Egyéb kategória

Pápá, hiszti! – 5 bevált tipp PMS ellen

A premenstruációs szindróma NEM női hiszti, hanem valóban kellemetlen, fájdalmas állapot. A PMS tünetei kezelhetők, az okokról és a megoldás lehetőségeiről pedig dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza mesélt nekünk.

vous - 2016.06.27.
Pápá, hiszti! – 5 bevált tipp PMS ellen

A nők megdöbbentően nagy része, közel 85 százaléka tapasztalja a premenstruációs szindróma tüneteit élete során. Bizonyos tényezők hajlamosítanak is erre a havonta visszatérő problémára:

  • 20–40 év közötti életkor
  • A családban jelenlévő depresszióra való hajlam
  • A szülés után jelentkező gyermekágyi depresszió vagy más hangulatzavar

 A PMS okai nem teljesen tisztázottak, az viszont biztos, hogy a változó hormonális állapotban és a kémiai változásokban keresendő a kulcs. Ugyanakkor bizonyos vitaminok hiánya és egyes életmódbeli tényezők is fokozhatják a panaszokat. A PMS tünetei ugyanis egészen komolyak is lehetnek. Legjellemzőbben az idegesség, a lehangoltság, az alvászavar, a mellfeszülés, a fokozott cukoréhség, a puffadás és a kifejezett hangulatzavarok, a „hisztisség” zavarja a nőket. Tény, hogy léteznek olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek a kínzó tüneteken, de az érintetteknek érdemes az életmódjukon is változtatniuk. A megfelelő megoldást azonban mindenképpen a betegnek és a nőgyógyásznak közösen kell megtalálnia.

5 életmódtipp PMS ellen

1. Fizikai aktivitás

Már napi 30 perc kardiómozgás sokat segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében.

2. Étkezés

  • Érdemes csökkenteni vagy elhagyni a koffein- és az alkoholfogyasztást.
  • Ajánlatos kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a fehérlisztet és a cukrot. Ugyanakkor növelni kell a rostbevitelt zöldségből, gyümölcsből, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból. Az ómega-3 zsírsav is segíthet, forrásai főként a tengeri halak és a lenmag.
  • Ideális a háromóránkénti étkezés, de lefekvés előtt három órával már nem ajánlott enni.

Forrás:
iStock

3. Táplálékkiegészítők

A PMS tünetei enyhíthetők a ligetszépeolajjal, a magnézium-citráttal, a kalcium-citráttal, a B6 vitaminnal és az ómega-3 zsírsavval.

4. Dohányzás abbahagyása

Minél idősebb egy hölgy, és minél inkább jellemző a családban a PMS, annál valószínűbb, hogy a dohányzás súlyosbítja a panaszokat.

5. Stresszoldás

Fontos lenne megtalálni az érintetteknek a számukra megfelelő stresszoldási módszert, legyen az meditáció, jóga, masszázs, alternatív módszerek vagy akár csak a nagy séták.

Ajánlott cikkek