Egyéb kategória

3 háborús könyv, amit a csajok sem tudnak letenni

Még hogy a nőket nem érdekli egy háborús könyv!? Dehogynem! Főleg, ha egy kis szerelemmel van fűszerezve...
vous - 2016.04.24.
3 háborús könyv, amit a csajok sem tudnak letenni

A pasik hajlamosak azt hinni, hogy mi, nők csak „csajos” témájú könyveket olvasunk, mint az esküvő vagy a divat. Ez így is van, de néha mi is vágyunk egy-egy magvasabb olvasmányra, ami megrendít és elgondolkodtat bennünket. Most olyan történelmi könyveket gyűjtöttem össze nektek, melyek mind a két elvárásunknak megfelelnek: komoly témát boncolgatnak egy csipetnyi romantikával fűszerezve. Hiszen tudjátok, a szerelem még a legnagyobb tragédiában sem hagy el minket!

1. William Nicholson – Anyaföld

Egy fájdalmas szakítás után Alice Normandiába utazik, hogy találkozzon sosem látott nagyanyjával. Az asszony elmeséli neki, hogy a családjában minden múltbeli nehézség ellenére egyszer fellángolt az igaz szerelem, s a történetet meg is osztja unokájával. A regény ennek a szenvedélyes kapcsolatnak a története.

Kitty katonai sofőrként 1942 nyarán Sussexben állomásozik, ahol megismerkedik Eddel, a tengerészgyalogosok tisztjével, és Larryvel, a hadműveleti parancsnokság összekötő tisztjével. Kitty azonnal beleszeret Edbe, aki viszonozza a lány érzelmeit. Larry azonban ugyanígy érez.

Az angolok hamarosan tengeri támadást indítanak a német megszállás alatt álló észak-franciaországi Dieppe partjainál. A hadművelet a világháború egyik legnagyobb katasztrófájának bizonyul, s örökre megváltoztatja Ed és Larry életét is. A II. világháború szörnyűségei közepette létezhet-e boldogság Kitty számára, s ha igen, vajon kinek az oldalán?

2. Erich Maria Remarque – Szerelem és halál órája

Remarque talán legérettebb munkája, a Szerelem és halál órája a második világháború keleti frontján játszódik. A náci hadsereg Sztálingrád utáni fejvesztett menekülését, a felégetett orosz falvak és a bombázott német városok lakóinak gyötrelmeit tárja elénk egy humanista, töprengő, el-elbizonytalanodó fiatal katona tragikus sorsán keresztül, akit tapasztalatai és tépelődései elvezetnek az igazság felismeréséhez.

Bár e regény már 1952-53-ban íródott, ugyanaz az élmény tette halhatatlanná, mint Remarque korai remekművét, a Nyugaton a helyzet változatlant: a fájdalom a sok értelmetlenül elpusztult fiatal élet miatt és a szolidaritás a tehetetlen, kiszolgáltatott, a halál órájában már szinte pőrére vetkőzött emberrel; mindvégig a humánum legtisztább értékeit képviselve.

3. Jim Shepard – Áron könyve

Jim Shepard gyermeki nézőpontból láttatja a történelem legsötétebb időszakát úgy, hogy a nyomasztó történetet megindító, izgalmas fordulatokkal teli regénnyé formálja, amelyből még a humor sem hiányzik.

Aron, a történet elbeszélője Lengyelország német megszállása idején családjával együtt Varsóba kényszerül, ahol nélkülözés vár rájuk. A gettóban élő gyerekekből összeverődő maroknyi csapat tagjai nap mint nap életüket kockáztatva szöknek át a falon, hogy csempészéssel és sefteléssel szerezzék meg a betevő falatot. Eközben a zsarolókkal, a zsidó, a lengyel és a német rendőrökkel, valamint nem utolsósorban a Gestapo fenyegetésével is meg kell küzdeniük.

Családjának elvesztése után Aront a valóságos személyről mintázott, elismert orvos, Janusz Korczak veszi magához, aki a náci megszállás idején minden erejét a varsói árvaház fenntartásának szentelte. Mint tudjuk, mindannyiuk útja a treblinkai haláltáborba vezetett. Vajon Aronnak sikerül megmenekülnie, hogy hírét vigye, milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül a gettó gyermekei? A könyvet egyébként ti is beszerezhetik a nemzetközi könyvfesztiválon!

Nemzetközi könyvfesztivál

Az UNESCO azzal a kéréssel fordult a könyves társaságokhoz, győzzék meg kormányaikat arról, hogy április 23-át, Szent György napját hivatalosan nyilvánítsák a könyv és a szerzői jog világnapjává. Magyarország az elsők között csatlakozott a világnap új intézményéhez. 1995 áprilisától a könyvfesztivált a könyvet és alkotóját elismerő világnap jegyében, régi katalán szokás szerint könyv és vörös rózsa kölcsönös ajándékozásával indítják. Idén 2016. április 21. és 24. között 23. alkalommal rendezik meg Budapesten.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.