Test

„Nálunk az a büntetés, ha nem mehetnek edzésre” – 4 gyerek és tengernyi érem a Kropkó családban

A sakkról nekünk, magyaroknak mi más is juthatna eszünkbe, mint a Polgár lányok és az ő édesapjuk. Polgár László az általa kidolgozott módszerrel oktatta gyermekeit, akik méltán lettek a sakk nemzetközi csillagai. A tehetséggondozásról nekem Kropkó Péter jutott eszembe, aki már több cikkünkben volt szakértő. Az 51-szeres IRONMAN és felesége négy gyermeket nevelnek, akik sorra nyerik a hazai és nemzetközi sportversenyeket.

vous - 2016.04.30.
„Nálunk az a büntetés, ha nem mehetnek edzésre” – 4 gyerek és tengernyi érem a Kropkó családban

Elfogultságot jelentek be. Egyrészt a gyerekeink néhány éve együtt jártak néptáncra, ahol a várakozás közben sokszor beszélgettünk Andival. Mindez azonban csak akkor derült ki, mikor Péterrel megismerkedtem, aki egy-egy cikk kapcsán a családjáról, a gyerekeiről is mesélt.

De igazából nem is ez a fő oka pártatlanságomnak. Amikor a találkozó szervezésébe kezdtünk, Andi kórházba került vesegörccsel. El tudtam képzelni, mit jelenthet egy anyuka kiesése a mindennapokból. Erről már személyes érintettségem okán írtam nektek itt. A Kropkó családban is így volt ez, de szerencsére Péternek volt telefonos segítsége, Andival egész nap tartotta a kapcsolatot, mikor hová menjen, mit hol talál.

Mikor kijelöltük a napot a beszélgetésre, Andi csak annyit írt: „én alkalmazkodom”. Hát persze, ilyenek az anyukák. Főleg egy olyan, aki maga is triatlon-válogatott volt. A család igazi legendája azonban Péter.

Kropkó Péter (52)

A magyar triatlon eddigi legsikeresebb férfisportolója; több mint 30 éves élsportolói karrierje során számos előkelő Európa- és világbajnoki helyezést szerzett, emellett 51-szeres IRONMAN, 13 világkupa-győzelemmel – írja róla a ironmanbudapest.hu.

4 gyermek apukája: Márti 13, Marci 10, Jázmin és Ábel 7 évesek.

A találkozón végül Márti, a család legnagyobb gyermeke is velünk volt, épp nem volt suli. Edzés persze igen. Nem is egy. És erre mind Andi szállítja őket, aki azt mondta, ne is próbáljam megjegyezni, mikor hol kell lennie a hétköznapokon. Jegyzeteltem hát becsülettel.

  • 5.00: ébredés
  • 5.25: indulás a Komjádi uszodába a két naggyal. A két kicsi addig alszik, a nagymama vigyáz rájuk. Ahogy Andi kitette a nagyokat, már fordul is vissza Nagykovácsiba, ahol élnek.
  • 6.20: ébresztő a két kicsinek
  • 6.40: indulás vissza a Komjádiba
  • 7.10: a két nagy újra beszáll az autóba, hogy elinduljanak suliba. A kicsik a közeli oviba mennek.
  • 8.00: újra úton Nagykovácsi felé. Otthon aztán kezdődik a végeláthatatlan házimunka és persze az ügyintézés. Nemcsak a családé, de Péter munkaügyeit is Andi menedzseli.
  • 13.30: újra indulás a suliba a gyerekekért, akiket elvisz a Komjádiba délutáni edzésre, majd elmegy a kicsikért, akik szintén úsznak. A nagyok hamarabb végeznek, így amíg a tesók végeznek, tanulnak és leckét írnak. És mindig, amikor van egy kis idejük napközben.
  • Ha mind a négyen végeztek és átöltöztek, irány újra Nagykovácsi.
  • A vacsora után jön a futóedzés, ami fél 7-kor kezdődik és 8-ig tart. Levezetésként még egy kis tanulás, aztán alvás.

Ja, és azt még kifelejtettem, hogy délután Andi még mások gyerekeinek a szállításába is besegít, hisz úgyis folyamatosan mozgásban van.

Valamit valamiért

Szóval a nő, aki 20 éve egy sikeres férfi mögött áll, egy vendégszereplőkkel is megtűzdelt négygyermekes családot is igazgat. Korábban ő is a sport területén dolgozott, úgy, hogy otthonról is tudta végezni a munkáját – nyilván az alvás ennek erősen kárát látta –, ám amikor arra kérték, ezentúl az irodában legyen napközben, a karriert helyett a család mindennapjainak egyengetését választotta. A gyerekek pedig kiegyensúlyozottak és egyre -másra nyerik a magyar és nemzetközi versenyeket. De nemcsak úszásban, hanem kétpróbán és triatlonban is, hiszen a futásban és a biciklizésben is jeleskednek.

A néptáncról 5 év után fájó szívvel lemondtak, mert időhiány miatt dönteniük kellett. Piciként az úszást azért kezdték el – Andi és Péter szavaival –, hogy a családi nyaraláson ne fulladjanak a gyerekek a vízbe. Ám jöttek a játékos versenyek, amiket megnyertek, majd a komolyabbak is, a siker pedig olyan motivációt jelentett, hogy nem volt megállás.

Márti azt mesélte, hogy mindezek mellett majdnem kitűnő tanuló a kéttannyelvű suliban, ahová jár. Az mondják, az iskola sokat segít a felkészüléseiben, a hetedik vagy a nyolcadik óráról rendszeresen elengedik. Márti felnőttként talán lakberendező vagy színésznő szeretne lenni.

Az edzés a jutalom

Forrás:
Kerepeczki Anna

Péter azt mondja, náluk a sporttal nem lehet büntetni, olyan nincs, hogy akkor fuss még 2 kört vagy guggolj 100-at, mert rossz voltál.

Sőt, a gyerekek inkább akkor csalódottak, ha nem mehetnek edzésre, náluk ez a büntetés.

A Kropkó gyerekeket időnként mesterségesen kell visszatartani a sporttól, mert túl sokat akarnak, túl sok versenyen akarnak elindulni. Péter szigorú, csakis addig mehet valaki az edzésre, amíg jól tanul.

„A célunk nem az, hogy a gyerekeink élsportolók legyenek, hanem hogy fenntartható módon sportoljanak, azt viszont egész életükben. Sokan túlhajtják magukat, aztán 16 évesen otthagyják az edzéseket, mert úgy érzik, semmit sem láttak a világból. Mi a versenyeket is összekötjük egy-egy kirándulással, városnézéssel, hogy mindez élmény legyen.

Hogy valaki sikeres sportoló lesz-e, az nagyon sok mindenen múlik, például a kitartáson, a lehetőségeken. Vagy hogy nem lesz komolyabb sérülése az illetőnek. És persze a szerencsének is nagy szerepe van.”

Andi azt mondja, naponta minimum 100 kilométert utazik, ami rengeteg kiadással is jár. Jelenleg ezért a költözésen gondolkodnak, ami 16 biciklivel, 4 gyerekkel és egy nagymamával nem is olyan egyszerű. Mindezek mellett persze az edzések is sokba kerülnek, ami a 4 gyereknek havi 68.000 forint, plusz a mindennapos parkolójegyek és a 600 forintos kísérőjegy az uszodába. Azt mondja, ez utóbbit azért kicsit a maga hasznára is fordítja, hiszen neki az a kikapcsolódás, hogy ilyenkor a többi anyukával beszélget.

De vajon egy átlagos család tud ennyi áldozatot hozni a gyerekeiért?

A sport mindenkié!?

Forrás:
Kropkó Péter

„A magyar sportéletben úgy működik, hogy ezer gyerekből kiválasztanak egyet, akiből olimpiai bajnokot nevelnek” – veszi át a szót Péter. „A tömegsportra kevesebb figyelem és kevesebb ráfordítás jut. A leszakadó középosztály sokszor nem tudja megengedni magának, hogy a különórákat kifizesse.

A sportra viszont nemcsak az egészségünk miatt van szükségünk, hanem azért, mert kudarctűrésre tanít, arra, hogy újra és újra nekikezdjünk.

Mi mindent megadunk a gyermekeinknek, hogy sportolhassanak, ha szeretnének. Viszont ha valamibe belekezdenek, azt végig is kell csinálni. A gyerekeink jól sportolnak, de a legfontosabb, hogy megtanulják, a kudarcoknál nem hagyunk abba semmit, neki kell futni 20-szor is, ha elsőre nem jön össze.

Szakmailag egyébként mi nem szólunk bele az edzőjük munkájába, de egy-egy versenyen számunkra nem is a győzelem a legfontosabb. A gyerekek mindig kapnak tőlünk kisebb feladatokat, amik technikai jellegűek, és ha azt sikerül megcsinálni, akkor örülünk igazán, számunkra ez az igazi siker.”

És ami a legfontosabb

Forrás:
Kropkó Péter

A Kropkó szülők azt mesélik, nekik az a legjobb érzés, hogy a sport által a gyerekek világa is kitárult. Amikor elmennek egy nemzetközi versenyre, egymást ölelgetik az osztrák vagy a német társaikkal és leveleznek is egymással. Emellett a testvérek egymáshoz is nagyon kötődnek, nem is nagyon szeretnek a másik nélkül semmit sem csinálni. Ha egy barátjuknak segítségre van szüksége, ők mindig ott vannak. Ez pedig sokkal fontosabb, mint hogy profi vagy amatőr sportolók lesznek.

Belőletek is lehet IRONGIRL Kropkó Péter felkészítésével!

Takács Nóra, aki idén újra az IRONGIRL arca lett, tavaly nulláról kezdte a edzést, majd futotta le a kifejezetten nőknek szánt 10 kilométeres futóversenyt. A VOUS-szépségszakértőjét Kropkó Péter edzette, akivel idén is minden hónapban közösen készülhettek az IRONGIRL-re a jónő futásokon!

Ajánlott cikkek