Egyéb kategória

6 árulkodó jel: vegyétek észre időben az étkezési zavarokat!

Semmi sem dúl fel minket annyira, mint a tudat, hogy valaki, akivel igazán törődünk, nehéz időszakon megy át. Ha pedig ennek a rendszertelen étkezés az oka, akár még nehezebb lehet kívülállóként kideríteni, hogy mi történik a másikkal. Ezért hoztam nektek pár beszédes jelet, amikkel legalább a problémát könnyebben be tudjuk azonosítani. 

vous - 2016.07.13.
6 árulkodó jel: vegyétek észre időben az étkezési zavarokat!

Először is kezdjük a rendszertelen táplálkozás és az étkezési zavar különbségének gyors tisztázásával. A Psychology Today szerint a különbség a zavar mértékében keresendő: ha rendszeresen, de viszonylag ritkán fordul elő, akkor rendszertelen táplálkozásról, ha pedig rutinná állandósult, akkor étkezési zavarról beszélhetünk. Ettól függetlenül a rendszertelen étkezés is komoly probléma, mivel nemcsak fizikai, de még mentális következményei is lehetnek! Éppen ezért időben fel kell ismerni és kezelni, ehhez pedig nem árt tisztában lenni azokkal a bizonyos jelekkel, amik alapján könnyedén behatárolhatjuk!

1. Hirtelen fogynak és sokat

Az első jel egyben a legkézenfekvőbb is, ugyanis a rendszertelen táplálkozásban szenvedők gyakran tapasztalnak hirtelen jött, nagy mennyiségű súlyvesztést, viszonylag rövid idő alatt. Ez pedig Melanie Rogers étrendszakértő szerint maga a piros zászló, ami jelzi, hogy valami nem stimmel egy szerettetekkel, ráadásul jelentheti egy komolyabb étkezési zavar kezdetét, amit még időben kaptatok el! Az is intő jel lehet, ha az illető súlya látványosan hullámzik.

Forrás:
Pexels

2. Nem szeretnek nyilvánosan enni

Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, aki számára az evés hasonlóan intim tevékenység, mint mondjuk a lelkizés, így ha a munkahelyen kell ebédelni, csak zavartan tologatják az ételt ide-oda a tányérjukon. Nem állítom, hogy közülük mindenkinek komoly gondja van – én sem szeretek idegenekkel enni. De ha más furcsa jeleket már észrevettetek ezen a közeli baráton, figyeljetek oda nagyon, ha legközelebb együtt esztek, hogy felvettek-e mostanában pár furcsa szokást. Marisa Sherry táplálkozástudós szerint ugyanis ha ezek a személyek rendszeresen otthagyják az ételt, vagy direkt a legkevesebb kalóriatartalmú fogásokat választják, az már gyanús – írja a Bustle. 

Persze az is lehet, hogy már akkora a baj, hogy egyszerűen kerülik a szociális érintkezést – hiszen ha elmennek otthonról, előbb-utóbb enniük kell. Ha azt veszitek észre a barátotokon, hogy hirtelen eltűnt, és nem tudtok észszerű magyarázatot adni rá, lehet, hogy hasonló gondokkal küzd.

3. Állandóan negatívan beszélnek a testükről

Persze van az a típus, aki állandóan panaszkodik, csak hogy pozitív reakciókat csikarjon ki a többiekből, de én most nem erről beszélek. Ha azt veszitek észre, hogy a barátnőtök eddig meg volt elégedve a saját testével, de ez hirtelen 180 fokos fordulatot vett, akkor lehet, hogy baj van. Sokszor ugyanis az elégedetlenségük vezet odáig, hogy étkezési zavar alakuljon ki a rendszertelen táplálkozásból. Ezen egyébként sokat ront az a szinte elérhetetlen tökéletes testkép, amit a média sugároz felénk éjjel-nappal.

4. Sokat beszélnek az ételekről

Ha a barátnőtök furcsán viselkedik, és azt veszitek észre, hogy szinte állandóan visszatereli a szót a kajákra, az két okból lehet. Egyrészt el akarja veletek hitetni, hogy sokat eszik, miközben pont ez az a terület, amivel nap mint nap küzd. A másik opció sem jobb: így akarja valahogyan pótolni azt, amit önsanyargatásképp megtagad magától. Melanie Rogers szerint azok az emberek, akik rendszertelen étkezéstől vagy étkezési zavartól szenvednek, a napjuk felét általában azzal töltik, hogy különböző ételekről beszélnek, vagy gondolnak rájuk. Persze ha ez azzal párosul, hogy a másik rendszeresen eszik is, akkor egyszerűen csak szereti a hasát.

5. Rengeteget edzenek

A rendszeres edzés az egészséges életmód szükséges része, de ha túlzásba visszük, akár árthat is. Ha azt veszitek észre azon az emberen, akiért aggódtok, hogy hirtelen eszetlen edzésbe kezdett, és akármikor hívjátok, éppen az edzőteremben van, ezt bizony vehetitek baljós jelnek.

Forrás:
Pexels

6. Még a hajuk is megváltozott

Talán erre nem is gondolnátok, ha étkezési zavar után szimatoltok, de bizony ilyenkor gyakran még a hajon is látszik egy kis változás. A hirtelen elvékonyodott hajszálak vagy a töredezett haj is lehet annak a jele, hogy az illető táplálkozásával valami nem stimmel.   

Ajánlott cikkek