„Babakocsival behajtani tilos!” – Legközelebb a kerekes székeseket fogják kitiltani?!

„Babakocsival behajtani tilos!” – Legközelebb a kerekes székeseket fogják kitiltani?!

Napok óta más téma sincs a facebookos mamifórumokon, minthogy az egyik Párizsi utcai cipőboltból kitiltották a babakocsisokat, mert ugye azok sok helyet foglalnak. Elveszik a teret más vásárlók elől. Aztán megjelent egy kép, amit állítólag a pilisi CBA-ban lőttek, aminek az ajtajára ki van függesztve, hogy „A babakocsit, kérjük, a kasszánál hagyni!”. Két kisgyermek édesanyjaként nem mehettem el szó nélkül az esetek mellett.

A második eset, azaz a bolt ajtaján lévő cetli kapcsán ugrott be, hogy bizony, ilyen kitétellel, kéréssel vagy nevezzük egyenesen parancsnak, én is találkoztam még régebben. Annak ellenére, hogy ma már hatalmas hordozós nagykövet vagyok, és akit tudok, megpróbálok áttéríteni, a fiammal még büszke babakocsitologató voltam (főleg mivel elhatalmasodó és kezdetektől jelentkező ágyallergiája miatt csak és kizárólag babakocsiban volt hajlandó aludni).

Nos, mikor a fiammal gyesen voltam szintén Pest mellett, de egy másik kisvárosban éltünk, és az utcánk végében is képviseltette magát a magyarok üzletlánca, és bizony ott is ez volt a szokás: a babakocsit, kérjük, az ajtó előtt hagyni.

Persze ha akartunk volna, akkor is nehéz lett volna a bejutás, mert az ajtóig pár lépcsőfok vezetett, utána pedig a forgó beléptető állította volna meg a kocsit. Ennek ellenére, ha a boltot üzemeltető akarta volna, akkor megoldhatta volna, hiszen a kijáratnál nem volt ilyen forgó izé, a mamik nyugodtan bemehettek volna ott. De nem, senki nem mehetett be babakocsival!

Aki be akart menni vásárolni, az kint leparkolta a járgányt, kikapta a kölyköt, és így mentek be. Mást pedig nem tehetett, minthogy vásárlás közben imádkozott, hogy se a kocsinak, se a tartalmának ne keljen lába.

Emlékszem, egyszer meg is kérdeztem, miért van ez így, akkor azt a választ kaptam, hogy a lopások miatt, a kocsiba könnyebb elrejteni ezt-azt.

Szuper, tehát általánosítunk, és minden babakocsist egyből tolvajnak bélyegzünk, és az anyák vásárlását nehezítjük.

De mi a helyzet a cipőbolttal?

Forrás:
iStock

A most szárnyra kapott történet egyébként nem erről szól, hanem arról, hogy a kocsi sok helyet foglal, és elveszi az üzletben a teret (erről egy bejegyzést tett közzé a bolt, amit ITT elolvashattok). A teret más, kevesebb helyet foglaló vásárlók elől! Na, tessék, nulla tolerancia! Igen, a babák babakocsival járnak, mert menni még nem tudnak (vagy nem annyit)!

És mi a helyzet kerekes székesekkel, ők is sok helyet foglalnak, és ők sem tudnak mással közlekedni?! Azért ugye nem ők lesznek a következők, akiket megkérnek, hogy ne menjenek a boltba?

Szóval mindenképpen felháborító ez a gyakorlat, amit a cipőboltban folytatnak.

Persze hordozóval sok minden sokkal egyszerűbb, könnyebb, ráadásul egy anya és a rá kötözött gyerek nem is foglalnak csak egy helyet. (Egyébként itt jegyzem meg, hogy a babakocsizással párhuzamosan a hordozás miatt is folyton belekötnek az anyákba...) De könyörgöm, hadd döntse már el az az anya, hogy hordoz vagy babakocsizik, hogy vesz-e cipőt magának a gyerekkel, vagy sem, hogy az élelmiszerboltban kézben vagy kocsiban vinné a porontyot!

Egyébként mikor pár napja először láttam a kiírást, odakommenteltem, hogy talán az Egyenlő Bánásmód Hatóságához kellene fordulni, mert ez pont az ő asztaluk. De azért jobb lenne, ha az üzlettulajdonosok maguktól észhez térnének, és változtatnának ezen az eszement gyakorlaton, és toleránsabbak lennének.