét, fontosságát.

Mi is az a SpinalDance?

A SpinalDance (magyarul gerinctorna – a szerk.) egy preventív gerinctréning, ahol a balettból, jazztáncból vett mozdulatokkal, kellemes zenére, kreatív gyakorlatsorokkal dolgoztatjuk meg a gerincünket és természetesen vele együtt az egész testünket. A torna ülőmunkát végző embereknek megelőzés szempontjából ajánlott, míg másoknak a már meglévő gerincfájdalmak megszüntetése miatt is érdemes kipróbálniuk.

Az óratervet az egészséges emberek számára állították össze, megelőző jellegű edzésforma, ahol hála a kellemes zenének a gondolatainkat is kikapcsolhatjuk legalább 70 perc erejéig. A péntek esti óra ugyanis ennyi időt vett igénybe, ahol csak a levezető nyújtás 30 perces volt, ami közben Csilla nyugtató hatású zenét és gyertyákat is felhasznált a teljes kikapcsolódás érdekében.

Forrás:
Kerepeczki Anna

 

Forrás:
Kerepeczki Anna

 

„Szenvedtem, fájt és alig bírtam felkelni”

Februárban a főszerkesztőnkkel gondoltunk egyet és úgy döntöttünk, kilépek a komfortzónámból, így egy női bokszedzésre látogattam Dömsödi Renátához, aki mindent megtett azért, hogy megszeressem a bokszot. És a csoda megtörtént, megtetszett, megszerettem és bármikor újra ellátogatnék hozzá! Ha kíváncsiak vagytok, hogyan zajlott életem első női bokszedzése, ide kattintva elolvashatjátok!

S hogy hogy éreztem magam én?

A kezdeti félelmem és unottságom hamar elmúlt, rájöttem, nem is rossz, ha a hét vége felé a teljes gerincemet átmozgatom. Bár nem szépítek, nagyon kimerültem a hetvenedik perchez érve. Az óra felétől alig álltam a lábamon, Csilla ugyanis mindet megtett, hogy a lehető legjobban átmozgassuk bepunnyadt porcikáimat. Ez sikerült is, egyes gyakorlatoknál úgy éreztem, még a hajszálaimmal is azért küzdök, hogy egy-egy pózt hosszan kitartsak. Merthogy az edzés számos dologban, például a kitartásokban és a nyújtásokban is nagyban hasonlít egyes jógaórákra.

A jóga ugyan távol áll tőlem, ez az óra mégis leírhatatlanul jólesett. Habár másnap az ágyból is nehezen álltam fel, utána napokig éreztem, hogy minden porcikám meg lett mozgatva, nyújtva rendesen és bármikor újra megismételném.

Ráadásul mint utólag kiderült, Sophie, a hírszerkesztőnk hetente többször is jár ugyanerre az órára és bár eddig mindig csak egy kis lightos „tornának” nevezte, ma már tudom, hogy ő bizony keményen edz.

Forrás:
Kerepeczki Anna

 

Ajánlott cikkek