Egyéb kategória

Nektek tojik a tyúk, csak érte kell mennetek a sarokra – a Youtyúk alapítójával beszélgettünk

Adott egy fiatal gépészmérnök, akinek ugyan van munkája, ráadásul a szakmájában, ő mégis valami másra vágyik. Olyanra, amivel nemcsak neki jó, hanem másoknak is. Ami hozzátesz a vidéki emberek fejlődéséhez. Valami olyanra, amivel segíthet és amivel mindenki csak jól jár. Így jöttek a képbe a gazdák és a tyúkok. Akik szintén csak nyerhetnek az ötleten. Mármint a Youtyúkon, ahol neked tojik a tyúk.

vous - 2016.04.22.
Nektek tojik a tyúk, csak érte kell mennetek a sarokra – a Youtyúk alapítójával beszélgettünk

Ákos azt mesélte, hogy egyszer a feleségével ültek egy pohár bor mellett és azon gondolkodtak, mi is lenne az a dolog, amivel szívesen foglalkoznának. Amivel a vidéki embereknek is segíthetnének, olyanoknak, akiknek ugyan van kertjük, mégis egy multinál dolgoznak a városban egy irodában.

És azoknak is, akik jobb híján az olasz és spanyol import salátát veszik az üzletekben a lengyel tojások társaságában, mert egyszerűen nincs a piacon magyar. Apropó tojás. Tulajdonképpen ez egy olyan mezőgazdasági áru, aminek a megtermeléséhez nem kell több száz hektár föld és több tucat tehén. Hát nem nagyszerű?

Nektek tojik a tyúk, csak érte kell mennetek a sarokra – a Youtyúk alapítójával beszélgettünk

Balogh Ákos (29)

  • A Youtyúk alapítója
  • 3 gyermek édesapja, akik 5, 3 és félévesek
  • Végzettsége szerint gépészmérnök
  • Felesége tanár, jelenleg gyeden van
  • Veszprémben élnek
  • A Youtyúk 2014 novemberében indult

Miért pont a mezőgazdaságban, az állattartásban gondolkodtatok?

A nagyszüleim igazi parasztemberekként gazdálkodásból éltek. Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem náluk. Voltak állataik is, köztük tyúkok, akiknek a szántókon meg tudták termelni a takarmányt. A tyúktartáshoz tulajdonképpen nem kellenek extra feltételek, bár nyilván kell némi tudás hozzá. Ez egy jó alapja lehet annak, hogy a mezőgazdaságból meg lehessen élni.

És magának a Youtyúknak a beindítása is ilyen egyszerű volt? Honnan jött ez a zseniális név?

Ez igazából már azelőtt eszünkbe jutott, hogy agyalni kezdtünk volna azon, mi legyen a nevünk. Aztán persze rengeteg számítást kellett végezni, hogy mi az a rendelt tojásmennyiség, ami mellett már megéri Budapestre szállítani a tojásokat.

Utánajártunk, milyen szabályoknak kell megfelelnünk, melyik üzleti forma a legmegfelelőbb a számunkra, hogyan tudunk számlát adni. Ez nagyjából egy féléves időszak volt. Akkoriban én voltam otthon gyeden és mellette ezt csináltam. De mindebben nem is csak az én megélhetésem volt a legfontosabb, hanem azoké a gazdáké, akik csatlakoztak hozzánk.

Hogyan működik a Youtyúk?

Friss házi tyúkoktól származó tojásokhoz úgy juthattok, hogy a Youtyúk oldalán kiválasztjátok azt a családot, akinek örökbe fogadjátok a tyúkjait, így ők ezután nektek tojják a tojásokat. Hogy mennyi tyúkot foglalkoztattok az attól függ, hetente mennyi tojásra van szükségetek. Ennek kiszámítása rendkívül egyszerű a Youtyúk oldalán. Ezután már csak azt kell eldöntenetek, melyik átvevőponton szeretnétek megkapni a tojásaitokat. Ha leadtátok a rendelést, kéthetente egyszer, a kétheti adag tojást vehetitek át a választott átvevőponton. Ennyi!

 

Forrás:
Youtyúk

Miért fontos, hogy kiválasszuk a gazdát? Nem elég megrendelni, hogy mondjuk minden héten 20 tojást szeretnénk?

A piacon is úgy vásárolunk, hogy melyik árus, melyik néni vagy bácsi szimpatikus nekünk. Éppen ezért a tojásokat is attól vesszük, aki tetszik nekünk. Íg van ez nálunk a Youtyúknál is.

Mi kell ahhoz, hogy valaki nektek termelhesse a tojásokat? Megélnek ebből a gazdák?

Egyelőre mindenkinek van valamilyen kiegészítő jövedelme, de a cél, aminek elérésére elég kecsegtető reményeink vannak, az az, hogy ebből egy család tisztességesen meg tudjon élni.

Nem nagyüzemi módon termelve, nem extraprofitot elérve, hanem átlagos jövedelmet szerezni családi gazdaságokban.

Nyilván nekünk is sokkal könnyebb lenne egy helyen beszerezni a tojásokat, de mi nem ezt szeretnénk, nem is ezért kezdtük el az egészet, hanem azért, hogy ez többeknek jó lehessen. Jelenleg négy család közül lehet választani, további hat pedig sorban áll, hogy csatlakozhasson. Ez azt jelenti, hogy a tyúkóljaikat rendbe kell szedni, be kell jelentkezniük a NÉBIH-nél, ahol kapnak egy pecsétet a tojások megjelöléséhez és vállalniuk kell, hogy meghatározott időközönként laborellenőrzésekhez, szalmonella-vizsgálathoz mintát küldenek a hatóságnak.

Forrás:
Youtyúk

Miért kell rendbe szedni a tyúkólat? Speciális elvárások vannak?

A tyúkjait mindenki szabadtartásban neveli, de a tyúkól nem mindegy, hogy milyen. Ki kell meszelni, a padlónak tisztának kell lennie, gondoskodni kell a megfelelő alomról. A higiénia nagyon fontos, így arról is gondoskodni kell, hogy rágcsálómentes legyen az ól. Ezen túl figyelni kell arra, hogy éjszakára jól zárható legyen, hiszen a nyest és a róka könnyen megtizedelheti az állományt.

Vannak visszajelzések?

Rengeteg pozitív hangú levelet kapunk, hogy mennyivel jobb ízű a tőlünk vásárolt tojás, vagy hogy a gyerek, aki eddig nem evett tojást, most megszerette. Lehetőség van arra is, hogy a gazdákat meglátogassák az emberek, de ez nem igazán jellemző, mindenki nagyon elfoglalt. Azon gondolkodunk, hogy szervezünk egy gazdatúrát.

Mik a terveitek? Hogyan szeretnétek bővülni?

A cél, hogy minél több emberhez eljuttassuk a tojásainkat. Ha több megrendelésünk van, akkor a szállítási költségünk is kedvezőbben alakul, így több jut a gazdáknak. Jelenleg ugyanis ez jelenti a legnagyobb kiadást. Budapesten azonban még rengeteg növekedési potenciál van. Most csak a belsőbb kerületekbe szállítunk, de ezt szeretnénk kiszélesíteni és akár irodaházakba is elvinnénk a friss háztáji tojásokat.

Az átvevőpontokat hogyan alakítottátok ki?

Személyesen kerestünk meg boltokat. Olyanokat, akiről azt gondoltuk, szívesen fogadnának minket. Olyanok, akik egyébként is odafigyelnek az árujuk minőségére. A boltosok pedig szívesen fogadtak minket.

Ez egy olyan együttműködés, ami jó nekünk, jó a gazdának, jó a boltosnak és jó a vevőnek is.

Forrás:
Youtyúk
Ajánlott cikkek