Egyéb kategória

Így tartsátok sokáig életben a vágott virágot

Biztos nektek is ismerős a helyzet, amikor valakitől kaptok egy gyönyörű csokor virágot, és rögtön átfut az agyatokon a kétségbeesés, hogy hogyan fogjátok szegénykéket két napnál tovább életben tartani. Pedig a vágott virágok gondozásának sokféle praktikája van: következzen most ezekből néhány, hogy tovább élvezhessétek a gyönyörű csokrokat az otthonotokban.
vous - 2016.05.12.
Így tartsátok sokáig életben a vágott virágot

Mind azon ügyeskedünk, hogy a lehető legtovább tündököljenek otthonainkban a vágott virágok – és majdnem mind el is bukunk. A legtöbben ugyanis nem tudják, hogy a rendszeres locsolás mellett mik azok a további praktikák, amikkel a legtovább életben lehet tartani a virágokat. Azonban egy csodálatos YouTube-videónak köszönhetően most mindannyian megtanulhatjuk a módját.

Első lépés: tisztítás

Mint tudjuk, a virágok a szárukon keresztül szívják fel a vizet, a mi feladatunk pedig megkönnyíteni a dolgukat, hogy minél tovább frissek és illatosak maradjanak. Így az első lépés, amit a videó ajánl nekünk, a váza megtisztítása, mielőtt még bármit is beletennénk. Így megkímélhetjük a növényeket azoktól a baktériumoktól és kórokozóktól, amik a vázában lapulva megtámadnák a szárukat. Szóval ha szeretnétek, hogy virágaitok a lehető legtovább kitartsanak, tisztítsátok a vázátokat mindennap.

Forrás:
Pexels

Második lépés: víz

A videó szerint még mielőtt vázába helyeznénk a növényeket, más dolgunk is akad. Először is pihentessük a csokrot kicsit a konyhapulton, hogy a felesleges oxigén távozzon a molekulákból. Ezután helyezzük a mosogatóba és eresszünk rá meleg vizet. A bent maradt oxigén ugyanis később megakadályozná, hogy a virág elegendő vizet tudjon felszívni a vázából.

Harmadik lépés: táplálék

Mint minden élőlény, a virágok is táplálkoznak, és akár hiszitek, akár nem, szeretik a cukrot és a citromot. A videó óva int minket attól, hogy kristálycukrot szórjunk a vízbe, mivel arra a bogarak is jönnek majd, de más formában tehettek a vizükbe, meg fogják hálálni. Továbbá egy kis adag fehérítő kiöli a maradék baktériumot is a vízből, ami esetleg a vázában maradt.

Fontos, hogy sose tegyétek a virágokat gyümölcsök közelébe, mert olyan kémiai anyagokat bocsátanak ki, amiktől hamarabb elhervadnak a szokásosnál.

Forrás:
Pexels

Utolsó lépés: rendszeres metszés

A virágok megfelelő metszése meghatározó fontosságú: ahhoz, hogy a lehető legtöbb vizet tudja felszívni a száruk, fontos, hogy 45 fokos szögben vágjátok le a végüket, ahogy a virágárus is csinálja. Higgyétek el, így tovább tündökölnek majd!

Próbáljátok ki ezeket az egyszerű praktikákat ti is!

Ajánlott cikkek