Intim

Pattanás éppen OTT lent?! Ó, ne! – bőrgyógyászok válaszoltak

Voltatok már úgy, hogy lenéztetek a bugyitokra, és feltűntek a pattanásnak tűnő valamik a bikinivonalatokon és a szeméremdombotokon? Nos, nem vagytok egyedül.

vous - 2022.01.04.
Pattanás éppen OTT lent?! Ó, ne! – bőrgyógyászok válaszoltak

Olyannyira, hogy a Hellogiggles szerint sokan keresnek rá erre a problémára a neten, ám nem olyan könnyű a kérdésre meglelni a választ, így bőrgyógyászhoz fordultak, és most megtudhattok mindent a pattanásokról, amik kijöttek rajtatok OTT. Apropó, ti nevén nevezitek a puncit? Sokan szavaztatok, hogy hogyan hívhatjátok a puncitokat, itt megnézhetitek a eredményt.

Mi is pontosan a nemi szerveken megjelenő pattanás?

Dr. Julia Tzu szerint fontos, hogy a pattanásokat meg kell különböztetni. Ismert a folliculitis, azaz a szőrtüszőgyulladás, és a pseudofolliculitis, azaz a szőrbenövés.

„Tulajdonképpen amit a nők ilyenkor észlelnek, az nem akne” mondja dr. Tzu, de érthető a hasonlóság, a szőrtüszőgyulladás és a pattanás is szétszórtan jelenik meg, vörös vagy gennyes dudorok. Dr. Joshua Zeichner hozzátette, hogy igazi pattanások nagyon ritkán jelennek meg a nemi szervek területén, bár előfordulhat, mivel azokon a területeken is sok faggyúmirigy található.

Forrás:
iStock

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőrtüszőgyulladást a benőtt szőrszáltól?

A jelentős különbség abban van, hogy a szőrtüszőgyulladás valamilyen higiéniai hiányosság, baktérium miatt alakul ki, míg a másik leggyakrabban szőrtelenítés következtében, mikor is a szőr nem tud áthatolni a hámrétegeken, és így begyullad. Valójában azonban hasonlóan néz ki mindkettő, így nehéz megkülönböztetni. A bőrgyógyászok szerint azonban szinte mindkettő jelen van egyszerre, mivel ezek a borotválkozás és egyéb szőreltávolító eljárások velejárói.

Miért fordul elő a szőrtüszőgyulladás?

Dr. Tzu azt mondja, hogy számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához. Először is ott van a súrlódási irritáció, ami borotválás, gyantázás vagy a ruha anyagának dörzsölődésének következtében szinte elkerülhetetlen. Nem segít a nyári meleg sem, ami megágyaz a baktériumoknak. Kifejezetten gyakori jelenségről van szó, és nemcsak a nemi szerveken, hanem fenéken, mellkason, fejbőrön is megjelenik.

Hagyjuk abba a borotválkozást?

Az is egy opció. Dr. Zeichner szerint a lézeres szőrtelenítés jó megoldás lehet, de ha valaki ódzkodik ettől, akkor használhat antibakteriális szappant a bacik elpusztítására, vagy bármilyen hasonló hatású készítményt, ám fontos, hogy alaposan leöblítsétek. Próbáljátok elkerülni a szűk ruhákat, hordjatok légáteresztő anyagból készült nadrágot, bugyit.

Ha pedig érdekel benneteket a hüvelyetek egészsége, még mindig van miről olvasnotok: tanuljátok meg azt a 8 fontos tényt a hüvelyi folyásról, amit sok nő rosszul tud, valamint ismerkedjetek meg a hüvelyi diszkomfortérzettel is!

Ajánlott cikkek