Fél lábbal a Paradicsomban - Éljétek túl okosan a szabadság előtti napokat!

Fél lábbal a Paradicsomban – Éljétek túl okosan a szabadság előtti napokat!

Már csak pár hét, vagy talán annyi sincs hátra az áhított szabadságig! Akár otthon pihentek, akár elutaztok nyaralni, az utolsó napok ólmosan lassan telnek. Különösen súlyos szenvedést okoz, ha eközben kint dúl a kánikula, a légkondi elromlott, és körülöttetek már mindenki a nyaralásról, pihenésről beszél – míg nektek a munkára kell fókuszálnotok, hogy mindent elrendezzetek. Nem csoda, ha kissé feszültebbek vagytok a szokásosnál, viszont ezt nemcsak a ti idegeitek, hanem a környezetetek is megsínyli. Nézzük, mit tehettek a házsártosság ellen, és hogyan tudtok a munkahelyen is teljesíteni, miközben lélekben már a nyaralásra is készültök!

Bud Spencer idézet A legnagyobb szívű mackó szívhez szóló idézetek az életről Bud Spencertől

Mi ez a sok fura című cikk a VOUS-n?

Banános Joe? Kincs, ami nincs? Fél lábbal a Paradicsomban? Mindent bele, fiúk?! Dehát a magyar válogatott már hazajött a foci-Eb-ről! Mi ez a sok fura cím ma a VOUS-n? 86 évesen örökre elaludt Bud Spencer, minden idők leghíresebb olasz színésze, akiért Magyarországon is milliók rajonganak. Arra gondoltunk, legyen ő #anaptémája nálunk, a cikkek témáit pedig egy-egy filmjének címe ihlette. Apropó, filmek! Nektek melyik a kedvencetek tőle?

Mindennek legyen meg az ideje

A napotok 24 órából áll, míg a munka – jó esetben – csak 8-9 órát vesz el ebből. Ha a maradék időben megengeditek magatoknak, hogy élvezzétek az időt, úgy nem is lesz olyan nehéz átvészelni a munkával töltött órákat! Gondoskodjatok róla, hogy a munkán kívül foglalkoztok a szabadság gondolatával: reggel a szokásos kávé helyett készítsetek magatoknak friss, gyümölcsös jeges turmixot, öltözzetek lazább, színesebb ruhákba, hazafelé pedig a lelombozó metrózás helyett inkább vegyetek magatoknak egy fagyit, és sétáljatok haza!

Vonjátok bele utazótársaitokat a lelkesedésbe: tervezgessétek, mivel töltitek majd az időt a nyaralás alatt, mit néztek meg, mit fogtok enni, ki miket pakol be a bőröndjébe. Viszont mindezeket tegyétek parkolópályára a munkaórák alatt – az a tudat, hogy utána ismét szabadon foglalkozhattok vele, elviselhetőbbé fogja tenni ezt is.

Nyugodtabbak és felszabadultabbak lesztek, ezért pedig családotok, munkatársaitok is hálásak lesznek.

Forrás:
iStock

Az álmodozás a legjobb pihenés

Ha a nap során van pár perc szünetetek, akkor azt használjátok ki! Van rá egy fogadásom, hogy ilyenkor sokan vadul elkezditek görgetni a különböző közösségi portálok hírfolyamait, videókat néztek, online vásároltok – na, ez egyáltalán nem pihentető! Az agyatokat ugyanúgy információkkal bombázzátok, mint a munka alatt, márpedig ettől csak még jobban elfárad.

A legjobb pihenés az álmodozás: töltsetek magatoknak egy pohár jegeskávét, dőljetek hátra a széketekben, és csak hagyjátok, hogy a gondolatok szabadon áramoljanak a fejetekben. Ne ragadjatok le egyetlen dolognál, különösen ne kezdjetek el problémákon rágódni – ezeket hagyjátok tovaúszni. Így, a nyaralás előtt esélyes, hogy ezzel kapcsolatos témák jönnek elő, hát engedjétek! Merüljetek bele ezekbe az örömteli képekbe, ahogy majd hamarosan bele fogtok merülni a tengerbe, tóba vagy egy izgalmas város utcáinak felfedezésébe. Öt-tíz perc ilyen álmodozás felér egy délutáni szundival, és feltölt titeket a várakozás izgalmával. Előbb eltelik az a másfél hét, mint gondolnátok!

multitasking

A multitasking kamu! Így búcsúzzatok el örökre a túlhajszoltságtól

Összehasonlításképpen: egy amerikai felnőtt 2011-ben 175 újságnyival több információt kapott egy év alatt, mint 1986-ban! Ráadásul az értékes információ hajlamos elveszni a sok értéktelen között. Egy lényeges adat mellé rögtön jön tíz teljesen felesleges másik is. Ha még mindig nem hiszitek el, hogy szegény agyatok súlyosan túl van terhelve manapság, akkor még két érdekes jelenséget hadd mutassak be: az árnyékmunkát és a döntési fáradtságot. A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ne szoruljatok bele a munka-szendvicsbe!

Nyaralók gyakori hibája, hogy beleszorulnak a munka-szendvicsbe: a szabadságuk előtt sokkal többet dolgoznak a szokásosnál, hogy minden szükséges ügyet elintézzenek, így a szabadságot teljesen kimerülve kezdik el. Ám épp, mire kipihennék magukat, már indulniuk is kell haza, és ilyenkor érkezik a szendvics másik fele: a kiesett időt minél hamarabb pótolni kell, így rögtön nyaralás után is feszített tempóban dolgoznak. Így persze a nyaralás élvezeti értéke csökken, és a regenerációs hatása is minimális. Ezt tudatosítva már most igyekezzetek elkerülni a jelenséget.

A szabadság nem luxus, ami miatt bűntudatot kell éreznetek, hanem a munkajogban meghatározott pihenési idő – töltsétek hát valóban pihenéssel!