Egyéb kategória

Hogyan lesz a görögdinnyéből gyönyörű páva? – egy dinnyeszobrásszal beszélgettünk

Kerek zöld istállóban sok kis fekete ló van, melyek, mikor megéheznek, piros szénát ebédelnek. Mi az? Emlékeztek erre a találós kérdésre, ugye? Amikor hőségriadót kiáltanak, a behűtött görögdinnye az egyik legfinomabb gyümölcs. A szeletek hol ferde háromszögként, hol egyszerű félkörként esnek a tányérotokba. De van, aki ennél tovább megy: arcokat és állatokat lát benne. Egy dinnyeszobrásszal beszélgettem.

vous - 2016.07.12.
Hogyan lesz a görögdinnyéből gyönyörű páva? – egy dinnyeszobrásszal beszélgettünk
Sophie Grace: Párizsi sikk

Sophie Grace: Párizsi sikk
Forrás:
Alexandra Kiadó

Balázs Lívia a Medgyesegyházi Dinnyefesztivál állandó dinnyeszobrásza. (Békéscsabától még dél felé kell utazni egy kicsit, hogy elérjétek ezt a kisvárost, ahol idén 22. alkalommal rendeznek dinnyefesztivált. Az ország dinnyetermésének 60 százaléka innen származik.) Lívia életében a szobrászat már a gyermekkora óta jelen van, igaz, kezdetben a gyurma és az agyag volt a művei alapanyaga. „A gyurma és az agyag egy kincs, rengeteg fantázia megvalósítására alkalmas. Gyermekkoromban nagyon szertettem – persze grafikázni is.”

Gyermekei ismertették meg vele a dinnyében rejlő számtalan lehetőséget. „Az egész a gyerekek kedvéért kezdődött, körülbelül 15 évvel ezelőtt. Aztán a kisebbik leányom 3 éves volt, amikor 2006-ban folytattam.

Innentől kezdve már sorozatosan díjakat nyertünk.

Lívia – amikor nem dinnyéket farag – köztisztviselőként dolgozik, de ahogy mondja: „az alkotás mindig jelen van”. Legyen tél vagy nyár, valami festegetnivaló mindig akad a ház körül. „Most például kerti törpéket festek. Kiváló kikapcsolódás a családommal. Ők szeretik megmondani, milyen legyen, én pedig megfestem. De télen például virágokat készítettem műanyag csomagolóanyagból.”

Cicák, cicák mindenhol

Mi más lehetett volna az első dinnyeszobor, mint egy cica! „Az első dinnyeszobor egy cica volt. Iza lányom erős jellemű, így konkrét elképzelése volt, hogyan is nézzen ki a remekmű. Minden formát, színt és méretet is meghatározott, nagyon nehéz volt elkészíteni, de I. helyezett lett a cica. Az ihlet menet közben alakul ki, készítettünk már oroszlánt, hattyút, pávát, polipot, Garfieldot és Ubult is. Faragtam még sárga bélű görögdinnyéből rózsát is. Kedvencem az oroszlán, a legbüszkébb a pávára vagyok, azt már menet közben rengetegen fényképezték a Medgyesegyházi Dinnyefesztiválon.”

Forrás:
Balázs Lívia

Hogyan lesz a gömbből arc?

Amikor ránézek egy dinnyére, akkor leginkább arra gondolok, hogy: elég édes? Ugye nem lesz kásás vagy ízetlen? Igazi zsákbamacska a dinnyevásárlás, és a jól bevált trükkök sem mindig elég jók ahhoz, hogy ízes, finom gyümölcsöt válasszunk. De mit lát egy dinnyeszobrász, ha egy dinnyére néz? Bizony, ízek helyett képeket.

„Képeket szoktunk nézegetni, és az alapján jönnek az ötletek, hogy mit is kellene összerakni vagy megfaragni. Azonnal látom, hogy mekkora dinnyére lesz szükség, milyen eszközzel fogom majd elkészíteni, és persze azt is érzem, hogy melyik részével kell kezdeni a faragását a dinnyének. Ez a gyümölcs nem áll meg az asztalon! Elgurul, elfordul, a tetejénél egyik kézzel megfogjuk, vagy ölbe tesszük, és mind a két kéz segítségével hámozzuk, karcoljuk és vájjuk. Kitartás kell hozzá. Minden munka legalább másfél órát vesz igénybe.

Sajnos nem időtálló, mert két nap után a faragványokat ki kell dobni. De az alkotás és az eredmény mindig örömet okoz.

Dinnyeszobrászat helyett

Dinnyeszobrász nem lehet akárki, viszont a dinnyével faragókés nélkül is kreatívkodhattok. Elég csak a VOUS sztárszerzőjét, Takács Nórát követnetek. Készítsetek például dinnyés jégkockát:

Objektum doboz

Vagy piknikezéshez is tökéletes, egyszerű, de nagyszerű dinnyés finomságot:

Objektum doboz

Ha pedig nem szépülni szeretnétek, arra is tökéletes ez az egészséges, finom nyári gyümölcs:

Objektum doboz

Ajánlott cikkek