Egyéb kategória

Károly herceg férfiszeretőt tart – honnan a pletyka, és vajon igaz-e?

Képek kerültek elő, amelyeken Károly walesi herceg – a brit trónörökös – egy fiatal fiú arcához ér ajkával, miközben az ismeretlen fiú a herceg vállát érinti. Vélhetően csak egy hétköznapi pusziról van szó, a Globe című színes-szagos bulvárlap viszont óriási sztorit épített köré: arról cikkeznek, hogy a homoszexualitását titkoló Károlyt ki akarja tagadni a királynő, és megszakította vele a kapcsolatot Vilmos és Katalin is. A képek lassan az egész világot bejárják.
vous - 2016.06.03.
Károly herceg férfiszeretőt tart – honnan a pletyka, és vajon igaz-e?

A hírforrás kétes, de maga a pletyka évek óta él és virul

Nem ez az első alkalom, hogy a bulvársajtó Károly állítólagos melegségét állítja a középpontba: csak a Globe gyakorlatilag két-három évente publikál „meg nem nevezett udvarközeli forrásból származó” híreket, amelyek szerint a trónörökös a férfiakat szereti, és ezért az udvar mindent megtesz, hogy soha ne kerüljön trónra, helyette inkább – a konzervatív körökben is – lényegesen népszerűbb fia, Vilmos kövesse majd Erzsébetet a trónon.

A Globe persze nem egy hiteles hírforrás: ők voltak azok is, akik felvetették, hogy Dianának egy titkolt lánya is született, akiről senki sem tudott, rebesgették már, hogy Erzsébet haldoklik, de megírták azt is, hogy Katalin ikrekkel várandós, a mostani „leleplező” fotóikat pedig itt láthatjátok. Mindebből azért jól látszik, hogy az újság szereti fantáziavilágra épülő cikkekkel megnyomni egy kicsit az eladást, márpedig az udvari pletyka hálás téma Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában, valamint a nemzetközösségi királyságokban – az igazán pikáns témákra pedig az egész világ felkapja a fejét.

Természetesen még így is felmerül a kérdés: vajon mi az oka annak, hogy Károly herceg folyamatosan megkapja a „meleg” billogot? Mi mozgatja ezeket a pletykákat, és kinek áll érdekében ezt szellőztetni?

Károly sosem volt népszerű, de a Diana-ügy után politikai aktivitása is rontott megítélésén

A brit trón első számú várományosa, Károly, nem örvend túl nagy népszerűségnek. Megjelenése nem kimondottan vonzó, szürke egérkének számít az udvarban, azonkívül elkövette minden idők legnagyobb bűnét is: összetörte mindenki kedvence, Diana hercegnő szívét, aki ráadásul tragikus, korai halálával végképp mártírrá lett. Egy Károly kaliberű, országimázst építő közszereplőtől tökéletes életet várnak az alattvalók, ezért a félrelépés és a válás – méghozzá egy kevésbé népszerű karakter, Kamilla miatt – egy életre parkolópályára helyezte a walesi herceget. Fia, Vilmos ehhez képest – már csak anyja révén is – szinte popsztárként van jelen a köztudatban, világszerte lógnak poszterei tinilányok szobájában.

Károly emellett azt a hibát is elköveti, hogy érdekli a politika. Az alkotmányos monarchiában a királyi családnak tényleges politikai hatalma nincs, inkább reprezentatív feladatokat látnak el, a nemzeti egységet képviselik. Ehhez képest Károly élénken levelezik liberális demokrata képviselőkkel, tanácsokat ad, informálisan befolyásolja őket, és ki tudja, mecénásként mennyire van jelen a politikai életben. A konzervatív oldalnak ez nem tetszik, hiszen szerintük egy megválasztatlan arisztokratának nem volna szabad, hogy privilégiumaival a politikai életben éljen, s ezzel megosztottságot generáljon.

Hiába gyűlölik sokan Károlyt, Kamilla – a gaz csábító – még nála is népszerűtlenebb

Forrás:
Wikipedia

A YouGov friss felmérése szerint az alattvalók csupán 46 százaléka szeretné Károlyt a trónon látni, 58 százalék szerint az volna az ideális, ha inkább Vilmos fejére kerülne a korona II. Erzsébet halálát követően. Hiába fogadná el azonban 46 százalék királyként Károlyt, Kamillát a királyné szerepében csupán 16 százalék üdvözölné örömmel. Egészen elképesztő, ugye? Beszédes tény, hogy a Kamillát királynéként elfogadók többnyire a Károly által is háttérből támogatott liberális demokraták, míg az elutasítók a konzervatív szavazók közül kerülnek ki. Azok közül tehát, akik a homoszexualitást is a legnagyobb százalékban elítélik.

Noha az utóbbi időben Kamilla közelebb került valamivel a szavazókhoz, népszerűtlensége szépen illusztrálja, hogy ha a brit társadalom nem is bocsátotta meg Károly hűtlenségét, elfogadta azt, és Kamillát hibáztatja az ikonikus frigy felbomlásáért, Diana boldogtalanságáért, és – talán – haláláért is.

A cornwalli hercegné a főbűnös, ő a gaz csábító, aki a címért, rangért, hatalomért és pénzért ambiciózusan előre tört, kiütötte riválisát a nyeregből, és most az orránál fogva vezeti a csendes, arctalan háttéremberként viselkedő trónörököst.

Ez a gyűlölet a homofóbia és a nőgyűlölet melegágya

A Kamilla iránt érzett ellenszenv jó példa a nőgyűlöletre: a férfi hűtlenségét hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, mivel ő úgyis „ösztönlény”, „fiziológiai szükséglete a szex”, „akár az evés és az ivás”, a nőnek azonban felelősségteljesen és tisztességesen kell viselkednie, hiszen az ő értéke az erénye – különösen egy olyan végletekig konzervatív, patriarchális közegben, mint amilyen az udvar világa is. A rangbéli különbség – Kamilla félnemesi családból származik – tovább mélyíti az ellenszenvet: hasonló ez ahhoz, mint amikor a sikeres és elismert 60 körüli férfi egy 20-as, 30-as barátnőt választ magának idős felesége helyett, és mindenki a haszonleső, fiatal „csitrit” hibáztatja, aki „beleül a tutiba”, és bizonyára jól jár majd a szép örökséggel is. A kapuzárási pánikban szenvedő, feleségétől elhidegült férfi felelősségét ritkábban firtatják.

A homoszexuális pletykákat kisebb mértékben a Károly, nagyobb mértékben a Kamilla elleni gyűlölet táplálja. Konzervatív keresztény közegben melegnek lenni bűn, és legalább ekkora bűn az is, ha hazugságban él az ember, így Károly herceg ezzel a pletykával egyszerűen, gyorsan kiüthető a nyeregből, Kamilla pedig megkapja méltó büntetését azért, mert gaz csábítóként viselkedett: bizonyítást nyer, hogy igazából nem is finom nő, hanem férfias alkat, ha egyszer egy „meleg” férfi őt választotta a látszat kedvéért.

Világossá válik egy ilyen helyzettel az is, hogy kettejük szerelme nem épülhetett valódi vonzalomra, hiszen Károly mindvégig a férfiakat szerette. Ezzel a pletykával tehát nemcsak Károly válik hiteltelenné a homofób közeg számára, hanem a jóval szélesebb kör által gyűlölt Kamilla is végleg megsemmisül.

Mi van tehát a Károlyról szóló pletykák mögött?

Nos, egy nagy adag homofóbia és egy még nagyobb adag nőgyűlölet – erre a két erős tartópillérre építve próbálja hitelteleníteni a trónörököst a konzervatív oldali politika, egyelőre vitatható sikerrel, de a közbeszédre közben mégiscsak hatást gyakorolva.

Ajánlott cikkek