Egyéb kategória

Igaz történet a bulimiáról, és arról, hogy küzdötte le egy tinédzser

„Emlékszem, csak 14 éves voltam, amikor elkezdődött. Egy elegáns étteremben ültem anyukámmal és a mostohaapámmal, és szinte csorgott a nyálam, ahogy sorra érkeztek a finomabbnál finomabb fogások. Egy vékonyka hang a fejemben pedig egyre csak mondta, mondta, hogy egyek és igyak annyit, amennyit csak bírok, a súlyommal majd törődöm később.”

vous - 2016.07.22.
Igaz történet a bulimiáról, és arról, hogy küzdötte le egy tinédzser

Így kezdődik a most 51 éves Louise Hay beszámolója életének eddigi legnehezebb periódusáról: a bulimiával való harcról, ami 14 éves korában kezdődött. Emlékszik, hogy aznap este szinte minden fogásból evett, majd, mikor már pattanásig feszült a gyomra, kikéredzkedett a mosdóba. A hang ismét megszólalt a fejében: ezúttal arra kérte, hogy dugja le két ujját a torkán, egészen addig, amíg öklendezni nem kezd. 

Az elején Louise úgy gondolta, hogy ez nem több egy érdekes játéknál, amit önmagával játszik: azt hitte, szuper, hogy megoldást talált arra, hogy annyit egyen és abból, amiből csak akar anélkül, hogy később a felszedett kilókon kelljen aggódnia. Saját bevallása szerint egészen addig élvezte ezt, amíg nem érezte szükségét annak, hogy minden egyes étkezés után csinálja. A betegség nagyon gyorsan komolyra fordult anélkül, hogy Louise kétségbeesett volna: egy idő után már egy kis nassolás után is annyi szódát ivott, hogy mindenképp felkavarodjon a gyomra. 

Míg egyetemre nem kezdett járni, addig azt sem tudta, hogy amivel küzd egy komoly étkezési zavar, amit bulimiának hívnak. Ott ugyanis rendszeres volt, hogy a lányok nagyobb pizzát rendeltek maguknak, mint amekkora beléjük fért volna, utána pedig egyenként szaladtak öklendezni a mosdóba. Itt tudta meg, hogy amit egykor ő is csinált, az bulimia. 

nasi

Forrás:
Pexels

Annak ellenére, hogy Louise nem túl békés családi házban nőtt fel, képes volt még azelőtt kikeveredni egy nagyon komoly következményekkel járó betegségből, mielőtt leértettségizett volna. És hogy hogyan? Saját elmondása szerint egyik reggel felébredt, és egyszerűen elhatározta, hogy ELÉG VOLT. Persze ebben azért szerepet játszott az is, hogy a torka kisebesedett a sok öklendezéstől, az orvosnál pedig furcsa tekintetekkel és kínos kérdésekkel kellett szembesülnie.

Miután maga mögött hagyta a betegséget, Louise Hay könyvet írt tapasztalatairól You Can Heal Your Life (Meg tudod gyógyítani az életed)  címmel, amiben elmondja, hogy a bulimia folyamatos terror, félelemmel és önutálattal kikövezve. Azt is igyekszik megfejteni a könyvben, hogy egyáltalán miért alakult ki nála ez a betegség. Ma, 37 évvel később úgy véli, hogy az otthoni környezet követkeménye volt az étkezési zavar.

Annyira megbénított a mostohaapámtól való rettegés, hogy teljesen erőtlennek éreztem magam otthon, mintha semmiben nem lehetne döntésem. Az egyetlen dolog, amit irányíthattam az életemben, hogy miből eszem és mennyit.

Visszagondolva bulimiás éveire, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen szigorúan és céltudatosan kitartott döntése mellett, és végül le tudta küzdeni a betegséget. Ennek ellenére azoknak, akik szintén a bulimiával küszködnek, mindenképpen azt javasolja, hogy kérjenek segítséget, ne bujkáljanak, és ne tartsák a dolgot titokban, ahogy ő tette, mert minél jobban szégyelljik magukat érte, annál tovább tart.    

Ajánlott cikkek