Egyéb kategória

Kiderült, hány évesek a testrészeink!

Amíg fiatalok vagyunk, boldogan éljük meg a szülinapunkat, mondván, megint eltelt egy év, jaj de jó, ünnepeljük meg! Mit számít, nem igaz? De azt tudtátok, hogy a szülinapunknál a testünk is ünnepel? Ráadásul nem is ugyanúgy öregszik minden testrészünk...

vous - 2016.07.07.
Kiderült, hány évesek a testrészeink!

A Skunk Bear csapata egy olyan videót közölt, amiből mindenki számára egyértelműen világossá válik, hogy a testünk borzasztóan sok mindenen megy keresztül az évek alatt. Én például minden nyáron azon stresszelek, hogy mennyire fog leégni az amúgy is fehér bőröm a strandon, így állandóan kenem magam.

A Bustle szerint azonban kicsit fellélegezhetek, mivel két–négy hetente az egész külső bőrréteg lehámlik, majd új kerül a helyére. (De ettől függetlenül mindenképp használjatok naptejet, amit egyébként otthon is elkészíthettek!) Azt tudtam, hogy hámlunk, na de hogy ilyen gyakran? A csapat ezt azzal magyarázza, hogy a bőrsejtjeink a leggyakrabban regenerálódó és egyben a legfiatalabb sejtjeink közé tartoznak.

Sőt mondok egy még jobbat! Biztosan nektek is feltűnt, hogy minden egyes zuhany vagy hajmosás után tele lesz a kád a kihullott hajszálaitokkal. Sajnos el kell szomorítsalak titeket: több mint száz hullik ki belőlük naponta. Két–hét évente pedig teljesen cserélődik a hajkoronánk – mint a kutyusok bundája, csak az gyakrabban. A körmeink pedig félévente frissülnek, wow!

A videót itt nézhetitek meg:

Objektum doboz

Mit tudunk a legidősebb testrészeinkről?

Nem lesz meglepő a dolog: a csontok a legöregebbek közé tartoznak. A csontvázunk nagyjából tízévente frissül, ha lehet így fogalmazni. A sejtek egyik csoportja azon dolgozik, hogy lebontsa a csontjainkat, egy másik csoportja pedig éppen az új váz létrehozásán munkálkodik. Az izmainkkal más a helyzet: 15 év kell nekik ahhoz, hogy regenerálódjanak. Jogosan merülhet fel bennetek is a kérdés: mégis melyik az a testrészünk, amelyik születésünk óta TÉNYLEG velünk van?

A szívszövetünk fele életünk végéig elkísér minket. Az agyunk idegsejtjei pedig már a méhben kialakulnak. Sőt a szemünk magjának sejtjei már hónapokkal a születésünk előtt létrejönnek.

Szóval egy dologban biztosak lehetünk: a szem tényleg a lélek tükre, már csak azért is, mert életünk során soha nem változik.

Ajánlott cikkek