Egyéb kategória

Tűzijáték az űrben: így születnek az új csillagok

Úgy tűnik, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik örülnek a nyárnak és a gyönyörű időnek, ugyanis a NASA egy távoli galaxisról, becses nevén Kiso 5639-ről is olyan képeket készített, mintha tűzijáték lenne az űrben! 

vous - 2016.07.02.
Tűzijáték az űrben: így születnek az új csillagok

A Kiso 5639 egy távoli galaxis, mely egész pontosan 82 millió fényévre található a Földtől. Mégis olyan, mintha velünk együtt járna üdvözítő nyártáncot, legalábbis a Hubble teleszkóp legutóbbi felvételei szerint. Ezeken a képeken ugyanis a galaxis úgy néz ki, mint ahol épp gigantikus tűzijáték van.

Forrás:
NASA

 A Hubble szerint a gyönyörű égi jelenség mögött egészen megható tudományos magyarázat húzódik, ugyanis a „tűzijáték” végeztével egy sor új csillag születik. 

Szerintem a Kiso 5639 gyönyörű példája annak, amit kezdetektől fogva tudnunk kellett volna a galaxisok természetéről. Jelenlegi elképzeléseink szerint ugyanis a kezdeti állapotban lévő galaxisok mindössze gázhalmazok, melyeknek idővel általunk is látható határa lesz. Ez egy olyan állapot, amin minden növekvő galaxis keresztülmegy, beleérte a miénket, és az itt látható gyönyörűséget is.

– nyilatkozta a képek kapcsán Debra Elmegreen kutató. Azt is elmondta, hogy tudtak a Kiso 5639 új csillagainak érkezéséről, szóval már várták ezt a lebilincselő égi eseményt.

Forrás:
NASA

Ha hétfőn tiszta lesz az ég, figyeljetek, és talán ti is elkaphattok majd valamennyit a „tűzijáték” záró akkordjaiból!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.